Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ασκήσεις Ύφους: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa

Ασκήσεις Ύφους: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa

Το Booze Cooperativa και η Camerawork παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας "Ασκήσεις Ύφους", από το workshop με τον Βασίλη Γεροντάκο, από 1η μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2014.  

 

Όταν ήρθα σε επαφή με το έργο του Henri  Cartier Bresson και αναπόφευκτα με την περίφημη φωτογραφία του στον σταθμό του Saint Lazare που έχει μια ιστορική αξία πια, δεν μπόρεσα να αποφύγω συνειρμικά τον Raymond Queneau και ένα από τα πιο παράξενα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ, τις ασκήσεις ύφους.

 

Τι θα γινόταν άραγε αν στη θέση του Bresson βρισκόταν ένας άλλος φωτογράφος; Και αν υποθέσουμε ότι ήταν καταδικασμένος να αποτυπώσει φωτογραφικά τον ίδιο άνθρωπο, εκείνο το μεσημέρι στο ίδιο σταθμό; Και αυτή η απόφαση που θα έπαιρνε, αυτό το κλικ, πως θα μπορούσε να ήταν ένα αυτόνομο φωτογραφικό γεγονός και όχι μια συρραφή εντυπώσεων με την ομογενοποίηση ενός συγκεκριμένου στυλ; Με αφορμή ένα έργο  όπως η ίδια η Ζωή που είναι σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να γνωρίζει κανείς την αρχή ή το τέλος του, πως θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του έργο που ενδεχομένως να μην είχε καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια του, διατηρώντας όμως το κέλυφος της φαινομενικότητας;

 

Με αυτά τα ερωτήματα, με κεντρικό αίτημα την έρευνα του φωτογραφικού μέσου και με την ελπίδα να πέσουμε στην παγίδα του φωτογραφικού γεγονότος, στήθηκε πριν από 9 μήνες ένα σεμινάριο που στόχο είχε οι ασκήσεις ύφους να γίνουν ένα προσχέδιο ενός μελλοντικού καλλιτεχνικού έργου. Εξάλλου το σκηνικό του Saint Lazare είναι το θέατρο αυτού του κόσμου.

 

Οι  φωτογράφοι που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση περπατούν περίπου τους ίδιους δρόμους, συναντούν περίπου τους ίδιους ανθρώπους,υπόκεινται περίπου την ίδια φθορά.

Αυτό που τους κάνει διαφορετικούς και τον καθένα μοναδικό,είναι οι τρόποι που ανταποκρίνονται στα περίπου ίδια γεγονότα της ζωής .

Από το περίπου όμως στο μοναδικό μεσολαβεί μια θάλασσα που πρέπει κανείς να ‘’περπατήσει’’, αν θέλει ο χάρτης του δακτυλικού αποτυπώματος να μετουσιωθεί σε προσωπικό έργο.

Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι ο δημιουργός και κατά Berenice Abbott η φωτογραφία είναι ή θα έπρεπε να είναι μια διεισδυτική δήλωση που μπορεί να γραφτεί με έναν πολύ απλό όρο. Επιλεκτικότητα!

 

Επιμέλεια: ΓΕΡΟΝΤΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι

 

ΒΑΓΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΒΡΑΧΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΓΕΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

ΔΟΥΚΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΔΡΕΜΕΤΣΙΚΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ 

ΖΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ

ΚΑΡΑΣΑΒΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

ΚΑΡΑΤΕΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΨΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ ΑΥΓΟΥΣΤΑ

ΚΟΝΤΟΥ ΕΥΗ

ΚΟΡΑΦΑ ΛΙΝΑ 

ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑ ΤΑΤΙΑΝΑ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΤΖΙΝΑ

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΠΕΡΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΥΛΩΝΑ ΣΤΕΛΛΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΛΑΤΑΚΟΥ ΒΑΛΕΝΗ

ΑΡΑΦΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΙΔΕΡΙΚΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΠΑΓΓΟΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΤΣΑ

ΤΣΙΚΝΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΤΣΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΣΟΥΚΙΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΧΑΡΙΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

 

*Φωτογραφία θέματος: ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Σχετικές ειδήσεις
Photography Never Lies: έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
30.11.2016 12:23
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Photography Never Lies.
In The Moment: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
19.09.2016 12:04
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00, το Booze Cooperativa σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο 'In the moment''.
Ζήτημα Φωτός: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
23.06.2016 16:31
18 φωτογράφοι συστήνουν στο κοινό τη φωτογραφική ομάδα 443 Photographica την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Booze Cooperativa.
Visual: έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
28.04.2016 11:41
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Visual.
Αναζητώντας τον θάνατο: έκθεση φωτογραφίας / αρθρογραφίας στο Booze
24.03.2016 17:05
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας / αρθρογραφίας, των Δημήτρη Θεοδόση και Ζαχαρία Στουφή, με τίτλο Αναζητώντας τον θάνατο.