Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Fluid Light: έκθεση της Ολίνας Δακτυλίδη στη γκαλερί Αστρολάβος Δεξαμενή

Fluid Light: έκθεση της Ολίνας Δακτυλίδη στη γκαλερί Αστρολάβος Δεξαμενή

Tην Παρασκευή 16 Οκτώβρη εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση φωτογραφίας της καλλιτέχνιδας Ολίνας Δακτυλίδη, στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ- δεξαμενή», με τίτλο “Fluid Light ”.

Η ενότητα των έργων Fluid Light, ερευνά την έννοια του φωτός σαν μεταφορά του χρόνου που χάνεται και ξανακερδίζεται μέσω των αναμνήσεων.

Η αποτύπωση μιας φευγαλέας στιγμής που έφυγε για πάντα, παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά έργων με μικτή τεχνική, που συνδυάζουν κλασικές πρακτικές όπως η φωτογραφία με νέα υλικά όπως το πλέξιγκλας και το νέον. Τα νέα μέσα, παρουσιάζονται ως αναμορφωμένες και βελτιωμένες εκδοχές άλλων μέσων. Το καινούργιο  πηγάζει μέσα από τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους αναμορφώνει το παλαιότερο, που και αυτό όμως επαναπροσδιορίζεται και μεταπλάθεται για να απαντήσει στις προκλήσεις του νέου.

Η τεχνική υπογραμμίζει και υποστηρίζει αυτό τον διαρκή διάλογο μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Τα έργα είναι ταυτόχρονα ημιδιαφανή και συμπαγή ανάλογα με το τρόπο που φωτίζονται. Αποτυπώματα εικόνων προβάλλονται σε μια γαλακτερή, ψυχρή και λεία επιφάνεια που αφήνει  ανοιχτές στον θεατή πολλαπλές ερμηνείες.

Ο στόχος είναι το πάγωμα της κίνησης του φωτός και του χρώματος σε μια πραγματικότητα που είναι ταυτόχρονα, ονειρική αλλά και απτή και παραμένει αναγνωρίσιμη αν και δυσδιάκριτη. Τα έργα παραπέμπουν σε οθόνες, που προβάλλουν αστικά τοπία μεταμορφωμένα σε ίχνη μιας ιδεατής ανάμνησης, που ίσως όμως δεν υπήρξε ποτέ. Ο θεατής μπορεί είτε να αναγνωρίσει κάτι οικείο είτε να ταξιδέψει σε κάτι φανταστικό.

Τα ψηφιακά μέσα συνδυάζονται με καταβολές από καλλιτέχνες που προΰπήρχαν αυτών – υπάρχουν επιρροές και αναφορές στον κλασσικό Αμερικάνικο εξπρεσιονισμό  αλλά και σε καλλιτέχνες που δούλεψαν με το τεχνητό φως όπως ο Craig Kaufmann και η Helen Pashgian. Η ίδια η φύση του υλικού (άυλο, ευμετάβλητο και εύθραυστο) ταυτίζεται με την φύση των αναμνήσεων και της εικόνας που έχουμε για τον χρόνο.

Πρόκειται για μια δουλειά άμεσα συνδεδεμένη αφ’ ενός με τη σύγχρονη κοινωνία της εικόνας και της κίνησης, του μινιμαλισμού καθώς και των μοντερνιστικών αναφορών, της χρήσης του φωτός νέον και αφ’ ετέρου μιας διάθεσης πιο ρομαντικής, ποιητικής, η οποία εκφράζεται μέσα από τη γλυκύτητα των γραμμών και της κίνησης, τη διαφάνεια και τις παλ αποχρώσεις που χρησιμοποιεί στα έργα της η καλλιτέχνιδα.

Σχετικές ειδήσεις
Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο, ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης
07.02.2017 16:38
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 20:00, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος - δεξαμενή" η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, με τίτλο "Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου 2017.
Fluid Frames: Έκθεση του Τάσου Μισούρα στην γκαλερί Ευριπίδη
11.01.2017 17:05
Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Exclusives 2016: ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος
02.09.2016 14:57
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 8 έως τις 10.30 το βράδυ η Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - δεξαμενή " εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση με έργα νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών "Exclusives 2016 ".
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Ελλάδα, η χώρα του ποτέ και του πάντοτε: έκθεση του Νάνου Βαλαωρίτη στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος
10.05.2016 14:47
Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος – δεξαμενή η ατομική έκθεση ζωγραφικής του λογοτέχνη και ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, με τίτλο Ελλάδα η χώρα του ποτέ και του πάντοτε.