Στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας η Laida Aldaz Arrieta θα παραδώσει ένα σεμινάριο χορού, από τις 16 έως τις 23 Ιουλίου 2015 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν να κινούνται στο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που τους παρέχει, καθώς και όλα τα στοιχεία που τον αποτελούν, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων χορευτών.

Το σεμινάριο αφορά σε μεγάλο βαθμό τον προσδιορισμό της σχέσης μας με το έδαφος. Αντλεί στοιχεία από την τεχνική Flying Low [χαμηλές πτήσεις] του David Zambrano, ο οποίος στο παρελθόν έχει διδάξει και ο ίδιος στην Καλαμάτα. Το έδαφος είναι ο παρτενέρ μας στο χορό και είναι σημαντικό να μάθουμε πώς το χρησιμοποιούμε όταν κινούμαστε στο χώρο. Η διδασκαλία εστιάζει καταρχάς στον τρόπο ευθυγράμμισης του σκελετού μας ώστε να μπορούμε να «μπαίνουμε και να βγαίνουμε» από το έδαφος πιο αποτελεσματικά. Επίσης δίνει βάρος στη σωματική αντίληψη των συμμετεχόντων όταν τα σώματά τους κινούνται σε συνεχόμενες σπείρες, γλιστρώντας, κυλώντας, πηδώντας και, τελικά, «λιώνοντας» πάνω στο έδαφος.

H Laida Aldaz Arrieta αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού της Ναβάρρας το 2000. Την ίδια χρονιά μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου σπούδασε στη διάσημη σχολή PARTS με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και ομάδες, όπως οι: David Zambrano, Julyen Hamilton, Ali και Hedi Thabet, Irma Firma, Mat Voorter, Enclave Dance Company, Cacao Bleu, και Zoo dance company. Η επαγγελματική της πορεία την έφερε σε επαφή με καλλιτέχνες από διαφορετικές ειδικότητες, που την ενέπνευσαν και ενίσχυσαν το ενδιαφέρον της για τις άλλες μορφές τέχνης, όπως οι εικαστικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και δικά της έργα, άλλοτε σόλο και άλλοτε σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Τα έργα της έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις και έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Έχει διδάξει σε πολλές σχολές, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ομάδες, όπως οι: RITS, Festival Escena, Nimiku, Pulso, Σχολή Χορού της Ναβάρρας, Thor Company, Escuela F.G., Compañía Jose Vidal, Compañía Balmaceda, Mikelats, Grand Studio, DCJ.

Φωτό: Bruno Michelet

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας μπορείτε να το δείτε εδώ: 21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το πρόγραμμα