Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Όμορφο κάθαρμα - Christina Lauren
Δημοσίευση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 16:59
Βιβλίο: Όμορφο κάθαρμα - Christina Lauren

Βρισκόμαστε στο έτος 2014. Η ερωτική λογοτεχνία βρίσκεται στα πάνω της. Πάρα πολλά fan fictions βρίσκουν τον δρόμο προς την έντυπη έκδοση , εξαιτίας της αναγνωρισιμότητας και της δημοφιλίας που τους προσφέρει το διαδίκτυο. Και μπορεί οι "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι" να ήταν το πρώτο βιβλίο που έδειξε το δρόμο για τα υπόλοιπα στη χώρα μας, και να είναι εκείνο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, ωστόσο, υπήρξαν πολλές ιστορίες που ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στα διαδικτυακά μέσα. Μετά, λοιπόν, από την τριλογία της James, ακολούθησε η τριλογία της "Γυμνής", της "Πειθήνιας" και της "Κόλασης Του Γκάμπριελ" και σήμερα, έχουμε στα χέρια μας το "Όμορφο Κάθαρμα", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Beautiful Bastard" και ακόμα πιο γνωστό με τον τίτλο που είχε ως fan fiction, "The Office".

 

Η Χλόη Μιλς είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία, θεωρητικά, έχει τα πάντα. Είναι όμορφη, εξαιρετικά έξυπνη, απίστευτα ικανή στη δουλειά της, και βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν να αποκτήσει το MBA της το οποίο και θα καθορίσει το επαγγελματικό της μέλλον. Το μοναδικό της πρόβλημα είναι το αφεντικό της, ο Μπένετ Ράιαν, ο οποίος είναι εγωκεντρικός, απαιτητικός, με κακή συμπεριφορά -απέναντί της, τουλάχιστον- και εκτός αυτού, ακαταμάχητα σέξι και γοητευτικός. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά, οδηγούν σε έναν συνδυασμό που σκοτώνει. Από την άλλη, το πρόβλημα του Μπένετ είναι πως δεν γνώριζε εξαρχής πως το φαινομενικά αθώο πλάσμα με το οποίο θα έπρεπε να συνεργαστεί, είναι μια αυθάδικη και εξοργιστική γυναίκα που από τη μία τον ελκύει και από την άλλη τον εξοργίζει αφάνταστα. Παρά την αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλον και τις συνεχείς τους κόντρες, η έλξη που νιώθουν θα αποδειχτεί πιο ισχυρή από τη λογική και τους κανόνες και έτσι, οι δυο τους, θα έρθουν κοντά με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο και η σχέση τους θα φτάσει σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή.


Αν και στην αρχική του μορφή, το βιβλίο, υπέγραφε μόνο η Christina Hobbs, στην επίσημη εκδοχή του, η οποία και διαφέρει αρκετά από το fan fiction, συνεργάστηκε με την Lauren Billing, προσφέροντάς μας ένα σύγχρονο, προκλητικό μυθιστόρημα που δεν διστάζει μπροστά στις ταμπέλες και την πιθανότητα της αρνητικής κριτικής από τους ειδήμονες. Με γλώσσα τολμηρή και απόλυτα ειλικρινή, η ιστορία της Χλόη και του Μπένετ, αποτυπώνει στον απόλυτο βαθμό τις σύγχρονες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ειδικά όταν αυτές τοποθετούνται μέσα στα στενά πλαίσια του ίδιου επαγγελματικού χώρου. Μπορεί να μας αρέσει να είμαστε ρομαντικοί και να βλέπουμε παντού ροζ συννεφάκια, όμως, στο σήμερα, οι σχέσεις βασίζονται περισσότερο στην πρωτόγονη σεξουαλική έλξη και λιγότερο στο συναίσθημα, το οποίο έρχεται με τον καιρό και όχι κεραυνοβόλα. Παράλληλα, οι αντιπαραθέσεις στον χώρο εργασίας, είναι κάτι πέρα για πέρα αληθινό, ακόμα και χωρίς τον έρωτα να παίζει στο ίδιο ταμπλό. Οι άντρες θεωρούν από την κούνια του κιόλας πως έχουν τα ηνία, ενώ οι γυναίκες, κάνουν ότι μπορούν για να αποδείξουν πως αν όχι περισσότερο, είναι εξίσου ικανές με εκείνους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι  δύναμης κι εξουσίας και οι δύο πρωταγωνιστές μας, φροντίζουν με το πάθος τους να το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον και πιπεράτο.


Σε αντίθεση με άλλα βιβλία του είδους, στο συγκεκριμένο, δεν παρακολουθούμε την ιστορία δύο εκ διαμέτρου αντίθετων  χαρακτήρων, αλλά την ιστορία δύο ανθρώπων η ένταση ανάμεσα στους οποίους προκαλείται από το γεγονός πως είναι εξαιρετικά ίδιοι. Πιστέψτε με, αν είναι δύσκολο να τα βρούμε με κάποιον που διαφέρει από εμάς, είναι ακόμα πιο δύσκολο να το πετύχουμε με κάποιον στον οποίο βλέπουμε στοιχεία του εαυτού μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Αν και θεωρώ πως ψυχογραφικά, ο Μπένετ, είναι πιο ευνοημένος σε σχέση με την Χλόη, καθώς η ανάπτυξη και η εξέλιξη του χαρακτήρα του είναι μεγαλύτερη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι επιτρέπεται στον αναγνώστη να παρακολουθήσει μέσα από ένα και μόνο βιβλίο, την οπτική και των δύο πρωταγωνιστών. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο της εσωτερικής μάχης που δίνει ο καθένας τους για τους δικούς του, προσωπικούς λόγους, όσο και των εκάστοτε μεταξύ τους διαμαχών, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την διαπροσωπική τους σχέση ως εραστές, είτε ως συνεργάτες. Αν μη τι άλλο, όλο αυτό εξυπηρετεί στο να είναι οι συγκρούσεις τους ακόμα πιο απολαυστικές.


Προσωπικά, απόλαυσα το "Όμορφο Κάθαρμα" από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να συμβεί στον κάθε αναγνώστη, αρκεί να γνωρίζει εξαρχής τι είναι αυτό που επέλεξε να διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο σύγχρονο και τολμηρό, που δεν επηρεάζεται από ταμπού και προκαταλήψεις μιας άλλης εποχής, το οποίο παρουσιάζει μια πραγματικότητα που ακόμα κι αν την αρνούμαστε, δεν παύει να υφίσταται, χωρίς παρ' όλα ταύτα να γίνεται πρόστυχο ή χυδαίο. Ναι, μπορεί να έχει πολύ σεξ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιγραφικό και μη περιορισμένο εκφραστικά, όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε... απευθύνεται σε ανθρώπους του σήμερα που βιώνουν την καθημερινότητα έτσι όπως είναι και που δεν αισθάνονται ενοχές για την σεξουαλική τους ταυτότητα επειδή αυτή εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια του επιθυμητού και αποδεκτού πάθους. Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από γυναίκες, για γυναίκες με δυναμική προσωπικότητα, που γνωρίζουν τι θέλουν και το διεκδικούν σε κάθε επίπεδο της ζωής τους, αλλά και για άντρες που δεν έχουν πρόβλημα να απασχοληθούν αναγνωστικά με κάτι τόσο απενοχοποιημένο. Κι επειδή δεν νιώθω ενοχές, ναι, το απόλαυσα και ναι, στους fans του είδους, το προτείνω χωρίς επιφυλάξεις.


Το βιβλίο των Christina και Lauren, Όμορφο κάθαρμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κεστός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.