Η 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ θα διεξαχθεί από τις 14 ως τις 24 Ιουνίου στην Αθήνα και στις 17 και 18 Ιουνίου στη Λευκάδα, στις 17 Ιουνίου στην Χαλκίδα και στις 18 Ιουνίου στο Ναύπλιο.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη της Αθήνας: στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στο Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Public και Polyglot.

Όπως κάθε χρόνο, προσκαλούνται συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο (Λατινική Αμερική, Ισπανία και Πορτογαλία) προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνδιαλλαγούν με τους ομολόγους τους από την Ελλάδα στις διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα έκδοση, το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα: συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κλπ, των οποίων η θεματική θα στρέφεται γύρω από τη θάλασσα ως κοινό σημείο αναφοράς στις ιβηροαμερικανικές κουλτούρες.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ φιλοξενεί όχι μόνο καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ελληνικό και ιβηροαμερικανικό έδαφος και να έρθουν σε επαφή με το νέο τους κοινό.

Προσκεκλημένες και προσκεκλημένοι στην 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ:

Ανδρέας Αποστολίδης (Ελλάδα)
Λέιρε Μπιλμπάο (Ισπανία)
Αντώνης Φωστιέρης (Ελλάδα)
Νταβίντ Ερνάντεθ ντε λα Φουέντε (Ισπανία)
Φιλίπα Λεάλ (Πορτογαλία)
Πέτρος Μάρκαρης (Ελλάδα)
Γκιγέρμο Μαρτίνες (Αργεντινή)
Άνα Μερίνο (Ισπανία)
Πέδρο Ολάγια (Ισπανία)
Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα)
Μαρίνα Περεθάγουα (Ισπανία)
Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία)
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία-Περού)
Μπεατρίς Σααβέδρα (Μεξικό)
Χοσέ Κάρλος Σομόθα (Iσπανία)
Λίνα Στεφάνου (Ελλάδα)
Ιρένε Βαγέχο (Ισπανία)
Μαφάλδα Βέιγκα (Πορτογαλία)
Μανουέλ Βίλας (Ισπανία)
Χόρχε Βόλπι (Μεξικό)
Γιώργος Ζεβελάκης (Ελλάδα)

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά ή στα καταλανικά.

Το πρόγραμμα του 14ου Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα είναι το εξής:

ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ | 19:00
ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ | Έναρξη του 14ου Φεστιβάλ ΛΕΑ

H Α.Ε. Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα κηρύξει την έναρξη της 14ης έκδοσης του Φεστιβάλ ΛΕΑ, την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν προσωπικότητες από τον διπλωματικό και πολιτιστικό κόσμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας.

Στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά
Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 15.

19:40
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ | «Η θάλασσα, η παντοτινή θάλασσα, ήδη βρισκόταν και ήταν»

Συμμετέχουν οι ποιήτριες και ποιητές Λέιρε Μπιλμπάο, Άνα Μερίνο, Χουάν Βιθέντε Πικέρας και Μανουέλ Βίλας από την Ισπανία, η Φιλίπα Λεάλ και η Μαφάλντα Βέιγκα από την Πορτογαλία, η Μπεατρίς Σααβέδρα από το Μεξικό και από την Ελλάδα, η Λίνα Στεφάνου και ο Αντώνης Φωστιέρης. Θα ακολουθήσει ειδική μουσική παράσταση με την Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Μαφάλντα Βέιγκα.

Συντονίζει η φιλόλογος Μαρτα Σίλβια Διος Σάνς.

Στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά.
Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 15.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ | 11:00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ | Εργαστήρι συλλογικής μετάφρασης με ποιήματα των Μανουέλ Βίλας και Άνα Μερίνο

Εργαστήρι μετάφρασης με τον Ισπανό ποιητή Μανουέλ Βίλας και την Ισπανίδα ποιήτρια Άνα Μερίνο. Συντονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ και μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Περιορισμένες θέσεις
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

17:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Θάλασσα, αυτή η αιώνια εποποιία» με την Μάρτα Σίλβια Διος Σανς

Η φιλόλογος Μάρτα Σίλβια Διος Σανς από την Αργεντινή, σε μια ευχάριστη συζήτηση, προτείνει να ξεκινήσουμε από την Οδύσσεια σαν μυθολογικό πρελούδιο του πρώτου γύρου του κόσμου με πλοίο που πραγματοποίησε ο Αργεντίνος Βίτο Ντούμας μόνος του κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας ως αναφορά τη μεταφυσική διάσταση του ταξιδιού του Οδυσσέα, θα παρουσιάσουμε τη μαρτυρία αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου που έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, το βιβλίο Los 40 bramadores, όπου περιγράφει αυτή την εμπειρία που κράτησε πάνω από έναν χρόνο.

Στα ελληνικά
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

19:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Λογοτεχνία και θάλασσα: «Έξι τρόποι να πεθάνεις στο Τέξας» με τη Μαρίνα Περεθάγουα

Η Μαρίνα Περεθάγουα συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Public, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Πλατεία Συντάγματος.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | «Νερά μάνες» της Λέιρε Μπιλμπάο

H Ισπανίδα ποιήτρια Λέιρε Μπιλμπάο συνομιλεί με τον ποιητή Νίκο Βλαχάκη. Ο ποιητής και κριτικός βιβλίου Θανάσης Βαβλίδας μιλάει για το βιβλίο και απαγγέλει ποιήματα στα ελληνικά. Διαδοχικά κι η ποιήτρια απαγγέλει τα ποιήματά της.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

20:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Το διεστραμμένο στοιχείο στην πεζογραφία» με τον Γκιγέρμο Μαρτίνες.

Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες, Βραβείο Nadal Μυθιστορήματος 2019 για «Τα εγκλήματα της Αλίκης» (μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη) συνομιλεί με την Ελληνίδα ιστορικό και δημοσιογράφο Λένα Ματσιώρη.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ | 17:00
ΚΑΦΕ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες συνομιλεί με την Μάρτα Σίλβια Διος Σανς

Η φιλόλογος Μάρτα Σίλβια Διος Σανς συνομιλεί με τον Αργεντίνο συγγραφέα Γκιγέρμο Μαρτίνες, φετινό προσκεκλημένο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, για τη ζωή και το έργο του.

Στα ισπανικά.
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

19:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού» με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, μία από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές της ισπανοαμερικάνικης πεζογραφίας, συνομιλεί με τον μεταφραστή του Κώστα Αθανασίου και με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Διονύση Μαρίνο.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου, 24

19:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Η Φιλίπα Λεάλ και η Μαφάλντα Βέιγκα συζητούν με τον Χουάν Βιθέντε Πικέρας

Ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας συζητά με την Πορτογαλίδα ποιήτρια, δημοσιογράφο και σεναριογράφο Φιλίπα Λεάλ και τη Μαφάλντα Βέιγκα, δημιουργό κάποιων από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της σύγχρονης πορτογαλικής μουσικής, για τη ζωή και το έργο τους.

Στα πορτογαλικά, στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

20:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Περί ζωής, οικογένειας, θανάτου και έρωτα: «Ορδέσα» με τον Μανουέλ Βίλας

Το «Ορδέσα», που καθιέρωσε τον Μανουέλ Βίλας ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς, έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό για το Καλύτερο Βιβλίο του 2018 από το πολιτιστικό ένθετο Babelia της εφημερίδας El País και το βραβείο Femina Étranger 2019. Ο Μανουέλ Βίλας συνομιλεί με την δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Μαρίλια Παπαθανασίου.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ | 17:00
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ | «Μικροσεμινάριο φλαμένκο» με την Yota Barοn

Σεμινάριο γνωριμίας με το τραγούδι και το ρυθμό φλαμένκο. Mε την καθοδήγηση της τραγουδίστριας και καθηγήτριας φλαμένκο Yota Baron, θα μάθουμε έναν βασικό ρυθμό φλαμένκο, μια στροφή από ένα τραγούδι, και στο τέλος θα τα δέσουμε όλα μαζί. Θα συμμετέχει και το σώμα με τα παλαμάκια.

Διάρκεια: μια ώρα.
Στα ελληνικά και στα ισπανικά.
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

19:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ| «Ο Νίκος Καββαδίας και ο ισπανικός και ελληνικός κόσμος» με τον Νταβίντ Ερνάντεθ ντε λα Φουέντε και τον Γιώργο Ζεβελάκη.

Ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, συγγραφέας και μεταφραστής, Νταβίντ Ερνάντες ντε λα Φουέντε, θα μιλήσει σχετικά με τη ζωή και το έργο του ποιητή, καθώς και τη σχέση του με την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. Σχετικά με την υποδοχή του έργου του Καββαδία στην Ελλάδα θα μιλήσει ο Γιώργος Ζεβελάκης, ερευνητής και μελετητής του έργου του Έλληνα συγγραφέα.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

19:45
ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ | «Ο Παναμάς και η θάλασσα » από τους Los del Patíbulo

Οι Los del Patíbulo είναι μία συλλογικότητα από πέντε αναγνωρισμένους Παναμέζους φωτογράφους, τους: Αλφρέδο Μαρτίς, Ιβάν Μάρκες, Κάρλος Μόρα, Τίτο Ερέρα και Φερνάντο Μποκανέγρα. Κάθε ένας ειδικεύεται σε ξεχωριστό κλάδο της φωτογραφίας. Για αυτή την έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ δημιούργησαν αυτό το βίντεο με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να αναδείξουν την αξία μίας από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου του Παναμά: το νερό.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

20:00
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Latin Noir, η πολυαναμενόμενη συζήτηση» με τον Ανδρέα Αποστολίδη, τον Λεονάρδο Παδούρα και τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, διακεκριμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Latin Noir», που φέρνει στον κινηματογράφο τις φωνές πέντε διάσημων συγγραφέων του είδους από την Λατινική Αμερική, των: Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Λουίς Σεπούλβεδα (Χιλή), Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ (Μεξικό), Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Περού) και Κλαούντια Πινιέιρο (Αργεντινή), οι οποίοι αποκαλύπτουν πώς το λατινοαμερικάνικο αστυνομικό μυθιστόρημα αντανακλά την ιστορία όλης της ηπείρου. Σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το Κρατικό ή Αντι-Κρατικό έγκλημα, αναπόφευκτα το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι και πολιτικό.

Μετά από την προβολή θα συζητήσουν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της ταινίας Ανδρέας Αποστολίδης και οι συγγραφείς Λεονάρδο Παδούρα και Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ | 19:00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | «Teatro menor», του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, από τη θεατρική ομάδα του Abanico

Η θεατρική ομάδα του Abanico μας θυμίζει, παρουσιάζοντας κάποια από τα πολλά αποσπάσματα που αποτελούν το έργο του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, ότι το ελάχιστο κάποιες φορές δεν είναι και το ελάχιστα σημαντικό, ότι με λίγα μπορούμε να πούμε πολλά.

Σκηνοθεσία: Εδουάρδο Λουθένα

Στα ισπανικά και στα ελληνικά
Θέατρο Αλέκα, 3ης Ορ. Ταξιαρχίας 13.

KΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ | 20:00
ΦΕΣΤΙΒΑΛ | « Festival Hola Flamenco »

Το Φεστιβάλ Ηοla Flamenco έρχεται για 5η χρονιά στην Αθήνα, για να συνδέσει την ισπανική με την ελληνική κουλτούρα και τα διαφορετικά είδη μουσικής με το φλαμένκο, σε μια ανεπανάληπτη γιορτή που φέρνει την Ανδαλουσία στην Ελλάδα!

Τρεις διαφορετικές ορχήστρες και χορωδίες παραδοσιακής ελληνικής μουσικής συνεργάζονται με τους καλλιτέχνες μας για να αναδειχθεί έτσι η επαφή του φλαμένκο με τα συγκεκριμένα είδη μουσικής.

Live χορός και ζωντανή μουσική φλαμένκο με πολλούς τραγουδιστές και την ειδική προσκεκλημένη από την Ισπανία, Alba Guerrero

Σύλλογος Ελληνών Αρχαιολογών, Ερμού, 134.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ | 17:00
ΚΑΦΕ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο Χοσέ Κάρλος Σομόθα συνομιλεί με τον Εδουάρδο Λουθένα

Ο φιλόλογος Εδουάρδο Λουθένα σε μια χαλαρή και ευχάριστη συζήτηση με τον συγγραφέα Χοσέ Κάρλος Σομόθα για τη ζωή, την πορεία και το έργο του, στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Polyglot.

Στα ισπανικά
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

19:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Η προέλευση της βίας στη Λατινική Αμερική » με τον Χόρχε Βόλπι

Όπως αποκαλύπτει το έργο του, η βία είναι για τον Μεξικανό συγγραφέα Χόρχε Βόλπι ένα θέμα αναπόφευκτο, ένα θέμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Με τη βοήθεια του συγγραφέα και την ευχάριστη κουβέντα που θα ξεκινήσει με τη δημοσιογράφο και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Athens Insider, Σουντά Ναΐρ Ηλιάδη, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη βία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά
Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

20:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Σαν σκόνη στον άνεμο» του Λεονάρδο Παδούρα

Ο Λεονάρδο Παδούρα συζητά με τον έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

22:00
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | «Μόνο cumbia!» με το συγκρότημα PsychoTropica

Η «cumbia» είναι ένα είδος μουσικής που προέρχεται από την Κολομβία, αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και ειδικά στο Περού, όπου αντικατέστησαν το ακορντεόν με σερφ κιθάρες και ενσωμάτωσαν τους ήχους από τα όργανα Farfisa και τα συνθεσάιζερ Moog, καθώς και τα κουβανέζικα κρουστά με τις χαρακτηριστικές πεντατονικές κλίμακες που διακρίνουν τις μελωδίες των Άνδεων. Το συγκρότημα PsychoTropica από την Αθήνα, που αποτελείται από πέντε Έλληνες και έναν Περουβιανό, ενσωματώνουν σε αυτό το μουσικό πείραμα τα δικά τους μουσικά στοιχεία και παρουσιάζουν… μόνο cumbia!

Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ | 17:00
ΚΑΦΕ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Διαβάζοντας το μυαλό του Χόρχε Βόλπι» με τον Μεξικανό συγγραφέα και τον Λουίς Εδοάρδο Τόρες

Ο Λουίς Εδοάρδο Τόρες θα κουβεντιάσει με τον συγγραφέα Χόρχε Βόλπι για το λογοτεχνικό του έργο. Και ειδικά για το δοκίμιο αυτού του διακεκριμένου Μεξικανού συγγραφέα, Leer la mente: El cerebro y el arte de la ficción («Διαβάζοντας το μυαλό: Ο εγκέφαλος και η τέχνη της μυθοπλασίας»), όπου ο συγγραφέας εξερευνά τη λογοτεχνία σαν ουσιαστικό μέρος της ταυτότητάς μας. Και όλα αυτά στο χαλαρό και ζεστό περιβάλλον του βιβλιοπωλείου Polyglot.

Στα ισπανικά
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

19:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Αιγαίου Λόγος» του Πέδρο Ολάγια

Μια ποιητική και σφριγηλή ιστορία που θα αλλάξει, αναμφίβολα, την αντίληψη του αναγνώστη για τη γλώσσα, για την Ιστορία των Ελλήνων, ακόμα και για την ίδια την Ιστορία του πολιτισμού. Το «Αιγαίου Λόγος» συγκεντρώνει στις σελίδες του εκπληκτικά επιτεύγματα της Ανθρωπολογίας, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Ναυσιπλοΐας, της Γενετικής, της Γεωλογίας, της Μυθολογίας, της Αστρονομίας, της Φιλολογίας, της Γλωσσολογίας και της Ετυμολογίας, και μας προσκαλεί να τα ανακαλύψουμε, με σωκρατικό θαυμασμό, μετουσιωμένα σε λογοτεχνία. Ένα βιβλίο για τις πιο βαθιές ρίζες του κλασικού πολιτισμού για εκείνους που αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το κοινό για το έργο του.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά
Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

20:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» της Ιρένε Βαγέχο

«Μια νύχτα της παιδικής μου ηλικίας, στην άκρη του κρεβατιού, ο πατέρας μου μου διηγήθηκε τη συνάντηση του Οδυσσέα με τις Σειρήνες, κι εκεί ξεκίνησαν όλα». Σε αυτό το αφηγηματικό δοκίμιο, διασταύρωση ανάμεσα σε εκπαιδευτικό βιβλίο και σε αυτοβιογραφία της ως αναγνώστρια, η Ιρένε Βαγέχο (μία από τις συγγραφείς του προγράμματος 10 de 30 του ισπανικού AECID) μας παίρνει από το χέρι σε αυτόν τον περίπλου σε πάνω από χίλια χρόνια, στον οποίο κάνει μια επανεξέταση της ιστορίας των βιβλίων στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Η συγγραφέας από την Αραγονία δεν μας μιλά μόνο για βιβλία, μας μιλά και για τον εαυτό της, για τη μύησή της ως ακροάτρια τότε που η μητέρα της της διάβαζε ιστορίες για παιδιά, για τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε η καθηγήτρια της των ελληνικών και των λατινικών στην εφηβεία της ή για τη διαμονή της ως φοιτήτρια στη Φλωρεντία και την Οξφόρδη… Με αυτά τα τόσο απλά όπλα η Ιρένε Βαγέχο, όπως τα τραγούδια των Σειρήνων της Οδύσσειας μας αποπλανεί και καταφέρνει να μη θέλουμε να σηκώσουμε το βλέμμα από το βιβλίο με τον ζεστό αφηγηματικό λόγο ενός παραμυθά. Η Ιρένε Βαγέχο θα συνομιλήσει με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

22:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ | «Μερσέδες Σόσα: η φωνή της Λατινικής Αμερικής» με τη Μάρτα Μορελεόν, τον Ρομάν Γκόμες και τον Χέρμαν Μάιρ

Η Μεξικανή τραγουδίστρια Μάρτα Μορελεόν και οι Αργεντίνοι μουσικοί Ρομάν Γκόμες και Χέρμαν Μάιρ αποτίουν φόρο τιμής στην Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέδες Σόσα, αναμφίβολα τη «φωνή της Λατινικής Αμερικής», που αγκάλιασε με τη φωνή της από το πιο παραδοσιακό φολκλόρ μέχρι το μοντέρνο λατινοαμερικάνικο τραγούδι, περνώντας από αναρίθμητες μουσικές αποχρώσεις με την τόσο ιδιαίτερη χροιά της και τη μοναδική της ερμηνεία.

Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ | 19:00
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ | «Διασχίζοντας το Περού» της Περουβιανής καλλιτέχνιδας Χιμένα Χερόντ

Η Περουβιανή εικαστική καλλιτέχνης Χιμένα Χερόντ αποτυπώνει στους καμβάδες της τα τοπία του Περού.

Διάρκεια της έκθεσης: Από τις 21 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου.
Ωράριο: Από τις 10:00 ως τις 20:00.
Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.
Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 19:00, είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
Είσοδος ελεύθερη από τις 21 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου.
Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης.

19:00
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ | «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» με την Ιρένε Βαγέχο

Οι λέσχες ανάγνωσης Bookwοrm, Booktalks και Βιβλιοταξιδευτής συναντιούνται με την Ισπανίδα συγγραφέα Ιρένε Βαγέχο σε μια ζωντανή συζήτηση για το βιβλίο της «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Στα ελληνικά.
Ελεύθερη είσοδος μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

19:30
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ | «Η κολομβιανή λογοτεχνία στην Ελλάδα» με τη Μαρία Παλαιολόγου, τη Δήμητρα Παπαβασιλείου και την Αγγελική Βασιλάκου. Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Άλβαρο Μούτις, ο Χοσέ Εουστάσιο Ριβέρα, ο Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ο Αντόνιο Ουνγκάρ είναι ορισμένοι μόνο από τους Κολομβιανούς συγγραφείς των οποίων τα έργα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα ελληνικά. Μεταξύ άλλων, θα τεθεί το ερώτημα ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την κολομβιανή λογοτεχνία από τη λογοτεχνία της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής.

Συμμετέχουν οι μεταφράστριες Αγγελική Βασιλάκου (μεταφράστρια του Ντανιέλ Φερέιρα, Εκδόσεις Καστανιώτη), Μαρία Παλαιολόγου (μεταφράστρια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Εκδόσεις Ψυχογιός), Δήμητρα Παπαβασιλείου (μεταφράστρια του Χοσέ Εουστάσιο Ριβέρα, Εκδόσεις Στιγμός). Συντονίζει ο Καθηγητής του ΑΠΘ και μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (μεταφραστής του Αντόνιο Ουνγκάρ, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Στα ελληνικά.
Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

20:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Σπουδή στο μαύρο», με τον Χοσέ Κάρλος Σομόθα

Ο συγγραφέας Χοσέ Κάρλος Σομόθα συνομιλεί με τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Μαρίλια Παπαθανασίου για τη ζωή και το έργο του και για το βιβλίο του «Σπουδή στο Μαύρο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

22:00
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | «Sucessos do Brasil» με τον Τζούνιορ Μαράν και το συγκρότημά του.

Ο Βραζιλιάνος μουσικός και τραγουδιστής, με τη συνοδεία των μουσικών Μαρσέλο Φερέρα από τη Βραζιλία, και Ντέμιαν Γκόμες από την Αργεντινή, θα παρουσιάσουν στο κοινό του Φεστιβάλ ΛΕΑ ένα μοναδικό βραζιλιάνικο μουσικό θέαμα γεμάτο ζωή και ρυθμό.

Mουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ | 17:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ | «Στον Μαρτίν Φιέρο» με τον Εδουάρδο Λουθένα

Μια καθοδηγούμενη περιπλάνηση στην Πάμπα, την προσωπικότητα και την ποίηση του παππού της λογοτεχνίας των γκαούτσο, του «Μαρτίν Φιέρο», στα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του. Επικεφαλής σε αυτή την απολαυστική ξενάγηση θα είναι ο ποιητής και καθηγητής λογοτεχνίας και θεάτρου Εδουάρδο Λουθένα στο ευχάριστο περιβάλλον του βιβλιοπωλείου Polyglot.

Στα ισπανικά.
Polyglot Bookstore, Ακαδημίας, 84.

19:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Σίλβα Πάντου (1934-2021): «in memoriam»

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της ισπανίστριας Σίλβα Πάντου (1934-2021), καθηγήτριας αρχαίων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού τη δεκαετία του εξήντα και πρωτοπόρου στη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού των ισπανόφωνων χωρών στην Ελλάδα. Για αυτή την ακούραστη προσπάθειά της έλαβε, το 1983, τη χρυσή διάκριση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Μενέντεθ Πελάγιο και, το 2007, το μετάλλιο του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (Ισπανία). Από το 1997 είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ισπανιστών.

Συντονίζει η Θεοδώρα Γρηγοριάδου.

Στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

20:30
ΟΜΙΛΙΑ | «Κριστίνα Πέρι Ρόσι, Βραβείο Θερβάντες και καμάρι της Ουρουγουάης» με την Κλαούντια Κοστάνζο

Η Πρεσβεία της Ουρουγουάης αποτίει φόρο τιμής στη συγγραφέα, που είναι η έκτη γυναίκα και δεύτερη Ουρουγουανή που λαμβάνει αυτή την ύψιστη διάκριση των ισπανικών γραμμάτων. Η Ουρουγουανή καθηγήτρια Κλαούντια Κοστάνζο, που κατοικεί στην Ελλάδα, θα δώσει μια ομιλία για το έργο της συγγραφέως. Στη συνέχεια ο Πρέσβης της Ουρουγουάης στην Ελλάδα, Α.Ε. κος Ενρίκε Λοεδέλ, θα δωρίσει στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες «Χουάν Κάρλος Ονέτι» τα άπαντα της Πέρι Ρόσι. Η Πρεσβεία της Ουρουγουάης θα προσφέρει ένα κέρασμα προς τιμή της συγγραφέως.

Στα ισπανικά
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ | 19:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Όσα δεν ειπώθηκαν» της Τερέσα Γουΐλμς Μοντ

H Χιλιανή συγγραφέας (1893-1921) ξεχασμένη για σχεδόν έναν αιώνα, αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις στάχτες της, με φανατικούς αναγνώστες και μεγάλη αναγνώριση του έργου της. Συστήνεται πρώτη φορά στα ελληνικά με τη μεταθανάτια συλλογή «Όσα δεν ειπώθηκαν» που περιέχει πεζά ποιήματα και σελίδες του ημερολογίου της. Η μεταφράστρια του βιβλίου, Άννα Βερροιοπούλου θα μιλήσει για το βιβλίο και για την συγγραφέα του. Ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Χιλής, Μανουέλ Λάρα, θα απευθύνει λίγα λόγια στο κοινό και τέλος, η θεατρολόγος και ηθοποιός Μάγδα Κόρπη θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.

Στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

20.30
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | «Μια προσωπική ανθολογία» της Μπεατρίς Σααβέδρα

Εκτός από την ποιήτρια στην παρουσίαση λαμβάνουν μέρος οι μεταφραστές του βιβλίου, Ιφιγένεια Ντούμη, ποιήτρια και μεταφράστρια, και Νίκος Πρατσίνης, διερμηνέας και μεταφραστής (μέσω κειμένου του που θα διαβάσει η Ι. Ντούμη), η Μεξικανή ελληνίστρια και μεταφράστρια Νατάλια Μορελεόν και ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά, 31.

* Οι χώροι που θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τους κανόνες του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας σχετικά με τον COVID-19. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά όλες τις δραστηριότητες απευθείας ή σε μαγνητοσκόπηση από το κανάλι του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο YouTube ή από τη σελίδα μας στο Facebook. Τόσο οι ζωντανές όσο και οι μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις πραγματοποιούνται χάρη στην υποστήριξη του κύριου Παντελή Μ. Σκούφαλου και της κυρίας Πόλας Σκουφάλου.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μία από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και, από το 2012, πραγματοποιείται επίσης στο νησί της Λευκάδας. Επιπλέον είναι το μόνο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ – Λογοτεχνία Εν Αθήναις