Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
«Σκόνη» στη Βαρκελώνη
Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 17:00
«Σκόνη» στη Βαρκελώνη

Τον Απρίλιο του 2013 ο Lee Ranaldo βρίσκονταν σε ευρωπαϊκή περιοδεία με το συγκρότημα του, τους Dust. Βρίσκονταν στα μισά της περιοδείας και από την Ισπανία που είχαν βρεθεί θα πέρναγαν απέναντι στο Μαρακές στο Μαρόκο για να συμμετάσχουν σε ένα μικρό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ όμως ακυρώθηκε τελευταία στιγμή. Κι έτσι στο πρόγραμμα της περιοδείας έμεινε να χάσκει μία ολόκληρη εβδομάδα κενή. Συμβαίνουν αυτά στις περιοδείες  ακόμη και σε ένα πρώην μέλος των Sonic Youth όπως είναι ο Lee Ranaldo.

 

Οι Ισπανοί tour promoters φρόντισαν να μείνουν ο Lee και οι Dust σε ένα ξενοδοχείο στην Βαρκελώνη μέχρι να περάσει η κενή εβδομάδα που προέκυψε από τη ματαίωση του Φεστιβάλ και να συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα της περιοδείας από εκεί και μετά.

 

Πιθανόν και να πιστεύετε πως μαντέψατε τη συνέχεια. Βόλτες άνοιξη στη Βαρκελώνη, με πιώμα, κορίτσια και τα ρέστα. «Sex, drugs and rock’n’roll» στην πόλη ένα πράγμα. Τουλάχιστον αυτό υπαγορεύει η (απαρχαιωμένη πλέον) ροκ εν ρολ μυθολογία να μαντέψετε.

 

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν έτσι. Οι Ισπανοί tour promoters δεν φρόντισαν απλά για το ξενοδοχείο. Τους έκλεισαν καιαρκετές ώρες σε ένα μικρό στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ ή ότι άλλο ήθελαν  τέλος πάντων.

 

Ο Lee είχε ήδη κυκλοφορήσει το «Between The Times And The Tides» (το πρώτο του solo άλμπουμ μετά τη διάλυση των Sonic Youth δηλαδή - είχε κυκλοφορήσει και άλλα πολλά άλμπουμ  κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Sonic Youth) και  είχε ήδη έτοιμα τα περισσότερα από τα τραγούδια του επόμενου άλμπουμ του («Last Night On Earth») που θα κυκλοφόρουσε αργότερα μέσα στο 2013. Οι μουσικοί ενθουσιάστηκαν και αντί να κάνουν τουρισμό στη Βαρκελώνη (που εδώ που τα λέμε ακούγεται πολύ θελκτικό) μπήκαν στο στούντιο για 5 μέρες και ηχογράφησαν ζωντανά, σε ακουστικές εκδοχές, κάποια από τα τραγούδια των προαναφερθέντων άλμπουμ, συν τρεις διασκευές.  Το πνεύμα ήταν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν κάνει κάποιες ακουστικές συναυλίες και δεν υπήρχε ως τότε κάποιο πλάνο για την αποτύπωση (και άρα ιστορική καταγραφή) αυτής της πτυχής των Dust. Οπότε άρπαξαν την ευκαιρία.

 

Ούτε εντάσεις, ούτε γκρίνια για το ματαιωμένο Φεστιβάλ, ούτε τίποτα. Μόνο μουσική . Μόνο «commitment».

Ή με άλλο λόγια πως μετατρέπεται ένα «ατύχημα» κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας σε «ευτύχημα».

 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι η διασκευή στο τραγούδι «Bushes and Briars» της Sandy Denny. Μία από τις τρεις διασκευές που υπάρχουν στο «Acoustic Dust». (El Segel del Primavera records, Barcelona, 2014).

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνθρωποι
23.02.2017 13:30
Μμμ… Οι άνθρωποι. Πολλά κάνουμε οι άνθρωποι. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουμε είναι για παράδειγμα το ότι όταν ζούμε μέσα σε μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων (καλή ή κακή) τείνουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν θα αλλάξει ποτέ. Δεν το πιστεύουμε απαραίτητα συνειδητά αυτό. Αλλά δρούμε σαν να το πιστεύουμε.
Μικρόκοσμοι
08.02.2017 12:52
Με το που ανακοινώθηκε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, άρχισε αμέσως η γκρίνια. Είχαν ακουστεί και νωρίτερα γκρίνιες βέβαια. Όταν ανακοινώθηκε το line-up του Rockwave με Placebo, Sivert Hoyem, Evanescence και λοιπά. Αλλά με την ανακοίνωση της εμφάνισης του Nick Cave στο Eject …ξεσπάθωσαν.
Τα 100 πιο σημαντικά τραγούδια του Dylan εμείς τα ακούσαμε μεγάλοι
30.01.2017 14:54
Έρχονται στο Ωδείο. Είναι 18-19-20 χρονών. Έρχονται είτε στο δικά μου θεωρητικά μαθήματα, είτε στα μαθήματα συναδέλφων (συνήθως κάποιο μουσικό όργανο). Όλο και πιο συχνά διαπιστώνω ότι οι μουσικές αναφορές τους, τα πράγματα που αναφέρουν ως «αγαπημένα» όταν τους ρωτήσεις ή όταν το φέρει η κουβέντα, είναι μουσικές περασμένων δεκαετιών.
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.