Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι της και, με αστείρευτη φαντασία στις αποσκευές, παρουσιάζει τη ολόφρεσκη, διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά «Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες», το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης!

Πρόκειται για μια διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά από 4-10 ετών, σε πρωτότυπο κείμενο των, ήδη αναγνωρισμένων στο χώρο του θεάτρου για παιδιά, συγγραφέων Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, (ιδρυτικά μέλη της ομάδας Κοπέρνικος και βραβευμένοι με Α’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου από το ΥΠΠΟ).

Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα Κοπέρνικος έχει ξεχωρίσει στο χώρο του θεάτρου για παιδιά με τις ευφάνταστες παραστάσεις της και τα εμπνευσμένα κείμενα, με ένθερμη ανταπόκριση του κοινού, που παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε καινούρια δουλειά της ομάδας στο χώρο του θεάτρου, αλλά και του παιδικού βιβλίου! Έτσι, μετά από τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», τις δυο ιστορίες του «κύριου ΚΙΧ» και το «Απαγορεύεται η Μουσική!» (που συνεχίζει στο Μέγαρο Μουσικής για δεύτερη χρονιά!), η ομάδα παρουσιάζει φέτος τη νέα συναρπαστική περιπέτεια «Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες», ένα φανταστικό ταξίδι που ξεκινάει με τρένο (φυσικά!) με τους ηθοποιούς να βρίσκονται ανάμεσα στα παιδιά, να συνομιλούν, να μαγειρεύουν μαζί τους και να τραγουδάνε ζωντανά επί σκηνής.

Ένας πρίγκιπας που σταματά ξαφνικά να τρώει και να μιλάει, φέρνει τους δυο καλύτερους μάγειρες του βασιλείου στην αυλή του αυταρχικού Βασιλιά, με τη διαταγή να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ετοιμάσουν το ωραιότερο γεύμα. Η συνεργασία, όμως, ανάμεσά τους μοιάζει αδύνατη… το χάσμα μεταξύ τους τεράστιο και η θέση στο παλάτι που περιμένει τον νικητή, μια και μοναδική! Μα, τι επιτέλους τραβάει η όρεξη του πρίγκιπα; Όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, θα ταξιδέψουν στη Χώρα των Σκέψεων, όπου οι σκέψεις όλων (ακόμα και των ίδιων των παιδιών της παράστασης!) πετάνε στον αέρα και ακούγονται δυνατά. Από αυτό το παράξενο, όμως, και μαγικό μέρος, κανείς δεν μπορεί να φύγει αν δεν μάθει πρώτα… να ακούει!

Η φιλία, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αξία της συνεργασίας είναι θέματα που θίγονται στο νέο αυτό έργο. Πώς μπορούν άνθρωποι με διαφορετικά πιστεύω και κουλτούρα να συνεργαστούν, απαλλαγμένοι από χρόνιες προκαταλήψεις που έχουν ο ένας για τον άλλον; Πώς γίνεται κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο για τον έναν, να λύνεται ως δια μαγείας όταν αποφασίζουν να συνεργαστούν τέσσερα χέρια και δυο μυαλά;

Πραγματεύεται, επίσης, την όποια αίσθηση ανωτερότητας και εξουσίας που δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου και  μας ωθεί συχνά, με τρόπο απόλυτο, να απορρίπτουμε όποιον δεν συμφωνεί μαζί μας. Την αναγκαιότητα να ακολουθεί κανείς τα όνειρά του και τις πραγματικές του επιθυμίες, από τις οποίες όμως μας αποπροσανατολίζει ο διαρκής ο ανταγωνισμός και η πίεση να είμαστε πάντα και σε όλα οι καλύτεροι.

Πέρα από τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, από την παράσταση δεν λείπει το χιούμορ, η πρωτότυπη μουσική, το ζωντανό τραγούδι και το έξυπνο θεατρικό κείμενο της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, που πάντα γοητεύει  τους μικρούς  και τους μεγάλους θεατές! Η διάδραση με τα παιδιά είναι έντονη στη διάρκεια της παράστασης, αλλά ακόμα και πριν από αυτήν, αφού, στο βαγόνι – φουαγιέ, οι σκέψεις των ίδιων των παιδιών καταγράφονται  στο τρομερό «ΣΚΕΨΟΣΤΟΠ» και ακούγονται αργότερα στην παράσταση, βάζοντας τους ήρωες σε απίστευτους μπελάδες!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη

Κοστούμια – σκηνικά: Ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ – Γκάυ Στεφάνου

Μουσική – ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου

Στίχοι:  Έμη Σίνη

Ερμηνεύουν: Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Φοίβος Συμεωνίδης, Φίλιππος Τσαουσέλης

Ομαδα Κοπέρνικος – www.kopernikos.gr


Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του καλοκαιριού στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, εδώ.