Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει δείγματα της δουλειάς του και θα μιλήσει για την παράλληλη εξέλιξη της προσωπικής του βιογραφίας και της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία.

Ο Akinbode Akinbiyi γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας, σε μια εποχή που η Βρετανία ήταν ακόμα μια λεγόμενη «παγκόσμια υπερδύναμη».

Εξετάζοντας την πολυσύνθετη κοινωνική οργάνωση της εποχής μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, ο καλλιτέχνης σχολιάζει: «Μεγαλώσαμε μαθημένοι να είμαστε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Όμως, πολλοί από μας αρνήθηκαν σθεναρά να μπουν σε αυτή τη λογική. Το να είσαι μαύρος και να έχεις αυτεπίγνωση ήταν από μόνο του ανατρεπτικό και τελείως κόντρα στο σύστημα. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία ενηλικίωσης και απόρριψης, μια ενεργητική πορεία προς έναν βιώσιμο και ανθρώπινο τρόπο ζωής και ύπαρξης. Από πολλές απόψεις, το να είσαι καλλιτέχνης αποτελεί εξαιρετικό προνόμιο, ιδιαίτερα στον επονομαζόμενο Παγκόσμιο Νότο. Τραγουδάμε, χορεύουμε, γράφουμε και δημιουργούμε εικόνες στο χείλος του γκρεμού – και έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη συναίσθηση του κινδύνου τού να καταβαραθρωθούμε στην άβυσσο, σε μια ελεύθερη πτώση που μοιάζει δίχως τέλος».

Ο Akinbode Akinbiyi είναι καλλιτέχνης, φωτογράφος, επιμελητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1946, και μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας και στην Αγγλία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Νιγηρία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Ασχολείται ως αυτοδίδακτος με τη φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η φωτογραφία αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν ένα παράθυρο προς την πνευματικότητα στην καθημερινή ζωή. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Το μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκλεκτικές Συγγένειες διοργανώνεται από την documenta 14 σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτικές συναντήσεις, στις οποίες καλλιτέχνες και μέλη της ομάδας της documenta 14, καθώς και συνεργάτες του περιοδικού South as a State of Mind, αναπτύσσουν κοινή δραστηριότητα με τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσα από σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας, ομιλίες και δημόσιες αναγνώσεις. Μαζί διερευνούν θέματα, σημεία αναφοράς και συνδετικά νήματα που διατρέχουν τον ιστό της documenta 14. Το πρόγραμμα, που έχει ως αφετηρία τις ιδέες των Oskar και Zofia Hansen, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την εκπαίδευση ως μια «ανοιχτή φόρμα», έναν χώρο που ενθαρρύνει αυθόρμητες δράσεις και γεγονότα που «ξυπνούν την επιθυμία της ύπαρξης», όπως περιγράφεται στο μανιφέστο για την ανοιχτή φόρμα του Oskar Hansen, του 1959. Οι συναντήσεις, που διοργανώνονται τακτικά, ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, όπως η επιτελεστικότητα του εαυτού, οι οριακές οικονομίες, η ιστορία της κινητικής επικοινωνίας, τα ημερολόγια, οι βιβλιοθήκες, τα υφάσματα, οι παρτιτούρες, τα ζωντανά νομίσματα και η πολιτική φαντασία – δρώντας και ως προφητικές ιστορίες με τρόπο αντιπροσωπευτικό της σύγκλισης διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής αφήγησης. Στις εκλεκτικές συγγένειες οι οποίες προκαλούν χημικές αντιδράσεις, διαφορετικά στοιχεία αλληλεπιδρούν και ενώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Παρόμοιες έλξεις παίζουν εξίσου κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης και της συλλογικής καλλιτεχνικής παραγωγής.


Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και είναι ανοιχτή για το κοινό. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση.