Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Λίλα Μπακλέση: Η δική μου «Γκάμπυ»

Λίλα Μπακλέση:  Η δική μου «Γκάμπυ»

Κλεισμένοι σε έναν εργοστασιακό χώρο, έξω η ζέστη αφόρητη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτή τη γυναίκα. Όλοι μαζί. Καφέδες, μπισκότα, τσιγάρα, τοστάκια, ταπεράκια. Διαφωνίες, γέλια, αρχίζουμε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Τα ταψιά του Αγγέλου, μισό τυρόπιτα ,μισό σπανακόπιτα. Τα αγόρια τρέχουν σε ακροάσεις, αναμονή. Τα καταφέρνουν. Η διαδρομή γεμάτη δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία. Αλλάζουμε, σκεφτόμαστε σαν εκείνη, πιο ελεύθερα. Στην Αθήνα του Αυγούστου αποζητώ τη μοναξιά, ανυπομονώ όμως για αυτές τις πέντε ώρες μαζί τους, εκεί, που κάτι πάει να συμβεί.

Τα βράδια δεν κοιμάμαι, τη σκέφτομαι. Βλέπω ταινίες, διαβάζω, πάω μια βόλτα. Δεν  μπορώ να συγκεντρωθώ. Έχω απορίες, γκρινιάζω, παίρνω τηλέφωνο την Κίρκη. Μιλάμε με τις ώρες. Σκέφτομαι ότι γυναίκες σαν την Γκάμπυ υπάρχουν και σήμερα. Ελεύθερες, δυναμικές, σκληρές, μορφωμένες, ανατρεπτικές. Αν ζούσε η Γκάμπυ σήμερα θα μπορούσαμε να είμαστε φίλες ή θα με θεωρούσε βαρετή; Δεν θυμάμαι ποια ήταν ακριβώς η στιγμή που άρχισα να τη θαυμάζω τόσο που αποφάσισα ότι θέλω να ζήσω με την τρέλα και την ελευθερία της. Ταυτίζομαι μαζί της, όλα μου φαίνονται λογικά. Με τρομάζει, ίσως όχι αυτή αλλά η επίδραση που έχει πάνω μου ο τρόπος σκέψης της. Η γνωριμία αυτή δεν έχει τέλος, σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω και κάτι καινούριο, φτιάχνω το πάζλ της δίκης μου Γκάμπυ που αν ζούσε σήμερα θα πήγαινε στην πλατεία Βικτωριας να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Θα αγωνιζόταν για το σύμφωνο συμβίωσης και την ισότητα. Και θα τα κατάφερνε. Με τον δικό της μαγικό τρόπο.

 

Η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Γκάμπυ" που παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Σχετικές ειδήσεις
Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος: Το Σεξ Λεξικόν έχει τη δική του ιστορία
11.10.2016 15:24
Το «Σέξ Λεξικόν» έπεσε στα χέρια μου τη δεκαετία του 80. Πρέπει να ήμουν 10-11, τότε που είχα ήδη αρχίσει να αδημονώ για τη μετάβασή μου στον κόσμο των μεγάλων... Ο Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» στο Θέατρο 104.
Μάνος Βαβαδάκης: Ο έρωτας πάντα έχει τέλος, αυτό που πρέπει να κερδίσουμε είναι το μετά
16.02.2016 15:42
Η παράσταση δημιουργήθηκε σαν βάλσαμο στις πληγές ενός περασμένου έρωτα. Το υλικό από τις δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ παρουσιάστηκε μπροστά μου εκείνη τη περίοδο της ζωής μου και η Abigail Williams με τις πράξεις της πριν από 300 χρόνια, έπαιρνε ξανά εκδίκηση για όλους εμάς. Η τέχνη λειτουργεί πάντα σαν καθαρτήριο για τις νευρώσεις των καλλιτεχνών και μακάρι αυτή η παράσταση να βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό το μύχιο, σκοτεινό και ανεξερεύνητο κομμάτι του εαυτού μας.
Bus Και: Η άλλη πλευρά του Improv Theater
10.11.2015 16:22
Οι ηθοποιοί-αυτοσχεδιαστές μαζεύονται σιγά-σιγά στο θέατρο. Έχουν τουλάχιστον μίαμιση ώρα μπροστά τους να ετοιμαστούν, να χαλαρώσουν, να γελάσουν, να αγχωθούν, να πειράξουν ο ένας τον άλλον, να πιούν καφέ, να κάνουν το ζέσταμά τους μέχρι να έρθει η ώρα της παράστασης.
Βασίλης Ευταξόπουλος: «Κοντραμπάσο», μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην απομόνωση
30.10.2015 15:39
Ο Πάτρικ Ζίσκιντ έγινε διάσημος με το εμβληματικό «Άρωμα». Όσοι, όμως, διάβασαν το «Κοντραμπάσο» τον εκτίμησαν ιδιαίτερα, για το εύρος των γνώσεών του και τη διάσταση της εσωτερικής του καλλιέργειας.
Βάνα Πεφάνη: Μεταξωτά όνειρα σε μία υπόγεια πόλη
27.10.2015 16:18
Η πόλη μας. Τ' όνομα της μας ενώνει. Μόνο. Σ' αυτήν την τεράστια πόλη, φτιάχνει ο καθένας μας, μια άλλη μικρότερη. Την δική του πόλη. Που οι δρόμοι της οδηγούν στους φίλους, στην οικογένεια, στους έρωτες, στις δουλειές μας.