Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Λίλα Μπακλέση: Η δική μου «Γκάμπυ»

Λίλα Μπακλέση:  Η δική μου «Γκάμπυ»

Κλεισμένοι σε έναν εργοστασιακό χώρο, έξω η ζέστη αφόρητη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτή τη γυναίκα. Όλοι μαζί. Καφέδες, μπισκότα, τσιγάρα, τοστάκια, ταπεράκια. Διαφωνίες, γέλια, αρχίζουμε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Τα ταψιά του Αγγέλου, μισό τυρόπιτα ,μισό σπανακόπιτα. Τα αγόρια τρέχουν σε ακροάσεις, αναμονή. Τα καταφέρνουν. Η διαδρομή γεμάτη δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία. Αλλάζουμε, σκεφτόμαστε σαν εκείνη, πιο ελεύθερα. Στην Αθήνα του Αυγούστου αποζητώ τη μοναξιά, ανυπομονώ όμως για αυτές τις πέντε ώρες μαζί τους, εκεί, που κάτι πάει να συμβεί.

Τα βράδια δεν κοιμάμαι, τη σκέφτομαι. Βλέπω ταινίες, διαβάζω, πάω μια βόλτα. Δεν  μπορώ να συγκεντρωθώ. Έχω απορίες, γκρινιάζω, παίρνω τηλέφωνο την Κίρκη. Μιλάμε με τις ώρες. Σκέφτομαι ότι γυναίκες σαν την Γκάμπυ υπάρχουν και σήμερα. Ελεύθερες, δυναμικές, σκληρές, μορφωμένες, ανατρεπτικές. Αν ζούσε η Γκάμπυ σήμερα θα μπορούσαμε να είμαστε φίλες ή θα με θεωρούσε βαρετή; Δεν θυμάμαι ποια ήταν ακριβώς η στιγμή που άρχισα να τη θαυμάζω τόσο που αποφάσισα ότι θέλω να ζήσω με την τρέλα και την ελευθερία της. Ταυτίζομαι μαζί της, όλα μου φαίνονται λογικά. Με τρομάζει, ίσως όχι αυτή αλλά η επίδραση που έχει πάνω μου ο τρόπος σκέψης της. Η γνωριμία αυτή δεν έχει τέλος, σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω και κάτι καινούριο, φτιάχνω το πάζλ της δίκης μου Γκάμπυ που αν ζούσε σήμερα θα πήγαινε στην πλατεία Βικτωριας να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Θα αγωνιζόταν για το σύμφωνο συμβίωσης και την ισότητα. Και θα τα κατάφερνε. Με τον δικό της μαγικό τρόπο.

 

Η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Γκάμπυ" που παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Σχετικές ειδήσεις
Μάνος Στεφανάκης: Η πρώτη ανάγνωση…
07.02.2017 14:37
Ο Μάνος Στεφανάκης θυμάται την πρώτη φορά που διάβασε τον «Ντέτεκτιβ» του Δημήτρη Χατζή, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Skrow Theater σε δική του σκηνοθεσία.
Μαρία Αιγινίτου: Εις Ελευθερίαν
03.02.2017 16:10
Η Μαρία Αιγινίτου γράφει για το "Εις Ελευθερίαν" της Ελεωνόρας Σταθοπούλου, που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο ΚΕΤ κάθε Σάββατο και Κυριακή, σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία.
Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Μερικές σκέψεις για τη Σκακιστική Νουβέλα
29.11.2016 15:14
Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου γράφει για την γοητευτική Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ που ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία σε δική της σκηνοθεσία και με ερμηνευτή τον Γιάννη Νταλιάνη.
Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος: Το Σεξ Λεξικόν έχει τη δική του ιστορία
11.10.2016 15:24
Το «Σέξ Λεξικόν» έπεσε στα χέρια μου τη δεκαετία του 80. Πρέπει να ήμουν 10-11, τότε που είχα ήδη αρχίσει να αδημονώ για τη μετάβασή μου στον κόσμο των μεγάλων... Ο Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» στο Θέατρο 104.
Ιωάννα Ρούσσου: Ψάχνοντας μία …«Έξοδο Κινδύνου»
02.03.2016 14:44
Την άνοιξη του 2015, ο αγαπημένος μου φίλος δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, μου έφερε την συλλογή διηγημάτων της Ελένης Τσεκούρα, με τίτλο Αδέσποτα. Ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο διήγημα, την Έξοδο Κινδύνου. Το διάβασα κυριολεκτικά χωρίς ανάσα, βιώνοντας την αγωνία και τον πανικό της αντί-ηρωίδας Ελίνας στο υπαρξιακό αδιέξοδο που την εγκλώβιζε. Ένα αδιέξοδο που αναγνώρισα σαν πολύ οικείο.