Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, που είναι μια διοργάνωση και παραγωγή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, ξεκινάει τη δεύτερή του δεκαετία με μια πολύ εξέχουσα φυσιογνωμία ως ανάδοχό του: τον Jean-Paul Gaultier. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 15 μέχρι τις 25 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 22 μέχρι τις 28 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Jean-Paul Gaultier θα μοιραστεί μαζί με τους θεατές τις ταινίες που ερωτεύτηκε, όπως τους Φραμπαλάδες του Jacques Becker, το φιλμ που ξύπνησε μέσα του την επιθυμία να γίνει η μόδα το επάγγελμά του, η ζωή του. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκ των έσω τα παρασκήνια μιας επίδειξης μόδας υψηλής ραπτικής χάρη στην ταινία του Loïc Prigent Μια μέρα πριν: Jean-Paul Gaultier, μια παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού Arte.

Και φέτος το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από ταινίες που παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δηλαδή δέκα μέρες με αβάν-πρεμιέρ!

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με το φιλμ Μια ηρωική ζωή του Joann Sfar, Η μέρα της φούστας και την Απαγωγή του Lucas Belvaux. Οι ταινίες των δημιουργών της νεότερης γενιάς, του Christophe Honoré, του Emmanuel Mouret, του Riad Sattouf αλλά και των αδελφών Larrieu, περιλαμβάνονται και αυτές ανάμεσα στις αβάν-πρεμιέρ του φετινού προγράμματος.

Η πολύ όμορφη ταινία του Hippolyte Girardot Yuki και Nina, η συνάντηση ανάμεσα στον Michel Piccoli και τη νεότατη Pauline Étienne στο φιλμ Η πιο γλυκιά ηλικία, η ταινία της Léa Fehner Ένας ν’ αντέξει κι οι άλλοι πίσω του, που τιμήθηκε με το βραβείο Louis-Delluc για το καλύτερο έργο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο θα έχει επίσης ένα αφιέρωμα στον Éric Rohmer, τον σκηνοθέτη ποιητή που έφυγε φέτος από κοντά μας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες πρεμιέρας.
 
Επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την Καταδίωξη του Patrice Chéreau, το εξαιρετικό φιλμ του Vincent Patar και του Stéphane Aubier Ένα χωριό που το λένε Πανικό ή και πιο σοβαρά θέματα με την ταινία του Philippe Van Leeuw Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι. Οι ταινίες αυτές, που προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Εκτός από τον ανάδοχο του Φεστιβάλ Jean-Paul Gaultier, πολλοί είναι οι διάσημοι καλλιτέχνες που θα βρεθούν τις ημέρες του Φεστιβάλ στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, να συζητήσουν με το κοινό, να συναντηθούν με τους έλληνες δημοσιογράφους: Jane Birkin, Jacques Perrin, Stéphane Bern, Daphné Roulier, αστέρες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, Antoine de Caunes, (που πέρυσι κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ για την ταινία του Coluche, Ένας κλόουν για πρόεδρος), François-Xavier Demaison, Tania Bruna-Rosso.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως η Νάνα Μούσχουρη, θα λαμπρύνει με την παρουσία της τη βραδιά της έναρξης του φεστιβάλ στις 15 Απριλίου.