Η αρχική έμπνευση για το έργο “Vulture” προήλθε από έναν παλιό θιβετιανό μύθο για τους γύπες. Λέγεται ότι κανείς δεν βλέπει ποτέ το σώμα ενός νεκρού γύπα. Όταν ένας γύπας ξέρει ότι η ζωή του είναι κοντά στο τέλος της, πετάει ψηλά προς τον ήλιο και λιώνει στο τίποτα. Ο μύθος αυτός συνδέεται λίγο με τον ελληνικό μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Ο άνθρωπος μιμείται τη φύση και αποτυγχάνει. Ο απέραντος ουρανός της ελευθερίας παρακινεί τον Ίκαρο να πετάξει ψηλά μέχρι να λιώσουν τα φτερά του και προκαλεί την πτώση του. Και οι δύο χαρακτήρες πλησιάζουν τον ήλιο. Ο γύπας ελέγχει το τέλος της δικής του ζωής, ενώ ο άνθρωπος χάνει τη ζωή του για τη λαχτάρα της ελευθερίας.

Η Ching-Ying Chien εμπνεύστηκε επίσης από τη ζωή της. Ως μάρτυρας του θανάτου της οικογένειάς της ή φίλων της, μαθαίνει την ανεξέλεγκτη φύση της ανθρώπινης ζωής και επικαλείται τους διάφορους περιορισμούς του ανθρώπου. Ως χορεύτρια, μπορεί να απελευθερωθεί από το ανθρώπινο πλαίσιο και μεταμορφώνεται με τη θέλησή της. Στη σκηνή είναι άλλοτε ζώο και άλλοτε άνθρωπος. Ερμηνεύοντας τη δυνατότητα, την αδυναμία, την τρέλα και τον έλεγχο ενός ελεύθερου πνεύματος μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα, εξερευνά τον περιορισμό και την ελευθερία της ζωής.

Χορογραφία: Ching-Ying Chien
Συνθέτης/ Κιθάρα/ Ηχητικά: Joseph Ashwin
Μουσικός συνεργάτης/Drum: James Heggarty
Σχεδιασμός φωτισμού: Jui-Hsuan Tseng
Κοστούμια: Marie Cantenys

Το Vulture ανατέθηκε από το National Performing Arts Center – National Kaohsiung Center for the Arts (Weiwuying), Taiwan. Έκανε πρεμιέρα στο Playhouse στις 8 Νοεμβρίου 2018.

Επιχορηγήθηκε από το National Culture and Arts Foundation, Taiwan. Υλοποιήθηκε μέσα από επιχορήγηση του Lo Man-Fei Dance Fund, Cloud Gate Culture and Arts Foundation, Taiwan.

Η ανάπτυξη της σύντομης εκδοχής του Vulture έγινε από την Akram Khan Company στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Portraits in Otherness και η πρώτη φάση έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου 2018 στο Lilian Baylis Studio, Sadler’s Wells Theater, Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania: Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης