Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Βιβλίο: Όμορφο κάθαρμα - Christina Lauren
Δημοσίευση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 16:59
Βιβλίο: Όμορφο κάθαρμα - Christina Lauren

Βρισκόμαστε στο έτος 2014. Η ερωτική λογοτεχνία βρίσκεται στα πάνω της. Πάρα πολλά fan fictions βρίσκουν τον δρόμο προς την έντυπη έκδοση , εξαιτίας της αναγνωρισιμότητας και της δημοφιλίας που τους προσφέρει το διαδίκτυο. Και μπορεί οι "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι" να ήταν το πρώτο βιβλίο που έδειξε το δρόμο για τα υπόλοιπα στη χώρα μας, και να είναι εκείνο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, ωστόσο, υπήρξαν πολλές ιστορίες που ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στα διαδικτυακά μέσα. Μετά, λοιπόν, από την τριλογία της James, ακολούθησε η τριλογία της "Γυμνής", της "Πειθήνιας" και της "Κόλασης Του Γκάμπριελ" και σήμερα, έχουμε στα χέρια μας το "Όμορφο Κάθαρμα", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Beautiful Bastard" και ακόμα πιο γνωστό με τον τίτλο που είχε ως fan fiction, "The Office".

 

Η Χλόη Μιλς είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία, θεωρητικά, έχει τα πάντα. Είναι όμορφη, εξαιρετικά έξυπνη, απίστευτα ικανή στη δουλειά της, και βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν να αποκτήσει το MBA της το οποίο και θα καθορίσει το επαγγελματικό της μέλλον. Το μοναδικό της πρόβλημα είναι το αφεντικό της, ο Μπένετ Ράιαν, ο οποίος είναι εγωκεντρικός, απαιτητικός, με κακή συμπεριφορά -απέναντί της, τουλάχιστον- και εκτός αυτού, ακαταμάχητα σέξι και γοητευτικός. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά, οδηγούν σε έναν συνδυασμό που σκοτώνει. Από την άλλη, το πρόβλημα του Μπένετ είναι πως δεν γνώριζε εξαρχής πως το φαινομενικά αθώο πλάσμα με το οποίο θα έπρεπε να συνεργαστεί, είναι μια αυθάδικη και εξοργιστική γυναίκα που από τη μία τον ελκύει και από την άλλη τον εξοργίζει αφάνταστα. Παρά την αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλον και τις συνεχείς τους κόντρες, η έλξη που νιώθουν θα αποδειχτεί πιο ισχυρή από τη λογική και τους κανόνες και έτσι, οι δυο τους, θα έρθουν κοντά με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο και η σχέση τους θα φτάσει σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή.


Αν και στην αρχική του μορφή, το βιβλίο, υπέγραφε μόνο η Christina Hobbs, στην επίσημη εκδοχή του, η οποία και διαφέρει αρκετά από το fan fiction, συνεργάστηκε με την Lauren Billing, προσφέροντάς μας ένα σύγχρονο, προκλητικό μυθιστόρημα που δεν διστάζει μπροστά στις ταμπέλες και την πιθανότητα της αρνητικής κριτικής από τους ειδήμονες. Με γλώσσα τολμηρή και απόλυτα ειλικρινή, η ιστορία της Χλόη και του Μπένετ, αποτυπώνει στον απόλυτο βαθμό τις σύγχρονες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ειδικά όταν αυτές τοποθετούνται μέσα στα στενά πλαίσια του ίδιου επαγγελματικού χώρου. Μπορεί να μας αρέσει να είμαστε ρομαντικοί και να βλέπουμε παντού ροζ συννεφάκια, όμως, στο σήμερα, οι σχέσεις βασίζονται περισσότερο στην πρωτόγονη σεξουαλική έλξη και λιγότερο στο συναίσθημα, το οποίο έρχεται με τον καιρό και όχι κεραυνοβόλα. Παράλληλα, οι αντιπαραθέσεις στον χώρο εργασίας, είναι κάτι πέρα για πέρα αληθινό, ακόμα και χωρίς τον έρωτα να παίζει στο ίδιο ταμπλό. Οι άντρες θεωρούν από την κούνια του κιόλας πως έχουν τα ηνία, ενώ οι γυναίκες, κάνουν ότι μπορούν για να αποδείξουν πως αν όχι περισσότερο, είναι εξίσου ικανές με εκείνους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι  δύναμης κι εξουσίας και οι δύο πρωταγωνιστές μας, φροντίζουν με το πάθος τους να το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον και πιπεράτο.


Σε αντίθεση με άλλα βιβλία του είδους, στο συγκεκριμένο, δεν παρακολουθούμε την ιστορία δύο εκ διαμέτρου αντίθετων  χαρακτήρων, αλλά την ιστορία δύο ανθρώπων η ένταση ανάμεσα στους οποίους προκαλείται από το γεγονός πως είναι εξαιρετικά ίδιοι. Πιστέψτε με, αν είναι δύσκολο να τα βρούμε με κάποιον που διαφέρει από εμάς, είναι ακόμα πιο δύσκολο να το πετύχουμε με κάποιον στον οποίο βλέπουμε στοιχεία του εαυτού μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Αν και θεωρώ πως ψυχογραφικά, ο Μπένετ, είναι πιο ευνοημένος σε σχέση με την Χλόη, καθώς η ανάπτυξη και η εξέλιξη του χαρακτήρα του είναι μεγαλύτερη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι επιτρέπεται στον αναγνώστη να παρακολουθήσει μέσα από ένα και μόνο βιβλίο, την οπτική και των δύο πρωταγωνιστών. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο της εσωτερικής μάχης που δίνει ο καθένας τους για τους δικούς του, προσωπικούς λόγους, όσο και των εκάστοτε μεταξύ τους διαμαχών, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την διαπροσωπική τους σχέση ως εραστές, είτε ως συνεργάτες. Αν μη τι άλλο, όλο αυτό εξυπηρετεί στο να είναι οι συγκρούσεις τους ακόμα πιο απολαυστικές.


Προσωπικά, απόλαυσα το "Όμορφο Κάθαρμα" από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να συμβεί στον κάθε αναγνώστη, αρκεί να γνωρίζει εξαρχής τι είναι αυτό που επέλεξε να διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο σύγχρονο και τολμηρό, που δεν επηρεάζεται από ταμπού και προκαταλήψεις μιας άλλης εποχής, το οποίο παρουσιάζει μια πραγματικότητα που ακόμα κι αν την αρνούμαστε, δεν παύει να υφίσταται, χωρίς παρ' όλα ταύτα να γίνεται πρόστυχο ή χυδαίο. Ναι, μπορεί να έχει πολύ σεξ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιγραφικό και μη περιορισμένο εκφραστικά, όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε... απευθύνεται σε ανθρώπους του σήμερα που βιώνουν την καθημερινότητα έτσι όπως είναι και που δεν αισθάνονται ενοχές για την σεξουαλική τους ταυτότητα επειδή αυτή εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια του επιθυμητού και αποδεκτού πάθους. Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από γυναίκες, για γυναίκες με δυναμική προσωπικότητα, που γνωρίζουν τι θέλουν και το διεκδικούν σε κάθε επίπεδο της ζωής τους, αλλά και για άντρες που δεν έχουν πρόβλημα να απασχοληθούν αναγνωστικά με κάτι τόσο απενοχοποιημένο. Κι επειδή δεν νιώθω ενοχές, ναι, το απόλαυσα και ναι, στους fans του είδους, το προτείνω χωρίς επιφυλάξεις.


Το βιβλίο των Christina και Lauren, Όμορφο κάθαρμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κεστός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Όμορφο μυστικό - Christina Lauren: Κριτική βιβλίου
26.05.2016 10:40
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Όμορφο Κάθαρμα" της Christina Lauren -συγγραφικό ψευδώνυμο των Christina Hobbs και Lauren Billings-, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κεστός.