Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

M.C. Escher: Η συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών ταξιδεύει στο Μουσείο Dalí στις ΗΠΑ

M.C. Escher: Η συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών ταξιδεύει στο Μουσείο Dalí στις ΗΠΑ

Η συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών με έργα του διάσημου καλλιτέχνη M.C. Escher θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι στο εμβληματικό Μουσείο Dalí στις ΗΠΑ για την έκθεση Escher at the Dalí, που θα διαρκέσει από τις 22 Αυγούστου 2015 μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2016.

Το Μουσείο Dalí –γνωστό και ως «Το αίνιγμα»– που βρίσκεται στην καρδιά του Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα, θεωρείται έργο τέχνης από μόνο του, αλλά κι «ένα από τα κορυφαία κτίρια που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη ζωή του», σύμφωνα με το AOL Travel News. Επιπλέον, διαθέτει περίπου 2.000 έργα του Salvador Dalí, ανάμεσα στα οποία 100 ελαιογραφίες, πάνω από 100 υδατογραφίες και σχέδια, 1.300 χαρακτικά, φωτογραφίες, αγάλματα και αντικείμενα τέχνης.

Συγκεκριμένα, στην νέα έκθεση θα παρουσιαστούν 135 έργα από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, που καλύπτουν όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του Escher, από τα διάσημα έργα του, όπως τα «Χέρια που σχεδιάζουν», τα «Ερπετά» και τον «Καταρράκτη», μέχρι σπάνια, πρώιμα σχέδια με μέλη της οικογένειάς του, εξωτικές τοπιογραφίες, ιστορικά κτίρια της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και προσχέδια έργων, χαλκογραφίες, κ.ά. «Τόσο τον Escher όσο και τον Dalí, τους απασχόλησε το θεμελιώδες ερώτημα των εικαστικών τεχνών: Τι είναι “πραγματικό”; Είναι ο κόσμος όπως φαίνεται να είναι ή έχω κατασκευάσει μια ψευδαίσθηση στο μυαλό μου; Ο Escher καθηλώνει τους θεατές με τις εικαστικές ταχυδακτυλουργίες του», λέει ο Hank Hine, εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Dalí.

Επιπλέον, στην έκθεση Escher at the Dalí θα παρουσιαστούν χαρακτικά, σχέδια, ένα γλυπτό, ξύλινες μήτρες, μια λιθογραφική πλάκα, αφίσες σχεδιασμένες από τον καλλιτέχνη, αλλά και μια επιβλητική ξυλοτυπία μήκους σχεδόν 4 μέτρων, με τίτλο «Μεταμόρφωση» (1939-40). «Το έργο του Escher είναι μαγευτικό σε πολλά επίπεδα», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης Joan Kropf. «Οι εικόνες του είναι ρεαλιστικές και την ίδια στιγμή προκλητικές, προσιτές αλλά φευγαλέες, διασκεδαστικές αλλά και σοβαρές».

Σχετικές ειδήσεις
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Έκθεση με έργα της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
05.05.2016 16:43
Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει στις 12 Μαΐου 2016 την έκθεση Pascaline Bossu: Σχέδια - Ζωγραφιές - Φωτογραφίες, Στιγμιότυπα από την Ελλάδα.