Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στο Sweet Mambo, της μεγάλης χορογράφου Πίνα Μπάους, σε μία παραγωγή του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Πώς χορεύονται η γοητεία και η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων; Η θρυλική χορογράφος Πίνα Μπάους, στο προτελευταίο της έργο, δημιουργεί ένα αξέχαστο σύμπαν: γυναίκες με μεταξωτές τουαλέτες και άντρες με βραδινά κοστούμια λικνίζονται αρμονικά με μουσικές συνθέσεις που καλύπτουν ένα φάσμα από τους Portishead μέχρι τη Nina Simone, από τον Tom Waits μέχρι τον Ryuichi Sakamoto.

Ποιητικό, διαχρονικό, κομψό και εύγλωττο χαρακτήρισαν οι κριτικοί το προτελευταίο έργο (2008) της θρυλικής χορογράφου, που διέρρηξε τα όρια μεταξύ χορού και θεάτρου και επηρέασε καταλυτικά την πορεία του ευρωπαϊκού χορού. Στο Sweet Mambo, που παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 3 έως 6 Νοεμβρίου 2016, έξι γυναίκες και τρεις άντρες εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε ένα υποβλητικό τοπίο ατελείωτων μέτρων αέρινου υφάσματος. Επικοινωνούν μέσα από την επιθυμία και το φόβο, το γέλιο και την οδύνη, τη μοναξιά και την τρυφερότητα.

Στο σύμπαν που δημιουργεί η Πίνα Μπάους, η γραμμική αφήγηση είναι περιττή και οι ερωτήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις απαντήσεις. Όλα είναι πιθανά και όλα συνυπάρχουν σε αυτό το κολάζ της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι ένα σύμπαν παράλογο και τρυφερό, βίαιο και μελαγχολικό. Μικρές καθημερινές ιστορίες, μια σύντομη εξομολόγηση, μια αδιόρατη χειρονομία, ένα χαρούμενο γέλιο, ένας πνιγμένος λυγμός. Και, μέσα στην απουσία της, η μεγάλη χορογράφος μάς κλείνει το μάτι και μας παροτρύνει να εξερευνήσουμε και να αγκαλιάσουμε την πολυπλοκότητα της ύπαρξής μας.

Σκηνοθεσία & Χορογραφία: Pina Bausch
Σχεδιασμός Σκηνικών: Peter Pabst
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Marion Cito
Συνεργάτες Μουσικής: Matthias Burkert, Andreas Eisenschneider
Συνεργάτες: Marion Cito, Thusnelda Mercy, Robert Sturm
Σκηνοθεσία προβών στις νέες περιοδείες: Azusa Seyama, Robert Sturm

Χορευτές: Regina Advento, Andrey Berezin, Daphnis Kokkinos, Breanna O´Mara, Nazareth Panadero, Helena Pikon, Julie Shanahan, Julie Anne Stanzak, Michael Strecker, Aida Vainieri

Μουσική: Barry Adamson, Mina Agossi, René Aubry, Mari Boine, Lisa Ekdahl, Brian Eno, Mecca Bodega, Jun Miyake, Hazmat Modine, Lucky Pierre, Portishead, Ryuichi Sakamoto, Hope Sandoval, Gustavo Santaolalla, Trygve Seim, Nina Simone, lan Simmonds, Tom Waits

Πρεμιέρα: 30 Μαΐου 2008, Schauspielhaus, Βούπερταλ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Οκτωβρίου
Διήμερο εργαστήριο με τον Rainer Behr, μέλος του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Σάββατο 5 Νοεμβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού

Περισσότερες Πληροφορίες:

● Η Πίνα Μπάους (1940-2009) σπούδασε χορό στη διάσημη σχολή Folkwang υπό τη διεύθυνση του Kurt Jooss, πρωτοπόρου του γερμανικού εκφραστικού χορού, καθώς και στην Julliard School of Music στη Νέα Υόρκη. Το 1973 ανέλαβε τη διεύθυνση του χοροθεάτρου του Βούπερταλ και προσκλήθηκε για παραστάσεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

● Το ονειρικό σκηνικό τοπίο του έργου δημιoύργησε ο διάσημος σκηνογράφος Peter Pabst, στενός συνεργάτης και φίλος της Μπάους, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα σκηνικά για 25 έργα της. Στο Sweet Mambo αποφάσισε να προβάλει και σκηνές από το γερμανικό μελόδραμα Blue Fox (1938) του Ρώσου σκηνοθέτη Viktor Tourjansky.

● Η χορεύτρια και ενδυματολόγος Marion Cito, συνεργάτρια της Πίνα Μπάους από το 1980, ντύνει στοSweet Mambo τις γυναίκες με μεταξωτές τουαλέτες και τους άντρες με βραδινά κοστούμια, αναδεικνύοντας συμβολικά τις φαντασιώσεις καθημερινών ανδρών και γυναικών, αλλά και το σημαντικό ρόλο των ρούχων στην επιδίωξη της επιθυμίας μας.

● Ο μουσικός και συνθέτης Matthias Burkett και ο ηχολήπτης Andreas Eisenschneider συνεργάζονταν στενά για να εξασφαλίσουν τη μουσική επένδυση των έργων της Μπάους, η οποία κάποιες φορές αποφάσιζε για τη μουσική αφού χορογραφούσε το έργο, ενώ συχνά άλλαζε τη σειρά των επιλεγμένων κομματιών την τελευταία στιγμή. Στο Sweet Mambo ενώνονται αρμονικά 18 διαφορετικές μουσικές συνθέσεις, από τους Portishead μέχρι τη Nina Simone.

Κεντρική φωτογραφία θέματος © Ursula Kaufmann