Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Το δάκρυ του έρωτα - Λία Ζώτου, Θανάσης Παπαγεωργίου: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 14:59
Το δάκρυ του έρωτα - Λία Ζώτου, Θανάσης Παπαγεωργίου: Κριτική βιβλίου

Το αγαπημένο συγγραφικό δίδυμο επέστρεψε και φέτος με ένα βιβλίο που αν και σε πολλά σημεία, κυρίως ως προς την αισθητική του, θυμίζει το προηγούμενο πόνημά του, "Σαν τα φύλλα του καπνού", είναι καθόλα διαφορετικό, αλλά εξίσου γοητευτικό και ταξιδιάρικο, παρασέρνοντας τον αναγνώστη σε μέρη που μπορεί να μην βρέθηκε ποτέ και όμως είναι σαν να τα γνωρίζει, σαν ένα κομμάτι της καρδιάς του να πλανιέται κάπου ανάμεσα εκεί που άλλοι έσπειραν πόνο, έρωτα και δάκρυα. Και, τελικά, νομίζω πως αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των Ζώτου και Καραγεωργίου. Πως με έναν μαγικό τρόπο ξυπνάνε μέσα μας μνήμες που αν και δεν είναι δικές μας τις υιοθετούμε σαν να ήταν, ταυτιζόμαστε με τους ήρωές τους, συμπάσχουμε μαζί τους και στο τέλος, ποτιζόμαστε από το άρωμα της ιστορίας τους που μας συντροφεύει για πολύ καιρό.

Το οδοιπορικό μιας οικογένειας που ξεκινάει το 1914 και φτάνει μέχρι το 2003. Το ταξίδι της σε τόπους και χρόνους αλλοτινούς που είχε πολλά να της διδάξει, μυριάδες εμπειρίες να της προσφέρει και ακόμα περισσότερα συναισθήματα, άλλες φορές επίπονα, άλλες πάλι λυτρωτικά. Ένας άντρας που χάραξε μια νέα πορεία στη ζωή του, όταν αναγκάστηκε να φύγει από τον Πόντο που τόσο αγαπούσε, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την γυναίκα και τα παιδιά του. Χρόνια αργότερα, στην πόλη της Δράμας, η καρδιά δύο αδελφών θα χτυπήσει για την ίδια γυναίκα και ένα ατελέσφορο προξενιό θα αλλάξει την ζωή όλων για πάντα. Έντεκα χρόνια μετά, ένα φονικό θα βάλει ένα τέλος αλλά θα δημιουργήσει και μια νέα αρχή, θυμίζοντας πως η ζωή είναι ένας κύκλος και πως μέσα σε αυτόν κινούμαστε, με τα δάκρυα να συνοδεύουν πάντα τις πιο χαρούμενες και τις πιο τραγικές στιγμές μας.

Αν και οι Ζώτου και Καραγεωργίου έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν πως μπορούν να χειριστούν με τρόπο ψύχραιμο και παραγωγικό τα χρονικά οδοιπορικά της αφήγησής τους, μας επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους αυτή για ακόμα μία φορά. Μπορεί να φαντάζει εύκολο να τοποθετηθεί κανείς λογοτεχνικά σε διαφορετικά χρονικά και τοπικά πλαίσια όταν, όμως, αφηγηματικά αφορούν την ίδια ιστορία, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στο λόγο, την έκφραση, την τοποθέτηση των χαρακτήρων μέσα στην ίδια τη ροή της ιστορίας, αλλά και στο πως εκείνοι συμπεριφέρονται, αντιδρούν, λειτουργούν, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τα ήθη και τα έθιμα της εκάστοτε εποχής, της κοινωνικοπολιτικές συνήθειες, αλλά και τους κανόνες που αν και ο χρόνος κυλάει και αλλάζουν, πάντα υπάρχουν και περιμένουν να τους υπηρετήσεις, ακόμα και αν το συναίσθημά σου φωνάζει να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Αυτό, όμως, που με κερδίζει προσωπικά στις ιστορίες των συγγραφέων, είναι το συναίσθημα που καταφέρνουν να γεννήσουν μέσα μου και αυτό γιατί, οι ίδιοι οι ήρωές τους, έχουν τόσο μεγάλα, βαθιά, και έντονα συναισθήματα στις καρδιές τους που όχι απλά τα βιώνουν, αλλά καθορίζουν την πορεία τους και την ίδια τους την ύπαρξη. Είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, μα και ξεχωριστοί συνάμα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Ζούνε την κάθε μέρα τους, παθιάζονται, κάνουν λάθη, αγαπάνε, ερωτεύονται, μισούν, φτάνουν στα άκρα πολλές φορές και όμως, στο τέλος, βρίσκουν τη δύναμη να μετανοήσουν, να καταλάβουν που και γιατί έφταιξαν, να συγχωρήσουν. Επί της ουσίας, είναι άνθρωποι που εκπροσωπούν τον ίδιο τον κύκλο της ζωής , η καρδιά του οποίου χτυπάει δυνατά και ξέφρενα και δεν φοβάται να ζήσει, αν ρισκάρει, αρκεί μην σκεφτεί μια μέρα πως άφησε τη ζωή του να ξοδευτεί άδικα και αλόγιστα.

Από τον Πόντο στη Δράμα, στη Νεμέα και στη Γαλλία, και από το 1914 στο 2003, είμαστε συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι μιας οικογένειας που πέρασε πολλά, που ταξίδεψε στο χρόνο και στο χώρο για να ζήσει όλα εκείνα που θα έλεγε κανείς πως χρειάζεται μια ζωή για να το κάνει. Και πράγματι, ο καθένας από τους ήρωες της ιστορίας αυτής, με τα λάθη και τα σωστά του, πέρασε μία ολόκληρη ζωή δίνοντας και παίρνοντας, σε αυτό το αλισβερίσι που ποτέ δεν ξέρεις αν στο τέλος θα σε αναδείξει νικητή ή χαμένο. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, πάθη και μίση, συγχώρεση και λύτρωση, αριστοτεχνικά πλεγμένα με τα μυστικά των αμπελιών, την παραγωγή του κρασιού και όλα όσα κρύβονται ανάμεσα στις φυλλωσιές και τα αρώματά τους. Και ο έρωτας πάντα εκεί, να κάνει καρδιές να χτυπά και να ορίζει συνειδήσεις, και σαν τα δάκρυα του σταφυλιού, να αφήνει δάκρυα πονεμένα να κυλάνε και να σημαδεύουν τις καρδιές όπως το κρασί το λευκό ύφασμα, για να μην φύγουνε ποτέ.

Το βιβλίο της Λίας Ζώτου και του Θανάση Παπαγεωργίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.