Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Έργα Γιόχαν Στράους υιού, Μόντι, Μπιζέ, Μπραμς, Σακελλαρίδη (και όχι μόνο) αλλά και χορευτική μουσική από dj υπόσχονται μια από τις πιο τρελές νύχτες καρναβαλιού. Ευπρόσδεκτοι, μεταμφιεσμένοι και μη!

Οι μουσικοί της Καμεράτα, ντυμένοι με τις αποκριάτικες στολές τους, θα υποδεχτούν το κοινό με την… άκρως χορευτική εισαγωγή της οπερέτας Βαρόνος Τσιγγάνος (1885) του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899). Στη συνέχεια, στη σκηνή θα ανέβει η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου για να τραγουδήσει τη γεμάτη λάμψη άρια της Ροζαλίντας «Ήχοι της πατρίδας» [«Klänge der Heimat»], ένα εκρηκτικό τσάρντας από την οπερέτα Η νυχτερίδα.

Και φυσικά, από το πρόγραμμα της Καμεράτα δεν θα μπορούσαν να λείπουν  συνθέσεις για βιολί με… τσιγγάνικο άρωμα! Πολλοί είναι οι μουσουργοί που εμπνεύστηκαν τις παρτιτούρες τους από τη λαϊκή μουσική παράδοση των Τσιγγάνων, όπως ο Ισπανός Πάμπλο δε Σαρασάτε (1844-1908) και ο Ιταλός Βιττόριο Μόντι (1868-1922), οι οποίοι έγραψαν πασίγνωστα κομμάτια που κατάφεραν να νικήσουν τον χρόνο και συνεχίζουν να ακούγονται συχνά στις αίθουσες συναυλιών ώς τις μέρες μας. Ο πρώτος συνέθεσε τους «Τσιγγάνικους σκοπούς» [«Zigeunerweisen»] και ο δεύτερος το περίφημο «Τσάρντας» για βιολί και ορχήστρα. Θα τα παρουσιάσει στο κοινό ένας βιολονίστας με έντονο ταμπεραμέντο, ο Γιάννης Γεωργιάδης.

Η μουσική των Τσιγγάνων της Ισπανίας υπήρξε πηγή έμπνευσης και για τον Γάλλο Ζωρζ Μπιζέ (1838-1875), δημιουργό της Κάρμεν, μιας από τις διασημότερες όπερες όλων των εποχών που εξακολουθεί να συγκινεί τους θεατές στα λυρικά θέατρα όλου του κόσμου. Για το αποκριάτικο πάρτι της, η Καμεράτα διάλεξε από το περίφημο έργο του Μπιζέ δύο κοσμαγάπητες άριες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: τη ρυθμική «Seguidilla» και τη σαγηνευτική «Habanera», με την οποία θα αρχίσει το δεύτερο μέρος. Τις άριες της φλογερής Τσιγγάνας ερμηνεύει η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου.

Το γιορτινό πρόγραμμα της αποκριάτικης συναυλίας της Καμεράτα συνδυάζει, στο δεύτερο μέρος, ορχηστρικά έργα και αποσπάσματα από οπερέτες. Πάντα σε χορευτικό κλίμα και με εύθυμη διάθεση, οι μουσικοί της διεθνώς καταξιωμένης ορχήστρας θα παίξουν τους Ουγγρικούς χορούς αρ. 1, 7 και 4 (εκδοχή για ορχήστρα εγχόρδων και σόλο βιολί, βασισμένη στη μεταγραφή για βιολί και πιάνο του Γιόζεφ Γιόαχιμ). Τα σολιστικά μέρη θα αποδώσει ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης.

Οι φίλοι του λυρικού τραγουδιού θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν την υψίφωνο Μίνα Πολυχρόνου στη νοσταλγική άρια «Ακούω τσιγγάνικα βιολιά» [«Höre ich Zigeunergeigen»] από την οπερέτα Κοντέσα Μαρίτσα του Ούγγρου Έμμεριχ Κάλμαν (1882-1953). Αλλά και όσοι αγαπούν την ελληνική οπερέτα δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού η Μίνα Πολυχρόνου και η Μαρισία Παπαλεξίου θα τραγουδήσουν μαζί το «Τσιγγάνικο τανγκό» από τον δημοφιλέστατο Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1883-1950).

Για το τέλος της βραδιάς, η Καμεράτα επέλεξε μια από τις πιο φημισμένες γρήγορες πόλκες του Γιόχαν Στράους υιού, το Ζήτω οι Μαγιάροι! [Eljén a Mayar], έργο 332, ένα από τα πιο λαμπερά highlights των πρωτοχρονιάτικων συναυλιών της Φιλαρμονικής της Βιέννης, ένα ζωηρό κομμάτι που πάντα γοητεύει το κοινό με τον ξέφρενο ρυθμό του.

Αλλά το πάρτι της Καμεράτα δεν τελειώνει εδώ! Συνεχίζεται με μουσική στα πλατό από dj και χορό για όλους τους προσκεκλημένους… με ή χωρίς αποκριάτικη στολή!