Τρεις συναυλίες στον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου περιλαμβάνει η φετινή 12η έκδοση του Ανοιξιάτικου Κύκλου Συναυλιών Οργάνου, στις 29 Μαρτίου και 5, & 6 Απριλίου 2015. Το εκκλησιαστικό όργανο Hill του 1900 και 8 μουσικοί από την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και μια μουσική οικογένεια, θα υποδεχθούν το Αθηναϊκό κοινό, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας, στην καθιερωμένη συνάντησή τους με την Άνοιξη της Μουσικής.

Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της προετοιμασίας για τον εορτασμό του Πάσχα, θα παρουσιαστούν πρωτότυπα προγράμματα με έργα από την προκλασική εποχή ως τις μέρες μας και συνδυασμοί εγχόρδων, πνευστών οργάνων, αλλά και φωνής με το εκκλησιαστικό όργανο, σύγχρονο απόγονο της αρχαίας ελληνικής υδραύλεως (όργανο του νερού), του πρώτου πληκτροφόρου οργάνου στον κόσμο, επινόησης και εφεύρεσης του μηχανικού Κτησίβιου, που κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Xριστίνα Αντωνιάδου

Κυριακή 29 Μαρτίου, ώρα 20:30

Michael nig, όργανο (Αυστρία)

Ειρήνη Καράγιαννη, μέτζο σοπράνο

Η έναρξη του κύκλου θα γίνει με έναν από τους πλέον ζεστούς συνδυασμούς, φωνής και εκκλησιαστικού οργάνου, με έργα J. S. Bach, Pergolesi, Haydn, Puccini, Mascagni, Fauré, αλλά και πρωτότυπες ερμηνείες έργων, καθώς θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα, το έργο του J. Kobald “Anima Christi (Soul of Christ)”.

Ο Αυστριακός οργανίστας Michael nig, με διεθνείς σπουδές και βραβεία, έχει εμφανιστεί ως σολίστ, μουσικός δωματίου, αλλά και διευθυντής ορχήστρας και χορωδίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης  και έχει ηχογραφήσει με το Αυστριακό Ραδιόφωνο (ORF). Διδάσκει στο Εκκλησιαστικό Μουσικό Σχολείο του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία. Η Ειρήνη Καράγιαννη, διεθνώς βραβευμένη και αναγνωρισμένη Ελληνίδα μεσόφωνος, εμφανίζεται σε παραγωγές στη χώρα μας και στο εξωτερικό, στις μεγαλύτερες αίθουσες όπερας, ερμηνεύει πρώτες παγκόσμιες έργων πολλών Ελλήνων συνθετών και έχει ηχογραφήσει για τις EMI και MDG.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας της Ελλάδας.

Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου, ώρα 20:30

Camerata tzold (Αυστρία)

Η δεύτερη συναυλία του κύκλου παρουσιάζει μια Αυστριακή μουσική οικογένεια, που θα ερμηνεύσει έργα Franz, Zebinger, Dietrich Buxtehude, Tomasi, Albinoni, G. F. Händel, J. S. Bach, W. A. Mozart, Max Reger, Franz Schubert, Clara Schumann, ανάμεσα σε άλλα. Το σύνολο ιδρύθηκε από τον καρδιολόγο και σαξοφωνίστα Dieter tzold και πλαισιώνεται από τα παιδιά του, την νεαρή βιολονίστα Valentina (γεν.2003), τον κοντραμπασίστα Raphael (γεν.1997) και τον οργανίστα Nikodemus (γεν.1995). H Camerata Pätzold παρουσιάζει προγράμματα που συνδυάζουν παραδοσιακή μουσική από τη Βιέννη με το κλασικό ρεπερτόριο, και έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο Nikodemus σπουδάζει όργανο στο Joseph Haydn Conservatory στο Eisenstadt, ενώ η Valentina και ο  Raphael στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz.

Χορηγός φιλοξενίας:  St George Lycabettus Hotel

Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου, ώρα 20:30

Matteo Galli, όργανο (Ιταλία)

Γιάννης Αγρανιώτης, βιολί

Με σύμπραξη βιολιού και οργάνου θα κλείσει ο 12ος Ανοιξιάτικος Κύκλος Οργάνου και με την παρουσίαση έργων του Heinrich Ignaz Franz von Biber, βιρτουόζου βιολονίστα της προκλασικής εποχής, και από τους σημαντικότερους συνθέτες για βιολί στην ιστορία του οργάνου αυτού, και  του Johann Sebastian Bach, ενός από τους πλέον αριστουργηματικούς οργανίστες και συνθέτες όλων των εποχών.

Ο Ιταλός οργανίστας Matteo Galli, με μουσικές σπουδές στην Ιταλία και τη Ρωσία, είναι οργανίστας της Basilica di Santa Maria στο Μιλάνο και καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ Le Voci della Città – Antichi Organi un Patrimonio di Milano, Suoni Storici, Arte e Musica intorno a Milano. Ο Γιάννης Αγρανιώτης, ταλαντούχος βιολονίστας της νεότερης γενιάς, με ανώτατες μουσικές σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, συνεργάζεται με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ, παράλληλα, είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού.