Μήδεια, του Λουίτζι Κερουμπίνι, με την Άννα Πιρότσι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με τρεις σπουδαίες όπερες της Αμερικής –τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, την Όπερα του Καναδά και τη Λυρική Όπερα του Σικάγου– θα παρουσιαστεί στις 25, 27, 30 Απριλίου και 2, 4, 9 Μαΐου 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία και σκηνικά Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ, με την Άννα Πιρότσι να ντεμπουτάρει στον ομώνυμο ρόλο. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Λησμονημένη για πολλές δεκαετίες, η Μήδεια του Ιταλού συνθέτη Λουίτζι Κερουμπίνι –η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1797 και στη Σκάλα του Μιλάνου έναν αιώνα αργότερα, το 1909– έλαμψε ξανά όταν η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο για πρώτη φορά το 1953 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μαΐου. Η επιτυχία υπήρξε τεράστια, ενώ, χάρη στις σπάνιες μουσικές και υποκριτικές ικανότητες της Κάλλας, ο μουσικός κόσμος ανακάλυψε ένα συναρπαστικό έργο, μέχρι τότε άδικα ξεχασμένο. Η Μήδεια είναι μια όπερα απολύτως συνδεδεμένη με την Ελλάδα –βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη–, ενώ η ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας στην ιστορική παραγωγή της ΕΛΣ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1961, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Δείτε όλο το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εδώ

Great Songs From The Great American Songbook: Το Alexandros Affolter Quintet στο Half Note

Το κοινό θα ανακαλύψει τις τζαζ πλευρές των συνθετών Cole Porter, Irving Berlin, George Gershwin και Antonio Carlos Jobim – αναφέροντας ορισμένους – και τα γνωστά τους jazz standards θα συνδυαστούν με πιο σπάνια που δεν ακούγονται ή εκτελούνται συχνά. Τραγούδια που έγιναν δημοφιλή από τους Frank Sinatra, Tony Bennett, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Billie Holiday και Louis Armstrong ανήκουν στο ρεπερτόριο της βραδιάς.

Τα διαφορετικά είδη της τζαζ, της latin και της bossa nova θα ενωθούν για να προσφέρουν μια τέλεια ισορροπία σε μια αξέχαστη μουσική εμπειρία, την Πέμπτη 27 Απριλίου στο Half Note Jazz Club.

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος ερμηνεύει Ραχμάνινοφ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ο Ραχμάνινοφ, κορυφαίος πιανίστας ο ίδιος, όπως ο Liszt, συνέθεσε μαγευτική μουσική για το πιάνο που τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους του ύστερου ρομαντισμού. Ο σημαντικός δεξιοτέχνης Παναγιώτης Τροχόπουλος μας μεταφέρει το ήθος του δημιουργού.

Παναγιώτης Τροχόπουλος

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1982 στη Βέροια σε οικογένεια επιστημόνων, ο Έλληνας βιρτουόζος πιανίστας και μαθητής του θρυλικού Nikolai Petrov, Παναγιώτης Τροχόπουλος, αποφοίτησε με διάκριση από το Κονσερβατόριο της Μόσχας το 2006. Έχει εμφανιστεί, προσφέροντας υποδειγματικές εκτελέσεις των απαιτητικότερων έργων της πιανιστικής φιλολογίας, σε σημαντικές αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ της Σόφιας, το Φεστιβάλ «Μουσικό Κρεμλίνο» της Μόσχας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου και το Αγγλικό Μουσικό Φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί στα πλαίσια σπουδαίων διοργανώσεων με διάσημους πιανίστες όπως ο Κυπριανός Κατσαρής και ο Alexander Ghindin. Ορισμένες από τις συμπράξεις του με ορχήστρα περιλαμβάνουν εκτελέσεις του Δεύτερου Κοντσέρτου του Brahms, του Τρίτου Κοντσέρτου του Prokofiev, του Τρίτου Κοντσέρτου του Rachmaninov, καθώς επίσης και της Γαλάζιας Ραψωδίας του Gershwin στα πλαίσια μιας συναυλίας η οποία σηματοδότησε την είσοδο της Δημοκρατίας της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Το πρώτο του CD για την «Cameo Classics» περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του Κοντσέρτου του Pabst (χαμένου για περισσότερο από έναν αιώνα) καθώς και τη Ραψωδία του Rachmaninov και ψηφίστηκε ως «Δίσκος του Μήνα» από το MusicWeb International. Το σόλο άλμπουμ του για την ίδια εταιρεία αλλά και οι παγκόσμιες δισκογραφικές πρεμιέρες των έργων του Josef Holbrooke απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές από το κορυφαίο περιοδικό Gramophone. Τον Δεκέμβριο του 2011 παρουσιάστηκε επίσημα ως ένα από τα «Ανερχόμενα Αστέρια της Ρωσικής Πιανιστικής Σχολής» στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποίησε την Ρωσική πρεμιέρα του μεγαλειώδους «Κοντσέρτου για Σόλο Πιάνο» του Alkan στο Μουσείο Tchaikovsky της Μόσχας. Είναι υπεύθυνος, ως Έλληνας ερμηνευτής, για τις πανελλήνιες πρεμιέρες και πρώτης γραμμής ζωντανές παρουσιάσεις ορισμένων ογκόλιθων του πιανιστικού ρεπερτορίου όπως για παράδειγμα το 4ο Κοντσέρτο του Rachmaninov (με την Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Βύρωνα Φιδετζή), η Φαντασία στον Figaro (Liszt/Busoni), η Συμφωνία και το Κοντσέρτο του Alkan, καθώς και η Μεγάλη Φαντασία στην Σεχραζάτ (Rimsky-Korsakov) του Sergei Kursanov, η οποία μάλιστα ανατέθηκε στον Παναγιώτη Τροχόπουλο μαζί με την ιδιαίτερη επιθυμία του συνθέτη να ακούσει το έργο ειδικά από τον ίδιο.

Τραγούδια επιθυμίες: Ο Παντελής Θαλασσινός στο Μπαράκι της Διδότου

Ο Παντελής Θαλασσινός έρχεται στο Μπαράκι της Διδότου, μαζί με ταλαντούχους μουσικούς για να εκφράσουν «Τραγούδια επιθυμίες».

Ο Παντελής Θαλασσινός, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι και ο Σωτήρης Μαργώνης στο βιολί σ’ ένα δίωρο πρόγραμμα με τα γνωστά του τραγούδια και ελευθέρων επιθυμιών του κοινού την Πέμπτη 27 Απριλίου και ώρα 21:30 στο ανανεωμένο Το Μπαράκι της Διδότου – Πολυχώρος Πολιτισμού.

Μια μουσική συνεύρεση και επικοινωνία με τον κόσμο με απρόβλεπτο ρεπερτόριο.

Βοηθάει στον ήχο ο Γιώργος Καρυώτης.

Photo Credit: Μήδεια – Άννα Πιρότσι, φωτό Ανδρέας Σιμόπουλος