Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αγγελική Παπαγεωργίου: Αλληλένδετοι δεσμοί, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Αγγελική Παπαγεωργίου: Αλληλένδετοι δεσμοί, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Παπαγεωργίου με τίτλο "Αλληλένδετοι δεσμοί".

 

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Παπαγεωργίου. Mέσα από μια σειρά πίνακες αφαιρετικού χαρακτήρα η ζωγραφική της Αγγελικής Παπαγεωργίου  αποτελεί την εικαστική ενσάρκωση μιας καθαρά προσωπικής διεργασίας εν-σωμάτωσης στον καμβά υλικών, μέσω της χρωστικής ύλης. H εικαστική χειρονομία της καλλιτέχνιδος δε στοχεύει στην ανα-παράσταση του ορατού. Άλλοτε φαίνεται να χαρτογραφεί τα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης και άλλoτε να τα επουλώνει - διεργασία ιεροτελεστική και γιαυτό βαθιά ενδοσκοπική, ενορατική.

 

Αν και η ζωγραφική της παραμπέμπει σε πρωτοπόρους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού όπως ο Conrad Marca Relli, εκείνο που αποστασιοποιεί τη ζωγράφο από τους πρωταγωνιστές του αφηρημένου εξπρεσιονισμού είναι ο ρυθμός και ο χαρακτήρας της καλλιτεχνικής δημιουργίας - εκείνοι θιασώτες της επιτάχυνσης, της εξωστρέφειας και του ανεπεξέργαστου, εκείνη της επιβράδυνσης, της εσωστρέφειας και του επιμελώς κατεργασμένου. Τόπος καταγωγής και σημείο αναφοράς του έργου της είναι άλλωστε, όπως η ίδια αναφέρει, τα διδάγματα και οι κατακτήσεις του μεγάλου Έλληνα της αφαίρεσης, Γιάννη Σπυρόπουλου.

 

Το εικαστικό αποτέλεσμα διεκδικεί και υποβάλλει στο θεατή μια ποιότητα όρασης, μια ‘τέχνη του οράν’. Άλλωστε, βασική προϋπόθεση προκειμένου να ‘γευτούμε’ αυτό που ο Kandinsky όρισε ως πνευματική τροφή στην τέχνη είναι η δική μας προδιάθεση και ικανότητα για κάτι τέτοιο.  

 

Το κείμενο του καταλόγου υπογράφει η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη

Σχετικές ειδήσεις
Crossing the lines: έκθεση του STMTS στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
23.11.2016 13:54
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής «Crossing the lines» τoυ STMTS.
Η διαλεκτική ανάπλαση του ορατού: έκθεση του Ηλία Καρρά στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
08.11.2016 15:47
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής, του Ηλία Καρρά, με τίτλο Η διαλεκτική ανάπλαση του ορατού, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.
Somebody had to do it: έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στη γκαλερί Elika
11.04.2016 14:48
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Aπριλίου έως τις 4 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου με τίτλο 'Somebody had to do it'.
Έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
29.02.2016 14:14
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στις 7.30 μ.μ.
Περισυλλογή: έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
23.02.2016 10:30
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου με τίτλο «Περισυλλογή».