Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Μεγάλος Μονόκερως από την artemis: Έκθεση Ταπισσερί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ο Μεγάλος Μονόκερως από την artemis: Έκθεση Ταπισσερί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Η υφαντική τέχνη, λησμονημένη σήμερα σε βιτρίνες λαογραφικών μουσείων, αναγεννιέται μέσα από την τεχνική και τη θεματική των έργων που η Άρτεμις δημιουργεί. Οι αρχαίοι μύθοι αναδύονται από τους χρωματισμούς του φωτός του Κυκλαδίτικου τοπίου, ενώ ο αργαλειός, το θεϊκό σύμφωνα με την παράδοση δώρο, γίνεται στα χέρια της εργαλείο διακοσμητικής τέχνης που κινείται ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο.


Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί στο μέγαρό του μοναδικές ταπισσερί που η καλλιτέχνης δημιούργησε αγναντεύοντας από το σπίτι της το Βρυόκαστρο της Τήνου και το Αιγαίο που απλώνεται κάτω από τα βράχια του. Χαρά διότι έργα της, που κοσμούν μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο και τιμή διότι η καλλιτέχνης από το Λιχτενστάιν γίνεται με το έργο της πρέσβειρα προβολής της Τήνου ανά τον κόσμο.


Από 26 Απριλίου έως 13 Ιουλίου 2014, εκτίθενται στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού ταπισσερί από το θεματικό κύκλο «Ο Μεγάλος Μονόκερως».


Από την Άρτεμη, θεά του κυνηγιού, προστάτης των εγκύων γυναικών και των γεννήσεων, είλξε το καλλιτεχνικό της όνομα η Anne Marie Demanet, μια τολμηρή και ζωντανή προσωπικότητα της σύγχρονης υφαντικής τέχνης.


Γεννημένη το 1941 στο Saint-Germain-en-Laye, κοντά στο Παρίσι, αυτοδίδακτη στην τέχνη της ταπισσερί που από τη δεκαετία του 60 καλλιεργεί στο Λιχτενστάιν και στη συνέχεια στην Ελλάδα και το Κυκλαδονήσι της Τήνου, όπου τελικώς εγκαθιστά το 1992 το εργαστήριό της παράλληλα με εκείνο που δημιούργησε στο Schaan, (Liechtenstein). Εδώ, κυριευόμενη από το γαλάζιο του Αιγαίου και το φως που λούζει τα νησιά του, δημιουργεί έργα με θέμα τη Δήλο και για 8 χρόνια δουλεύει το θεματικό κύκλο Οδύσσεια , (1992-2000).  

Η ενασχόληση της με τη σειρά «ο Μεγάλος Μονόκερως», ξεκινά το έτος 2000, όταν ολοκληρώνει το θεματικό κύκλο «Οδύσσεια». Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Αγγέλα Ταμβάκη «όλα ξεκίνησαν από ένα όνειρο, όπως συμβαίνει συχνά με τις ενστικτώδεις εμπνεύσεις της· η καλλιτέχνιδα άκουσε το τραγούδι των σειρήνων και ένιωσε άνετα σε ένα μυθικό σύμπαν όπου κατοικούσαν εκπληκτικά πλάσματα. Αυτή τη φορά η συνάντηση στο όνειρο ήταν με ένα από τα πιο περίεργα και ευγενή θρυλικά όντα: τον Μονόκερω, κατ’ εξοχήν σύμβολο της αγνότητας και αθωότητας.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Απριλίου 2014, στις 20:00. Για το έργο της καλλιτέχνιδας θα μιλήσει η Πρέσβυς του Lichtenstein στην Ουάσιγκτον Claudia Fritsche και θα ακολουθήσει παρουσίαση των έργων και του τρόπου δημιουργίας τους από την ίδια την Άρτεμις.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Curiosity: έκθεση από το Tinos Quarry Platform στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
22.06.2016 14:31
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Curiosity.
Προς Τήνο ΙΙΙ: έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
03.06.2016 10:26
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 25 Ιουνίου την τρίτη έκθεση Προς Τήνο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Βλάση Κανιάρη.
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
UPPER - Contemporary Architecture in Athens: έκθεση του Άγγελου Κωνσταντινίδη στο Booze
08.03.2016 17:04
Το BOOZE μας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “UPPER” Contemporary Architecture in Athens του Άγγελου Κωνσταντινίδη, με την τεχνική Long Exposure [μεγάλος χρόνος έκθεσης με κλειστό διάφραγμα].