Οι εκθέσεις που προτείνουμε είναι:

Changing Lanes: Έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα METAPolis στην Τεχνόπολη

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί την Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Changing Lanes”, μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης. Εκατόν τριάντα ένας (131) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα κοινωνία που επικρατεί το “πολιτικά ορθό/politically correct” ίσως δεν είναι και τόσο γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.

Σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα πώς μπορείς να βρεις το τρόπο να εκφράσεις την βεβαιότητα/αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω μας;
εμείς…

Τολμήσαμε να αναφερθούμε σε βεβαιότητες/αβεβαιότητες που χτίστηκαν αυτά τα χρόνια της αβεβαιότητας. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός, την εποχή της καθολικής καραντίνας, άλλαξε το αληθές της διαχρονικής αξίας των σημαντικών άλλων στη ζωή μας.

Διαβάστε τη συνέντευξή μας με τον Γιάννη Γιαννακόπουλο εδώ

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις»: Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η νέα έκθεση «ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις» εστιάζει στις κοινωνικές συγκρούσεις που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τις απαρχές της και στις διαφορετικές εκφάνσεις τους μέσω των διενέξεων, των αντιπαραθέσεων, του ταξισμού και του ανταγωνισμού, των απεργιών και των εργασιακών συγκρούσεων, της πάλης των τάξεων και των επαναστάσεων, του πολέμου και του εμφυλίου πολέμου.

Οι συγκρούσεις εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς της κοινωνίας: μπορούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και να αποτελέσουν σημαντικό μηχανισμό για την αναγκαία κοινωνική αλλαγή. Αντιστρόφως, οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό και να απελευθερώσουν τέτοια καταστροφική ορμή που να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που επηρεάζονται από αυτές.

Στην εποχή μας βιώνουμε πολλές μορφές κρίσεων καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αλλαγής. Οι συγκρούσεις αποτελούν φυσιολογική και αναπόφευκτη συνέπεια. Αυτό αναδεικνύει η έκθεση «ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις» μέσω αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν συγκρούσεις σε διαφορετικές εποχές και τόπους, δίνοντας χώρο να εκφραστούν διαφορετικές οπτικές.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα των συγκρούσεων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια πυξίδα με πώμα (760-750 π.Χ.), την ξυλογραφία «Η οργή των κερασιών 1920» (1955) και τον χάρτη σε φύλλο χαρτιού με την ονομασία «CIPRO» (1570) των τριών μουσείων αντίστοιχα. Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Συγκρούσεις» που οδηγεί τον επισκέπτη σε τρία επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το θέμα. Τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μέσα από ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις συγκρούσεις.

Giorgio Bounias

Giorgio Bounias – Σπουδή σε μεγάλους καλλιτέχνες: Έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts

Γεννημένος στην Ελλάδα ο Giorgio Bounias σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Ιταλία. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Βατικανό και στο μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας ενώ παράλληλα εξελίσσει την ζωγραφική του και την εικαστική του ιδιότητα. Δούλεψε πάνω στην εικαστική και σκηνική επιμέλεια δύο θεατρικών έργων στο θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Ο Giorgio Bounias έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές τέχνης, όπως το κολάζ με χαρτόνια και εφημερίδες, την ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα και στόκους και την ζωγραφική πάνω σε κρανία κερατοφόρων βοοειδών.

Εμπνευσμένος από γνωστά έργα μεγάλων ζωγράφων που επισκεπτόταν στα μουσεία του κόσμου και της Ιταλίας, ασχολήθηκε πρόσφατα με τη σπουδή πάνω σε αυτά μετεξελίσσοντάς τα με τις τεχνικές του κολάζ, του στόκου και των ακρυλικών χρωμάτων. Τοποθετώντας στα έργα αυτά στοιχεία του σύγχρονου καταναλωτισμού, της μόδας κ.α.

Photo Credit: METApolis © Δημόπουλος Κωνσταντίνος