Ο Άγγελος Γαβριήλ θα εγκαινιάσει τον 15ο κύκλο διαλέξεων τζαζ, με μια ομιλία που θα φέρει τον τίτλο «Οι ρίζες της τζαζ», στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής.

Η πρώτη ομιλία του κύκλου διαλέξεων, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, στις 19.00-21.00.

Ο 15ος κύκλος διαλέξεων της Μουσικής Βιβλιοθήκης είναι για πρώτη φορά αφιερωμένος στην τζαζ. O χώρος της Βιβλιοθήκης, φιλοξενεί τέσσερις Έλληνες, γνωστούς στο κοινό της τζαζ, με διαφορετική επαγγελματική ταυτότητα ο καθένας. Η ιδέα πίσω από τις φετινές διαλέξεις είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, τον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά από τη μουσική σκηνή, να συναντηθούν με κοινό παρανομαστή την τζαζ, και να παρουσιάσουν τέσσερις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου θέματος, στο κοινό που θα έχει την τύχη να τους απολαύσει.

O πρώτος ομιλητής του κύκλου, ο μουσικός Άγγελος Γαβριήλ, θα ανιχνεύσει τις ρίζες της τζαζ, που φτάνουν εκατοντάδες χρόνια πίσω, στις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής που βίαια μεταφέρθηκαν για να πουληθούν σαν δούλοι στους γαιοκτήμονες του Νέου Κόσμου. Από την περιπετειώδη συνύπαρξη των πολιτισμικών παραδόσεων των Ευρωπαίων αποίκων και των Αφρικανών σκλάβων γεννήθηκε γύρω στα 1900 η jazz. Σημαντική παράμετρο για την κατανόηση της αποτελεί η γνώση των συνθηκών που οδήγησαν στην γέννησή της.

Ο Άγγελος Γαβριήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε κιθάρα με τον Ανδρέα Παλαιολόγο και θεωρητικά στο ωδείο Athenaum. Από το 1980 άρχισε να εργάζεται ως μουσικός και μέχρι σήμερα έχει διδάξει σε πολλά ωδεία και μουσικές σχολές, έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Είναι συνεργάτης του περιοδικού “Πολύτονο”.