Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο Βρεττάκος του Πειραιά και η Καλλιόπη Βρεττάκου-Αποστολίδου - Ανωμερίτης Γιώργος

Ο Βρεττάκος του Πειραιά και η Καλλιόπη Βρεττάκου-Αποστολίδου - Ανωμερίτης Γιώργος

Οι εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορούν το βιβλίο με τίτλο «Ο Βρεττάκος του Πειραιά και η Καλλιόπη Βρεττάκου-Αποστολίδου», του Ανωμερίτη Γιώργου.

 

Ο χοντρός μπλε φάκελος του δημοσίου με τα στοιχεία «Α.Μ. 1738 Βρεττάκου-Αποστολίδου Καλλιόπη, σύζυγος Νικηφόρου» που βρέθηκε πέρυσι, χωμένος στα αρχεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στάθηκε η αιτία και η αφορμή για αυτό το βιβλίο. Τα πρωτότυπα έγγραφα και πιστοποιητικά που περιλάμβανε και που τώρα αποκαλύπτονται, στάθηκε το έναυσμα για τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη να ερευνήσει τη ζωή του ποιητή και της γυναίκας του, στον Πειραιά, τα ταραγμένα χρόνια της Κατοχής και εντεύθεν. Μαζί, είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την μεταπολεμική παρακολούθηση των πολιτών-κρατικών υπαλλήλων και τα κριτήρια ανέλιξής τους μέσα στις υπηρεσίες τους.

 

Επίσης, ο Ανωμερίτης Γιώργος συγκεντρώνει στοιχεία και ερευνά την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε ο Νικηφόρος Βρεττάκος –ο αριστερός διανοούμενος από τη Λακωνία– με την δεξιοκρατούμενη μανιάτικη περιοχή του τότε Πειραιά. Τη δράση του στο Δήμο του Πειραιά, τις σχέσεις με κατοίκους της πόλης, με το περίφημο σπίτι της οδού Καραϊσκου που βρίσκεται στα ποιήματά του.

 

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.