Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της συμφωνικής μουσικής, την 9η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι των Δημητρίων το

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η 9η Συμφωνία είναι – μαζί με την 3η του Συμφωνία, την «Ηρωϊκή» και την 5η του Συμφωνία, την επονομαζόμενη ενίοτε «του Πεπρωμένου» – παγκοσμίως το δημοφιλέστερο έργο του συνθέτη.

Τα έργα θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση Νίκου Αθηναίου και τη χορωδία Singakademie Frankfurt Oder, ενώ η συναυλία παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο «ΓΚΑΙΤΕ».

Τα πρώτα σκίτσα χρονολογούνται από το 1822, το έργο ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1824 και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Michael Umlauf, με την ταυτόχρονη παρουσία του συνθέτη στο πόντιουμ, για πρώτη φορά στις 7 Μαΐου του ιδίου έτους στην Βιέννη.

Η κώφωση του Beethoven είχε προχωρήσει πλέον τόσο πολύ, ώστε οι μουσικοί και οι σολίστες χρειάστηκε να τον στρέψουν επανειλημμένα προς το κοινό, για να δεχθεί τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις ενθουσιασμού που προκάλεσε η εκτέλεση του μνημειώδους αυτού έργου.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας συνθέτης τόλμησε να σπάσει τα δεσμά της συμβατικής συμφωνικής φόρμας, δανειζόμενος στοιχεία από τη φόρμα της «Καντάτας» (μιας φόρμας που χρησιμοποιούταν κυρίως για Θρησκευτική Μουσική) και προσθέτοντας στο τελευταίο μέρος της συμφωνίας τον Λόγο, για να απαντήσει στα δραματικά μουσικά ερωτήματα που ο ίδιος είχε θέσει στα προηγούμενα τρία μέρη του έργου.

Το τελευταίο μέρος της συμφωνίας είναι βασισμένο στην «Ωδή στη Χαρά» του μεγάλου Γερμανού ποιητή Friedrich Schiller και εκφράζει με μεγαλειώδη τρόπο την πίστη του συνθέτη στον Θεό και στην Αδελφοσύνη των Ανθρώπων. Όχι τυχαία επελέγη το κύριο θέμα αυτού του μέρους ως ο «Ύμνος της Ευρώπης».  

Συντελεστές
Μάτα Κατσούλη (σοπράνο)
Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο-σοπράνο)
Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος)
Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος)
Χορωδία: Frankfurter Singakademie (της Φρανκφούρτης Του Όντερ)
Δ/νση χορωδίας: Rudolf Thiersch
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος 

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 5,6,8,33,76