Η Σέριφος εκτός από καλοκαιρινό προορισμό για διακοπές, γίνεται πλέον και καλλιτεχνικός προορισμός χάρη στο 1ο Φεστιβάλ Σερίφου

… που διοργανώνεται την περίοδο 20 Ιουλίου-12 Αυγούστου 2012.

Η Σέριφος ονειρεύεται, ταξιδεύει, γοητεύει, συναρπάζει, μεθά, γλεντά και ξεσηκώνεται. Είμαστε η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό. Είμαστε το νησί όπου βασανισμένοι μεταλλωρύχοι, δεν έσκυψαν το κεφάλι έδωσαν μάχες και τις κέρδισαν. Ψηλά το κεφάλι. Δε θα μας κλέψουν τα όνειρα.. Δε θα “κουρέψουν” την περηφάνια μας, δε θα ψαλιδίσουν την ελπίδα. Θέλουμε να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη μας.. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ξανά..

1ο Φεστιβάλ Σερίφου – Πρόγραμμα
      

20/7: Χρήστος Θηβαίος                  
Ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, ένας αγαπημένος τραγουδοποιός ανοίγει το Α΄ Φεστιβάλ Σερίφου. Ο Χρήστος Θηβαίος παρουσιάζει μια συναυλία που περικλείει τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δύο πρώτες συνεργασίες του με τους Συνήθεις Ύποπτους αλλά και στις συνεργασίες του με τους σπουδαίους συνθέτες Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Ανδρέου και Βασίλη Δημητρίου. Εκτός από τα πασίγνωστα τραγούδια του, όπως είναι τα ‘Μέρες Αδέσποτες’ και ‘Είμαι Αυτό Που Κυνηγάω’, θα ερμηνεύσει και κάποια λιγότερο γνωστά, τα οποία ακούγονται σπάνια σε συναυλίες. Οι ζωντανές εμφανίσεις του Χρήστου Θηβαίου μένουν αξέχαστες για την πολυχρωμία των συναισθημάτων που εκφράζει, τον παλμό του που ξεσηκώνει τους θεατές, και το αστείρευτο χιούμορ του.

Θύμιος Παπαδόπουλος: πνευστά
Θοδωρής Οικονόμου: πιάνο

21/7: Κώστας Θωμαΐδης –  «Τραγούδια της νύχτας»
Ο Κώστας Θωμαΐδης με την αδρή και κρυστάλλινη φωνή διάλεξε, γι’ αυτήν την εμφάνισή του, τραγούδια γραμμένα για τις σκοτεινές ομορφιές, την τρυφερότητα, τους φόβους, τις αναμονές και τα όνειρα που γεννά η νύχτα. Τραγούδια ελλήνων συνθετών, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιώργος Ανδρέου, αλλά και των ξένων Nino Rota,  Nicola Piovani, Augustin Lara και άλλων, τα οποία θα μας οδηγήσουν στους φεγγαρόφωτους δρόμους του μαγικού νυχτερινού έναστρου ουρανού. Επίσης, ο  θαυμάσιος και σεμνός ερμηνευτής θα μας ταξιδέψει, μέσα από νοσταλγικούς στίχους και μουσικές, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Θύμιος Παπαδόπουλος: πνευστά
Θοδωρής Οικονόμου: πιάνο

22/7: Δημήτρης Προύσαλης – «Της θάλασσας τα κύματα θα φέρουν ιστορίες…»
Κόκκινη κλωστή δεμένη… Παραμύθια της αρμύρας, λόγια μπλεγμένα στα δίχτυα των καιρών, καημοί του κόσμου που ταξίδεψαν ως τον αφρό των κυμάτων από τα βάθη των ωκεανών, γεννήματα της θάλασσας και της ανθρώπινης ανάγκης που ξέφυγαν από των νερών τα ρεύματα για να φτάσουν στις στεριές της Σερίφου… Παραμύθια της ζωής και των ονείρων μας, τρυφερές στιγμές που πάντα συγκινούσαν τους ανθρώπους, όσο κι αν οι αιώνες περνάνε και οι καταστάσεις αλλάζουν… Ας αφήσουμε την καρδιά μας ελεύθερη να πετάξει στο χρόνο και τους τόπους, να γοητευτεί από τον πλεγμένο με παραμύθια και αλήθειες λόγο, να συγκινηθεί από στίχους και  μουσική…

Δημήτρης Προύσαλης, Έφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, τραγούδι, Αλέξανδρος Καψοκαβάθης: κιθάρα, λάφτα, τραγούδι

23/7: André Maia Band- Fados και παραδοσιακά τραγούδια της Πορτογαλίας
\’Saudade\’: Η θλίψη του αποχωρισμού, η νοσταλγία της πατρίδας, η αίσθηση της απώλειας, ο χαμένος έρωτας και ο χαμένος χρόνος, η προσδοκία, η επιθυμία, το πάθος, η ελπίδα, καθώς και μια αίσθηση μυστηρίου και μελαγχολίας, τυλίγουν πάντα τα fados. Και η παράσταση-πρόταση την οποία θα παρακολουθήσουμε είναι ένας καινούργιος τρόπος προσέγγισης του πασίγνωστου παραδοσιακού πορτογαλικού τραγουδιού, που κρύβει τόσους φωνητικούς ελιγμούς. Βασικός άξονας της πρωτοποριακής παράστασης είναι η συνδιάλεξη ανάμεσα σε διαφορετικές μουσικές κουλτούρες.

André Maia: φωνή, Έφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, Σοφία Μουλακάκη: μπαγιάν, Αλέξ. Καψοκαβάδης: κιθάρα, Κώστας Σταυρόπουλος: μπάσο.

24/7: Νίκη Φραγκούλη – «Μουσικό ταξίδι στο κύμα»
Ποιος δεν έχει μιλήσει για αγάπη… Ποιος δεν έχει ερωτευθεί δυο μάτια που καρφώθηκαν στα δικά του μάτια, ένα χέρι τρεμάμενο που άγγιξε το δικό του χέρι, δυο χείλη που θέρμαναν τα χείλη του… Ο έρωτας, ναι, είναι ένα ταξίδι σε θεϊκούς γαλαξίες και αυτό το ταξίδι, τούτη τη νύχτα, στο πέτρινο νησί της Σερίφου, γίνεται πραγματικότητα. Τα απαλά κύματα και το αεράκι θα βοηθήσουν για να σαλπάρει απαλά το φανταστικό πλοίο μας και για να ξεχαστούμε με τις μουσικές νότες πέντε οργάνων, που κελαηδάνε κάτω από τα δάχτυλα θαυμάσιων μουσικών και με το τραγούδι της ευαίσθητης Νίκης Φραγκούλη. Ποιος ξέρει; Μπορεί κάπου να περιμένει κι εμάς μια χρυσοκέντητη γοργόνα…

Βαγγ. Αυγέρης: πιάνο, φυσαρμόνικα, Σπ. Καλαματιανός: μπουζούκι, μαντολίνο, τρομπέτα

25/7: Αλιστράτα
Η Αλιστράτα θα αλιστρατίσει σε ορεινά και θαλασσινά μονοπάτια, σε αρχαία ποτάμια, σε υγρά σπήλαια και σκοτεινά απότομα φαράγγια, σε απάτητα ρουμάνια και λησμονημένα δάση. Μύθους και πραγματικότητες τυλίγουν και ξετυλίγουν οι χορδές των παραδοσιακών οργάνων, ένα γαϊτανάκι ενώνει το παρελθόν με το παρόν, τον πόνο με τη χαρά, το δάκρυ με το γέλιο, τον ηρωισμό και τη δύναμή του με τις χαρές της νίκης και την πίκρα της ήττας. Μια βραδιά που ξυπνά μνήμες από ιστορικά ακούσματα που όλοι έχουμε, με μουσικές από τα Βαλκάνια, την Μικρασία, την Κρήτη, τα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου…

Γ. Μακρής: γκάιντα, καβάλ, φλογέρα, τραγούδι, Δ. Χιώτης: λύρα, λαούτο, τραγούδι, Δ. Μπρέντας: κλαρίνο, καβάλ, γκάιντα, Κ. Μουγγολιάς : κρουστά, Μ. Πλουμή: λαούτο, τραγούδι , Μ. Σταύρακα: τραγούδι, κρουστά.

26/7: Μαρία Γεωργιάδου – «ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ … μια αισιόδοξη ιστορία»
Συνειδητοποίησα πως ήμουν πάντα απολυμένη…Απολυμένη από τη ζωή..’
Δύσκολο να παραδεχτεί κανείς μια τόσο πικρή αλήθεια… Η κοσμικογράφος Μαριέττα, όμως, της οποίας η στήλη σε μεγάλο life style περιοδικό ‘λύνει και δένει’, τελικά παραδέχεται την ήττα της και το πόσο αρνήθηκε τις ομορφιές της προσωπικής ζωής για έναν ψεύτικο κόσμο… Και αυτό όταν, απολυμένη πλέον, διαπιστώνει  έκπληκτη πως οι πλούσιες κοσμικές κυρίες εξαφανίζονται αμέσως από γύρω της και οι πόρτες των ‘σαλονιών’ κλείνουν ερμητικά. Καθώς η μοναξιά την κυκλώνει, συνειδητοποιεί τα κενά και την καταστροφή… Τη στιγμή, όμως, που όλα δείχνουν να καταρρέουν, μπορεί κάποιο αστέρι να της χαμογελάσει…

Ερμηνεία: Μαρία Γεωργιάδου, Σκηνοθετική Επιμέλεια: Δημήτρης Γκουτζαμάνης.
Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης

27/7: Γιώργος Aλτής – “Με το μπλε και με το άσπρο”
Με τα χρώματα της Ελλάδας παίζει ο Γιώργος Αλτής. Με το μπλε της θάλασσας και του ουρανού, με το λευκό των ιστίων, των κυκλαδίτικων σπιτιών και της ασβεστωμένης πεζούλας… Χαρά των ματιών αλλά και χαρά της ψυχής να μπορεί κανείς να ακούει τέτοιας υψηλής ποιότητας και ευαισθησίας αγαπημένα τραγούδια και ορχηστρικές μελωδίες. Ακόμα κι αν τα τραγούδια έχουν να κάνουν με τους καημούς του έρωτα… “Με το μπλε και με το άσπρο” είναι μια μουσική παράσταση για τους εραστές της καλοκαιρινής νύχτας και του ελληνικού κεφιού. 

Γιώργος Αλτής: μπουζούκι, Σπύρος Πανταζής: κιθάρα, Αντώνης Τζίκας: κοντραμπάσο, Γιώργος Μπαμπάνης: ακορντεόν, Σίσυ Παπά: τραγούδι

28/7: Άθως Δανέλλης – «Ο Καραγκιόζης Καταζητούμενος»
«Ο Καραγκιόζης καταζητείται για διάφορες σκανταλιές, ξεφεύγει από την σύλληψή του και, με τη βοήθεια του Χατζηαβάτη, οργανώνει ένα σχέδιο για να γλυτώσει».
Ένα από τα κωμικότερα έργα του Θεάτρου Σκιών. Να, λοιπόν, που ο Άθως Δανέλλης, από τους λίγους επαγγελματίες της παράδοσης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, φέρνει κοντά μας τον Καραγκιόζη!  Παιδιά και ενήλικες θα ξαναζήσουμε την ατμόσφαιρά του, θα χαρούμε ατάκες που γεννούν το καρδιοχτύπι, την αισιοδοξία, το γέλιο… Ο Άθως Δανέλλης με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσιάζοντας παλαιά σπάνια έργα και δικές του δημιουργίες. Ο καλλιτέχνης, μέσα από το “Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών” εργάζεται για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ελληνικού Καραγκιόζη, που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στα θέατρα του είδους του, αφού οι επιρροές του στην κοινωνία, τη νεοελληνική τέχνη και τον πολιτισμό είναι πολύ ισχυρές.

29/7: «Τελενίκειος ηχώ» – 4ο Φεστιβάλ Σουραυλιού Σερίφου
Το σουραύλι συγκινεί. Το σουραύλι ανοίγει τις πόρτες της ψυχής για να μπουν τα κελαηδήματά του που τραγουδούν τις χαρές, τις πίκρες, την καθημερινότητα. Το σουραύλι είναι ένα πανάρχαιο πνευστό όργανο από καλάμι και, μουσικά, συνοδεύεται συνήθως απ’ το τουμπί. O ερασιτέχνης ερευνητής – λαογράφος Θοδωρής Γ. Λιβάνιος το 2009 δημιούργησε το, μοναδικό για την Ελλάδα, Φεστιβάλ Σουραυλιού στη Σέριφο, φεστιβάλ που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων) και του Δήμου Σερίφου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Σεριφίων και τους Συλλόγους «Τελένικος», «Συκαμιά» και «Ανδρομέδα», καθώς και με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων. Να συμπληρώσουμε ότι η Σέριφος είναι, επίσης, το μοναδικό νησί που δηλώνει πάντα ‘παρόν’ σε όλες τις «Παγκυκλαδικές» και τώρα «Παναιγιακές» συναντήσεις λαϊκών πνευστών οργάνων».  

Λαογραφική έρευνα, επιμέλεια και παρουσίαση: Θοδωρής  Γ. Λιβάνιος (Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος επί των Πολιτιστικών του Δήμου Σερίφου)

Είσοδος Ελεύθερη

30/7: Jazz Messages Quartet
Το Jazz Messages Quartet αυτοσχεδιάζει πάνω σε κομμάτια του κλασικού τζαζ ρεπερτορίου! Κομμάτια μουσικά που θα μας μεταφέρουν σε άλλες ηπείρους, σε άλλες χώρες, σε διαφορετικές συγκινήσεις και κουλτούρες. Η τζαζ, μουσική αγαπημένη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, θα πλημμυρίσει με τους ρυθμούς της τη νύχτα, το νησί, τις καρδιές μας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις νότες της, γεμάτες ποίηση και λυρισμό, να μας παρασύρουν και ας γευτούμε την ένταση και τη συναισθηματική τους φόρτιση! Η νύχτα είναι δική μας! 

Νάσια Γκόφα: φωνή, Γιώργος Βούρος: πιάνο, Χρήστος Κορομηλάς: κοντραμπάσο,  Αλέξιος Αντωνόπουλος: τύμπανα

31/7: Janet Kapuya Band
Ακόμα ένα μουσικό ταξίδι που διασχίζει τις γραμμές των οριζόντων, όπως θα έλεγε και ο ποιητής… Η Janet Kapuya θα μας οδηγήσει, με την ιδιαίτερη φωνή της και το μπρίο της, μέσα στις γειτονιές και τις ρίμες του θρυλικού Μπουένος Άιρες, της λαμπερής Μαδρίτης, της νοσταλγικής Αβάνας, της παλιάς αλλά και της νέας Αθήνας, ακόμα και της αγαπημένης μας Σερίφου! Φάδος, φλαμένκο, μοντέρνα ισπανικά τραγούδια, τάνγκο, σάλσα, μπολέρο, ιταλικά, έντεχνα ελληνικά, λαϊκά, νέο κύμα… Και οι νότες δεν τελειώνουν και η ομορφιά δεν περιορίζεται και η χαρά δεν κρύβεται… Το πλούσιο και ευφάνταστο πρόγραμμα περιλαμβάνει και ορχηστρικό μέρος με εκλεκτές επιτυχίες.

Ζανέτ Καπούγια: τραγούδι, Πάνος Δερβός: πλήκτρα, Έλενα Περβαινά: φωνή

01/8: Dirty Granny Tales – “Rejection”
Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του “Rejection” στο Badminton, οι Dirty Granny Tales έρχονται στο Θέατρο Σερίφου. Ακουστικές κιθάρες και μπάσο ηχούν υπό το βαρύ ρυθμό των κρουστών, θλιμμένα μαντολίνα, ένα πιάνο και πολύχρωμες φωνές συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό ηχόχρωμα. Χορεύτριες ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες του παραμυθιού, άλλοτε με γήινες και άλλοτε με απόκοσμες κινήσεις, και το κουκλοθέατρο ζωντανεύει πλάσματα από άλλους κόσμους. Προβολές animation συμπληρώνουν τη συνταγή των παραμυθιών της… βρώμικης γιαγιάς! Ένα ξεχωριστό θέαμα που θα μας συναρπάσει από μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών!

Σκηνοθεσία: Dirty Granny Tales, Χορογραφίες: Εριφύλη Δαφέρμου, Μουσική: Mouldbreath, Kούκλες: Merlin Puppet Theatre,  Animation: Mouldbreath, Φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης

        
02/8: Μαρία Πρωτόπαππα – «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»
“ΒΕΒΑΙΩΣ! αν ήτον άλλη καμιά, μερακλίδισσα ή ασίκισσα, ανάμεσα εις τας νέας του θαλασσινού χωρίου, ήτον κι η Αρχοντούλα, την οποίαν! ο Γιαννάκη! χλωμήν, λεπτήν, μελαχροινήν Αγάπησεν όχι δια κάλλος προκλητικόν, αλλ\’ από μυστηριώδη έλξιν και Αόριστον ψυχικήν συνάφειαν…”
Ο θησαυρός των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ιστορίες γεμάτες ανθρώπινες εμπειρίες, χιούμορ και γλωσσικό κάλλος, αναβιώνουν συνοδευόμενες από μουσικά παιχνιδίσματα \’σύγχρονου\’ ήχου, σε μια παράσταση-αφηγηματική παρουσίαση, η οποία επιχειρεί να θυμίσει τη συγκλονιστική ομορφιά και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας που έχουμε εγκαταλείψει…  Δύο μαγικές νησιώτικες ιστορίες θα ξετυλιχτούν κάτω από τον ουρανό της Σερίφου.

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: “Έρμη στα ξένα”, “Το μοιρολόγι της φώκιας”, Ερμηνεία : Μαρία Πρωτόπαππα, Μουσική σύνθεση-Εκτέλεση: Σάκης Μπιρμπίλης, Επιλογή κειμένων : Θοδωρής Γκόνης

03/8: Φιστικί Σαλόνι – «Ένα μουσικό ταξίδι από το νότιο Αιγαίο μέχρι την Ήπειρο»
Τι το καλύτερο για μια νύχτα σε ένα νησί; Το “Φιστικί Σαλόνι”, το σύνολο με τον παράξενο τίτλο που γεννήθηκε στα αθηναϊκά στέκια και μεγάλωσε μουσικά στα νησιά του Αιγαίου, είναι μια εξαμελής μπάντα με κυρίαρχο στοιχείο τα παραδοσιακά έγχορδα (λαούτο, ούτι, βιολί) αλλά και εκείνα που κυριαρχούν στα ρεμπέτικα (κιθάρα, μπουζούκι). Το μουσικό σύνολο δονείται στους ρυθμούς του κοντραμπάσο και των κρουστών, τραγουδά με… πάθη και λάθη, τραγούδια μονοφωνικά, διφωνικά και πολυφωνικά, κι άμα λάχει, χορεύει κιόλας! Αυτή τη νύχτα, θα επιδοθεί σε νησιώτικα, παραδοσιακά, σμυρναίικα, αστικά και λαϊκά ρεμπέτικα, έντεχνα και ηπειρώτικα.

Ελεάνα Παπανικολοπούλου: Φωνή, Κρουστά, Άγγελος Πίσχινας : Φωνή, Λαούτο, Μπουζούκι, Σίμος Παπασπύρου : Φωνή, Βιολί, Κιθάρα, Δημήτρης Μητσόπουλος : Ούτι, Μπαγλαμάς, Αλέξανδρος Καρλής : Κοντραμπάσο, Ορέστης Πόποτας : Κρουστά

04/8: Ηλίας Λιούγκος – “Μη σκέφτεσαι γερμανικά”
Ο εξαιρετικός καλλιτέχνης Ηλίας Λιούγκος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε τραγούδια δικά του και φυσικά τού  Μάνου Χατζιδάκι,  μεταφέροντας  την ατμόσφαιρα όπως  τη διδάχτηκε επί  20 χρόνια δίπλα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 ενότητες:
*Μάνου Χατζιδάκι: Αποσπάσματα από τους κύκλους: “Μεγάλος Ερωτικός”, “Ρωμαϊκή Αγορά”, “Αντικατοπτρισμοί”, “Λαϊκή Αγορά”,  “Αμέρικα-Αμέρικα” και άλλα τραγούδια του συνθέτη.
*Ηλία Λιούγκου: “Το φιλί μου ταξιδεύει”, “Της Ιστορίας το ποδήλατο”, “Θα τραγουδήσω απόψε για μένα” “Κωμοπόλεις” και ανέκδοτα τραγούδια που σύντομα θα κυκλοφορήσουν.
*Τραγούδια άλλων συνθετών: Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Ξυδάκη, Ορφέα Περίδη, κ.α..

Ηλίας Λιούγκος: τραγούδι, Δέσποινα Στεφανίδου: πιάνο, τραγούδι

05/8: «Φύση και άνθρωπος» για φωνή και πιάνο
Ώρα για κλασικούς ήχους και μελωδίες! Η υψίφωνος Διονυσία-Νιόβη Κλαυδιανού και ο πιανίστας  Στέφανος Νάσος θα τραγουδήσουν για τη φύση και τον άνθρωπο! Οι δύο μουσικοί με σπουδές σε Ακαδημίες του εξωτερικού και διεθνή καριέρα θα παρουσιάσουν έργα πέντε συνθετών του 20ου αιώνα, που εξυμνούν τη φύση και κάποια προτερήματα του ανθρώπου, χωρίς όμως να κρύβουν και τις αδυναμίες του!
Τα έργα της συναυλίας: La courte paille του Francis Poulenc, Πέντε ελληνικές λαϊκές μελωδίες του Maurice Ravel, Ο Μεγάλος Ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι, Πέντε νέγρικα τραγούδια του Καταλανού Xavier Montsalvatge, Επιλογή τραγουδιών του Kurt Weil (Je ne t\’aime pas, Youkali, Nanna\’s lied, Speak low, My ship).

Διονυσία-Νιόβη Κλαυδιανού: υψίφωνος, Στέφανος Νάσος: πιάνο

06/8: Νέα παιδιά με κοστούμια παλιά – «Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1912-2012»
Ένας αιώνας τραγούδι, 1912-2012: οπερέτα, ρεμπέτικο, ελαφρό, λαϊκό, έντεχνο, σύγχρονο… Μια ‘αναδρομή’ στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, με συνθέσεις που φέρνουν στη μνήμη τους μεγάλους ανθρώπους μας που έφυγαν για πάντα, τα παιδικά μας χρόνια, τα δικά μας γλέντια, τους χορούς και τις χαρές.  Ένα πιάνο, ένα μπουζούκι και τέσσερις φωνές ντύνουν μελωδίες αγαπημένες για να μας ξεναγήσουν στα περασμένα και στα τωρινά και να μας αποδείξουν ότι η μουσική είναι άφθαρτη, πάντα συγκινητική και ευπρόσδεκτη, ότι η μουσική, όσο κι αν μείνει κλειδωμένη στο χρονοντούλαπο, ποτέ δεν πεθαίνει! Καλή σας διασκέδαση, λοιπόν!

Οικοδεσπότες: Αμαλία Ασκορδαλάκη,  Γιώργος Λιάκος,  Μαρία Ξυπολιτά,  Δημήτρης Σαμαρτζής, Μουσική επιμέλεια και πιάνο: Βασίλης Χαρδαλιάς
Mπουζούκι: Δημήτρης Λιόλιος, Σκηνική Επιμέλεια:  Άννα Μαχαιριανάκη

07/8: Σοφία Βόσου – «Καλοκαιρινός Αυτοσχεδιασμός»
Μια από τις πιο μελωδικές φωνές του τόπου μας έρχεται με την καλύτερη διάθεσή της στο νησί μας. Η Σοφία Βόσσου, με τη μεστή βελούδινη φωνή, θα μας συντροφεύσει αυτή την αυγουστιάτικη νύχτα, συνεπικουρούμενη από την αύρα του Αιγαίου και το θεό του Έρωτα. Ας μην ξεχνάμε ότι για τη Σέριφο λένε ότι είναι το πιο ερωτικό νησί του Αιγαίου… Η εκλεκτή καλλιτέχνης είναι σίγουρη ότι το νησιώτικο περιβάλλον κι εσείς θα γίνετε ‘ένα’ για να τραγουδήσετε μαζί τις μεγάλες επιτυχίες της. Πολλά φιλαράκια, λοιπόν, για τη Σοφία, και όχι μόνον ένα, όπως ψάχνει με τη γνωστή επιτυχία της! Ανοίξτε, λοιπόν, μαζί της τα πανιά της χαράς και της αγάπης!

Σοφία Βόσσου: τραγούδι, πιάνο, Δημήτρης Παραράς: πλήκτρα, κιθάρα, τραγούδι 

08/8: Δημήτρης Μπάσης
Ο Δημήτρης Μπάσης, σε μια κορυφαία στιγμή της καριέρας του, φτάνει στη Σέριφο, έχοντας στις αποσκευές του ένα ρεπερτόριο με μεγάλες επιτυχίες. Ο σημαντικός τραγουδιστής, έχοντας εκπαιδευθεί στην βυζαντινή μουσική, και έχοντας στη φαρέτρα του τα διδάγματα που έλαβε από τις σημαντικές του συνεργασίες, την πείρα του από το λαϊκό πάλκο αλλά και τη μαθητεία του ως ερμηνευτής των έργων του Μίκη  Θεοδωράκη, θα μας παρασύρει σε μια μουσική διαδρομή, γεμάτη χαρά, συγκίνηση, εκπλήξεις. 

Μαζί του:
Γιάννης Παπαζαχαριάκης: κιθάρες, ενορχήστρωση, Γιάννη Σινάνη: μπουζούκι, λαούτο, Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν

09/8: Νίκος Καλαμό  – «Γυναίκα της Ζάκυθος»
Το πεζό αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού («Όραμα του Διονύσιου Ιερομόναχου εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου») παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Καλαμό. Τόπος δράσης είναι η Ζάκυνθος και χρόνος το 1826, όταν οι Τούρκοι πολιορκούν το Μεσολόγγι. Ο ιερομόναχος-αφηγητής, απλός και θεοσεβούμενος άνθρωπος, παρακολουθεί άναυδος όσα συμβαίνουν γύρω του και βλέπει διδακτικά οράματα. Ο τόνος της φωνής του είναι βιβλικός και η αφήγησή του συχνά αλληγορική. Περιγράφει με απέχθεια το χαρακτήρα της «Γυναίκας της Ζάκυθος» και στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις Μεσολογγίτισσες. Μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και το αβυσσαλέο μίσος της απέναντι στην Επανάσταση.  Το έργο συντίθεται από δυο αντιθετικά θέματα: τη σκληρή και ανήθικη συμπεριφορά της Γυναίκας και τη δύσκολη ζωή των γυναικών του Μεσολογγίου, οι οποίες βιώνουν την προσφυγιά και τη ζητιανιά στο νησί όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους Τούρκους.

Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Καλαμό, Κείμενο: Διονύσιος Σολωμός

10/8: Βαγγέλης Κορακάκης – «Τι παράξενο καράβι»
Ένας από τους λίγους συνεχιστές του ποιοτικού λαϊκού τραγουδιού, ο συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης με την ορχήστρα του που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και γνήσιους τραγουδιστές, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Θα ακουστούν τραγούδια από όλη την πορεία του λαϊκού μας τραγουδιού, των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μητσάκη, Καλδάρα, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, αλλά και πολλά του ίδιου, διαλεγμένα από την εικοσιπεντάχρονη πορεία του, όπως ‘Η σκέψη της τρελής’, ‘Μάνα που ζω’, ‘Πρώτο φθινόπωρο’, κ.ά.. Ο Βαγγέλης Κορακάκης με το μπουζούκι του και την ξεχωριστή φωνή του συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

Βαγγέλης Κορακάκης: μπουζούκι, φωνή, Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι, φωνή, Ελένη Καπηλίδου: φωνή, Τάσος Αθανασιάς: ακορντεόν, Νίκος Γύρας: κιθάρα, φωνή

11/8: Γιάλα   
Το μουσικό σχήμα Γιάλα έκλεισε κιόλας έξη χρόνια εμφανίσεων και πρόσφατα κυκλοφόρησε και την πρώτη δισκογραφική δουλειά του. Οι Γιάλα ξεκίνησαν το 2004 ως μια παρέα μουσικών που ερμήνευαν αγαπημένα τραγούδια, τόσο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όσο και παραδοσιακά από όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την Κρήτη, προσαρμόζοντάς τα στο δικό τους ήχο και τη δική τους αισθητική. Αναζητώντας πάντα τους παραδοσιακούς θησαυρούς μας, τους πλησιάζουν με σεβασμό κι αγάπη. Η δυναμική και ο λυρισμός συνυπάρχουν στις εκτελέσεις τους και οι τρεις φωνές και τα έγχορδα πλέκονται μεταξύ τους και αφηγούνται τραγούδια του χθες και του σήμερα.

Οι Γιάλα είναι οι: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης: λύρες, τραγούδι, Έκτορας Κυριάκου: λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι, Γιάννης Χίνος: κιθάρα, λαούτο, τραγούδι

12/8: Ross Daly
Ο Ross Daly με τους συνεργάτες του Κέλυ Θωμά (λύρα) και Περικλή Παπαπετρόπουλο (σάζι και λάφτα) θα παίξουν παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες τόσο από την κρητική μουσική όσο και από τη μουσική παράδοση της Ανατολής και των Βαλκανίων. Το τρίο διακρίνεται για το εντυπωσιακό δέσιμό του, τη δεξιοτεχνία αλλά και τη μουσικότητα που διαθέτει. Το μαγικό πλέξιμο των δύο δοξαριών του Ross Daly και της Κέλυς Θωμά αγκαλιάζεται με μοναδικό τρόπο και συμπληρώνεται από το εξαιρετικό σάζι και τη λάφτα του Περικλή Παπαπετρόπουλου, ο οποίος είναι μέλος του συγκροτήματος ‘Λαβύρινθος’ του Ross Daly από το 1986. Το μουσικό αποτέλεσμα μας μεταφέρει σε έναν πανέμορφο, καινούργιο κόσμο.

Εκθέσεις


22/7 – 16/8: Δημήτρης Βογιαζόγλου – «Toπία της Σερίφου» (έκθεση ζωγραφικής)

Ο Δημήτρης Βογιαζόγλου  ακoλουθώντας  τις αρχές του ιμπρεσιονισμού ζωγραφίζει όχι μόνο στο στούντιο αλλά και  στην φύση. Πηγή έμπνευσης του είναι οι έντονες αντιθέσεις που υπάρχουν στην φύση της Σερίφου όπως άγριο και ήπιο, ζεστό και κρύο, μπλε και ώχρα. Ζει στην Ολλανδία από το 1989, έχει κάνει γύρω στης 10 ατομικές εκθέσεις και έχει σπουδάσει ζωγραφική στην ελεύθερη ακαδημία της Χάγης. Βιωματικά, αποτυπώνει με την παλέτα  του τον άνεμο, τους λουόμενους, την αλμύρα και την άμμο του νησιού. Είναι ένας ζωγράφος του χρώματος και των αισθήσεων.

Εκθεσιακός Χώρος: Ξενοδοχείο «Ρίζες»
Ώρες επίσκεψης: 6 μμ έως 12 μμ
Είσοδος Ελεύθερη

20/7 – 12/8: Βέρα Καρπούζη-Κοτσίκου – «Μικρές Κυκλάδες» (έκθεση ζωγραφικής)
Η Βέρα Καρπούζη-Κοτσίκου είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Έχει πάρει μαθήματα μικρογλυπτικής και βενετσιάνικης μάσκας από τον κο. Μάριο Ποντικάκη. Ζωγραφίζει κυρίως θέματα από την φύση και εμπνέεται από το γαλάζιο του ουρανού, το βαθύ μπλε της θάλασσας και την αντανάκλαση του ήλιου στο λευκό των νησιών μας. Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, καθώς και 2 εκθέσεις μάσκας στο εξωτερικό, στην Όπερα το Κάιρου και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην Σέριφο παρουσιάζει 12 μικρών διαστάσεων έργα της σε ακρυλικά χρώματα που θέλουν να δώσουν την αίσθηση παιχνιδιού και την ανάμνηση από καλοκαιρινές διακοπές.
                      
 

Εκθεσιακός Χώρος: Καφέ «στου Στράτου»
Ώρες επίσκεψης: 9 πμ έως 2 πμ
Είσοδος Ελεύθερη

20/7 – 12/8: Λουκία Δραγάτση (έκθεση ζωγραφικής)
Η Λουκία Δραγάτση γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική, τη φωτογραφία και τη σκηνογραφία. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην  Ελλάδα και το Εξωτερικό όπου και έχει διακριθεί. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά. Η δουλειά  που παρουσιάζεται στο φεστιβάλ είναι μελάνια εμπνευσμένα από γωνιές της Σερίφου που αγαπά και περνά τα καλοκαίρια της.
 

Εκθεσιακός Χώρος: Αίθουσα Τέχνης «Θιδύρα»
Ώρες επίσκεψης: 10πμ – 2μμ & 6μμ – 11μμ
Είσοδος Ελεύθερη

Επιμέλεια κειμένων: Σόνια Ζαχαράτου
Γραφίστας: Γιάννης Νάτσικας

Έναρξη παραστάσεων: 21.00, στο Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, Κάτω Χώρα Σερίφου, Γενική είσοδος: 10 €