Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, παρουσία πλήθους κόσμου.

Στο πλαίσιο της τελετής ανακοινώθηκαν τα βραβεία και οι διακρίσεις για τις ταινίες που διαγωνίστηκαν. Συνολικά συμμετείχαν 66 ταινίες από 37 χώρες στα τέσσερα τμήματα του φεστιβάλ. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η Φοίβη Οικονομοπούλου – Αγγελοπούλου και η Κατερίνα Αγγελοπούλου από την οικογένεια του σπουδαίου δημιουργού, ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου, ο σκηνοθέτης Γιώργος Γούσης, η σκηνοθέτρια Μαρία Γιαννούλη, ο σεναριογράφος Σταύρος Ράπτης, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αναγνώστου, η ιστορικός τέχνης Μαρία Ανδρονίκου, οι διευθυντές φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος και Γιώργος Καρβέλας, Πρόεδρος και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών αντίστοιχα, ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος κ. Δημήτρης Καλαντίδης, η αντιπρόεδρος του WIFTGR Έλενα Ράμμου και το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Λεγάκη.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με διοργανώτρια την ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιαλείας επανήλθε με ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργασιών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υποστηρικτές το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το WIFT GR, την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου.

Χρυσός Χορηγός του Φεστιβάλ η Ολυμπίας Οδός και χορηγοί το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η ΤΙΤΑΝ. Χορηγοί επικοινωνίας ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ – ΕΡΤ 3.

Όλα τα βραβεία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Μυθοπλασίας:
Ελένη Αγγελοπούλου
Δημήτρης Αναγνώστου
Σταύρος Ράπτης

Βραβείο καλύτερης ταινίας

TECHNO, MAMA του Saulius Baradinskas από την Λιθουανία

Σκεπτικό της επιτροπής: «Για την τόλμη του να θίξει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βιας, μέσα από την ιστορία ενηλικίωσης/φυγής ενός καταπιεσμένου έφηβου που δεν γνώρισε ποτέ τη μητρική αγάπη».

Bραβείο Σκηνοθεσίας

At Little Wheelie Three Days Ago του Andrew Stephen Lee από τις ΗΠΑ

«Για την αισθητική συνέπεια, την πρωτοτυπία των επιλογών καθώς και για τον καθαρά φιλμικό τρόπο με τον οποίο κατορθώνει να αφηγηθεί μια ιστορία όπου αυτό που υπονοείται είναι σημαντικότερο από αυτό που άμεσα λέγεται».

Βραβείο Σεναρίου

Branka του Ákos K. Kovács για το σενάριο των Ákos K. Kovács και Tamás Oláh από την Ουγγαρία

«Για την απλότητα και την ειλικρίνεια με την οποία αφηγείται και φωτίζει την ανθρώπινη περιπέτεια σε μια πολιτικά φορτισμένη και αποσιωπημένη εποχή».

Ειδική μνεία σε δυο ταινίες:

4 ΑΜ του Mehdi Fikri από τη Γαλλία
Τhe sower of stars του Lois Patiño από την Ισπανία

Βραβείο Κοινού Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

À la carte των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα – Ελλάδα

Bραβείο Θόδωρος Αγγελόπουλος
Βραβείο που απονέμεται από την οικογένεια του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Will You Look At Me του Shuli Huang

Το σκεπτικό από την Φοίβη Οικονομοπούλου: «Μια ταινία που προσωπικά δεν κατατάσσω στα ντοκιμαντέρ, αλλά στην κατασκευασμένη αφήγηση και που καταφέρνει με μια ιδιαίτερη γραφή να αποτυπώσει ένα παγκόσμιο θέμα για την ανθρώπινη ύπαρξη και ταυτότητα, χωρίς να εξαιρεί τις ειδικότερες συνθήκες κατοίκησης μιας χώρας. Περιγράφει και αποδίδει την ανάγκη του ατόμου να καθρεφτίσει τον εαυτό του σε ό,τι πιο κοντινό του και να γίνει αποδεκτό από αυτό, γι’ αυτό που είναι, ενώ η θέση του παραμένει μετέωρη, όπως και η κάμερα παραμένει μετέωρη και επαναλαμβάνεται με όλους τους τρόπους.»

Βραβείο ΟΚΛΕ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

À la carte των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα – Ελλάδα

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Μυθοπλασίας του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ταινία À la carte των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα (Ελλάδα, 2021), διότι με δυναμική σκηνοθεσία, κλιμακούμενο ρυθμό, καθηλωτικές ερμηνείες και λεπτή ειρωνεία, αποκαλύπτει μέσα από ένα πυκνό σενάριο και μέσα σε λίγα λεπτά την αθέατη πλευρά της πραγματικότητας. Ένα δυνατό σχόλιο πάνω στο φαινόμενο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τη διαπλοκή και τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Βραβείο GSC καλύτερης Κινηματογράφησης

Κριτική Επιτροπή: Γιώργος Φρέντζος, Γιώργος Καρβέλας, Γιάννης Φώτου

At Little Wheelie Three Days Ago για τη δουλειά του Andrew Crighton στην ταινία του Andrew Stephen Lee.

Σκεπτικό Επιτροπής:

«Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / GSC στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», απονέμει το βραβείο καλύτερης Κινηματογράφησης στον Andrew Crighton για την δουλειά του στην ταινία “At Little Wheelie Three Days Ago” σκηνοθεσίας του Andrew Stephen Lee.

Το εξαιρετικό ταλέντο του κινηματογραφιστή Crighton, με γνώσεις τεχνικές και καλλιτεχνικό όραμα δημιουργεί μια μαγευτική οπτική στην οθόνη.

Μέσα από την αριστοτεχνική χρήση μονοπλάνων και αργών κινήσεων της κάμερας, μας βυθίζει με δεξιοτεχνία στον κόσμο της ταινίας.

Η επιλογή της αναλογίας στο κάδρο 1:1 προσθέτει στο να οδηγήσει την προσοχή του θεατή στους χαρακτήρες, επιπλέον, ο Crighton δημιουργεί με το φως μια οπτικά συναρπαστική και συναισθηματικά καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία που εξυψώνει την αφήγηση».

Ειδική Μνεία

Όχι Αύριο για τη δουλειά του Γιώργου Βαλσαμή στην ταινία της Αμέρισσας Μπάστα

Σκεπτικό Επιτροπής:

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / GSC στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», απονέμει έπαινο στον Γιώργο Βαλσαμή για την κινηματογράφηση του στην ταινία «Όχι Αύριο» της Αμέρισσας Μπάστα.

Εδώ ο κινηματογραφιστής Βαλσαμής παρακολουθεί, με την κάμερα στο χέρι, τον ήρωα της ταινίας στην προσπάθεια να αναθεωρήσει τη ζωή του και τις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους.

Με ψυχρούς τόνους στα εξωτερικά σε αντίθεση με αυτούς τους θερμούς μέσα, με βαθιά μαύρα στην εικόνα δίνει την ζητούμενη δραματική διάσταση και την χρονική πίεση του κεντρικού χαρακτήρα.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Μαρία Γιαννούλη
Μάκης Παπαδημητρίου
Δημήτρης Καλαντίδης

Το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες:

«Βούτες» του Τάσου Γκινοσάτη και «Will You Look At Me» του Shuli Huang.

Βούτες

«Η ταινία αποτελεί έναν καθρέφτη των κοινωνικών δυνάμεων που συγκρούονται στη σύγχρονη κοινωνία μας. Εκτυλίσσεται στο Πέραμα, σε μια περιοχή που προσπαθεί να κρατήσει ακόμα ζωντανή την “γειτονιά”. Εξερευνά και ταυτόχρονα αναδεικνύει την σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία, που αντιπροσωπεύεται από τα περιστέρια και τους εκτροφείς, και στην κακώς εννοούμενη εξέλιξη, που ενσαρκώνεται στις ολοένα και πιο “επεκτατικές” διαθέσεις των πολυεθνικών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Η κινηματογραφική αφήγηση είναι δυναμική και απλή, χωρίς να υποκύπτει σε υπερβολές ή ευκολίες, με τρόπο που αποδίδει αρμονικά την καθημερινή ζωή των εκτροφέων και την αγάπη τους για μια ιδιαίτερη ενασχόληση που απαιτεί αφοσίωση και κόπο.

Οι “Βούτες” επισημαίνουν την απειλή που αντιμετωπίζει η ελευθερία σε μια εποχή αυξανόμενης εταιρικής κυριαρχίας, χωρίς ωστόσο να αποπνέει αισιοδοξία για τη δυνατότητα αντίστασης και επιβίωσης. Τα περιστέρια, με την ικανότητά τους να πετούν υψηλά και να υπερβαίνουν τα εμπόδια, προσφέρουν ένα σύμβολο ελπίδας. Ίσως το μοναδικό. Η ταινία διακατέχεται από μια καλλιτεχνικά ιδιαίτερη και εμπνευσμένη παρατήρηση καθώς και ένα σχόλιο που γεννά ερωτήματα απέναντι στην σύγχρονη κοινωνική ζωή».

Will You Look At Me

«Η εικοσάλεπτη τρυφερή και συγκινητική ταινία ντοκιμαντέρ ‘’Will you look at me’’ εξερευνά την ταυτότητα του Κινέζου σκηνοθέτη Shuli Huang, μέσα από τη σχέση του με τους γονείς του. Η μητέρα του δε μπορεί να αποδεχθεί ότι ο γιός της είναι ομοφυλόφιλος και τον ικετεύει να ακολουθήσει μια ‘φυσιολογική’ ζωή. Η μητρική αγάπη και οι κοινωνικές συμβάσεις συγκρούονται οδυνηρά, χωρίς καμία λύση. Ένα υπέροχο συναισθηματικό εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης, αποδοχής και αγάπης μέσα από μια αισθητικής αρτιότητας κι ευαισθησίας πλάνα, που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα μιας αυστηρής κοινωνίας».

Βραβείο Κοινού Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Will You Look At Me του Shuli Huang

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ANIMATION

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Βασίλης Καραμητσάνης
Γιώργος Γούσης
Βασίλης Ψαρράς

Βραβείο καλύτερης ταινίας Animation

Ροζ Βουνό του Thomas Künstler

Σκεπτικό Επιτροπής: «Μια αξιόλογη ταινία, που συνολικά μας κέρδισε ως επιτροπή και συνδυάζει, με ευφυή τρόπο και με πολύ δουλεμένη την τεχνική του χειροποίητου stop motion animation, την αισθητική απόδοση του τοπίου των Ιωαννίνων της εποχής του Αλή Πασά και μιας σιωπηρής αλλά έντονα συναισθηματικής ατμόσφαιρας των χαρακτήρων».

Βραβείο κοινού Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Corvine του SEAN MCCARRON

Ειδική Μνεία

Corvine του SEAN MCCARRON

Αιτιολόγηση: «Μια σπουδαία ταινία που, με ανάλαφρο αλλά διεισδυτικό τρόπο και τη χρήση 2D animation, πετυχαίνει να αγγίξει το ζήτημα της αποδοχής μιας διαφορετικότητας που δεν συνθλίβεται κοινωνικά. Αποτελεί μια άρτια παραγωγή που κερδίζει τόσο το ενήλικο όσο και το παιδικό κοινό».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κριτική Επιτροπή:
Μαρία Ανδρονίκου
Άκης Καπράνος
Παναγιώτης Δενδραμής

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Νύχτες Αυγούστου σε σκηνοθεσία της Άλκηστης Μιχαλοπούλου

Σκεπτικό Επιτροπής: «Οι «Νύχτες Αυγούστου» σε σκηνοθεσία Άλκηστης Μιχαλοπούλου διαθέτουν μια εντυπωσιακή αμεσότητα. Μας αποκαλύπτουν μια σκηνοθέτιδα που αφουγκράζεται τον κόσμο στον οποίο ζει μέσα από μια νεανική ματιά, τη δική της ματιά δηλαδή. Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια κατ’ επίφαση «νεανική» ταινία, η φρεσκάδα της δεν είναι, και δε θα μπορούσε να είναι επιτηδευμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως, την ίδια στιγμή, δεν εξερευνά τις δυνατότητες του μέσου. Είναι ακριβώς αυτό που θες από μια σπουδαστική ταινία».

Βραβείο Κοινού

Pollinator του Κυριάκου Κακουλλή

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Η επιτροπή δίνει ειδικές μνείες στις παρακάτω ταινίες:

«Celestial Bodies» του Άλεξ Χαρίτου. Μια πολύ σύγχρονη κινηματογραφική ματιά πάνω στις διαπροσωπικές σχέσεις. Εξαιρετική εικαστικά, αλλά και σε επίπεδο σκηνοθεσίας και δραματουργίας, η οποία και αποτυπώνεται στις εύστοχες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.

«Το κάλεσμα των φάρων» του Κωνσταντίνου Ποταμιάνου. Αυτό το ντοκιμαντέρ, που περιγράφει την ιστορία της ανακαίνισης των δύο νοτιότερων φάρων της χερσαίας Ευρώπης, από την σκοπιά του αρχιτέκτονα που ανέλαβε την ανακατασκευή τους, αναδεικνύει εξαίσια τους φάρους ως οριακό location, με ενδιαφέρουσες γωνίες που το τονίζουν. Την ίδια συνέπεια δείχνει και στις συνεντεύξεις του με τον αρχιτέκτονα. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που σκοπό δεν έχει να μας δώσει την απόλυτη αλήθεια, αλλά μια άποψη.»

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»