Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Θυμίζει κάτι.. από Αρχαία Ελλάδα

Θυμίζει κάτι.. από Αρχαία Ελλάδα
Σ’ ένα συνοπτικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο μέσα από 142 αρχαία  αντικείμενα, προσκαλεί τον επισκέπτη η μόνιμη έκθεση Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα, που παρουσιάζεται στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης..

Ξεκινώντας από τον κόσμο των θεών, των ηρώων, και του Έρωτα, ο θεατής συνεχίζει την περιήγησή του στον κόσμο των ανθρώπων και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των γυναικών στον ιδιωτικό χώρο (ως ύπανδρης γυναίκας και ως μητέρας) και των ανδρών στον ιδιωτικό (οίκος, συμπόσιο) και τον δημόσιο (γυμνάσιο, αγορά, πόλεμος) χώρο, τη θρησκευτική και την επέκεινα ζωή, στο βασίλειο του Κάτω κόσμου.

Τα συνολικά 142 αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εκτίθενται σε εννέα θεματικές ενότητες μέσα σε επτά μεγάλες περιμετρικές προθήκες ανάλογα με τη χρήση ή την εικονογραφία τους. Τα περισσότερα ανήκουν στην Κλασική και Ελληνιστική περίοδο (5ος – 1ος αι. π.Χ.). Σε κάθε προθήκη, μία σχεδιαστική ζωφόρος, συνοδευόμενη από επεξηγηματικά κείμενα, επιχειρεί να συμβάλει στην καλύτερη προσέγγιση και κατανόηση του εκάστοτε θέματος, προσφέροντας τις κατά το δυνατόν σημαντικότερες πληροφορίες.

Για τη σφαιρικότερη αντιμετώπιση του θέματος και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της έκθεσης γυρίστηκαν και προβάλλονται δύο μικρού μήκους ταινίες.Στην πρώτη ταινία που προβάλλεται στο βάθος της κεντρικής αίθουσας υπομνηματίζοντας  τις ενότητες της ζωής , παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή ενός άνδρα, του Λέοντα, από έναν παραλιακό δήμο της αρχαίας Αθήνας: τη γέννηση, την ονοματοδοσία του, τα παιδικά του χρόνια, την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, τα συμπόσια με τους φίλους του, την προετοιμασία και το γάμο του με τη Μελίτη, τη στρατιωτική του εκπαίδευση, τη συμμετοχή του στα κοινά και, τέλος, την αναχώρησή του για τον πόλεμο.

Η δεύτερη ταινία σε ξεχωριστή θέση στην αριστερή πτέρυγα του 4ου ορόφου εστιάζει στον θάνατο του πρωταγωνιστή και στους συγγενείς που τον κηδεύουν και τού αποδίδουν τις νενομισμένες τιμές.

Μετά το πέρας της ταινίας, μία τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου και του μνήματός του, διατηρείται για μερικά λεπτά στα μάτια των θεατών, τόσο ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν την επιτύμβια στήλη και την τεφροδόχο κάλπη και να διαβάσουν την αντίστοιχη ζωφόρο με τα αρχαία κτερίσματα .

Σχετικές ειδήσεις
3 Ενότητες 2011 – 2016: Έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη στην γκαλερί Alma Τρικάλων
23.09.2016 13:44
Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου του 2016, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Βασίλη Καρακατσάνη με την έκθεση ‘3 ενότητες 2011-2016’.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
do objects stay / μένουν τα αντικείμενα: Έκθεση του Απόστολου Ντελάκου στην CASK gallery
04.05.2016 12:59
Η CASK παρουσιάζει, από τις 6 Μαΐου 2016, την τρίτη ατομική έκθεση του Απόστολου Ντελάκου “do objects stay / μένουν τα αντικείμενα”, που δημιουργήθηκε για την γκαλερί, σε συνεργασία με τη συλλογή Ιωάννη Κυπαρισσούς.
Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου: έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης
19.04.2016 11:07
Στις 18 Απριλίου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met) άνοιξε για το κοινό η έκθεση με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου», η οποία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου.
Ai Weiwei at Cycladic: έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
06.04.2016 17:02
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.