Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση ελληνικού εικαστικού κοσμήματος Mythen/Mύθοι σε Βερολίνο και Αμβούργο

Έκθεση ελληνικού εικαστικού κοσμήματος Mythen/Mύθοι σε Βερολίνο και Αμβούργο

Η έκθεση "Mythen/Μύθοι", μία αυτοχρηματοδοτούμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, εγκαινιάζεται στις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο για να συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο. Βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αμβούργο.

 
Το «κόσμημα σχετίζεται με τη λέξη «κόσμος» και απαντά πρώιμα στην ιστορία του ανθρώπου. Το κόσμημα, με πολύτιμα ή ευτελή υλικά, φαίνεται να κρατά τη διττή σημασία της έννοιας «κόσμος»· κοσμεί, στολίζει δηλαδή, αλλά και συγγενεύει με το σύμπαν - με το φυσικό, το κοινωνικό και το πολιτισμικό περιβάλλον - δια της ύλης από την οποία κατασκευάζεται", προλογίζει την έκθεση "Mythen/Μύθοι" η Δρ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος.
 

Η εικαστικός Λουκία Ρίτσαρντς, επιμελήτρια της έκθεσης "Mythen/Μύθοι", ζήτησε από δέκα Ελληνες δημιουργούς εικαστικού κοσμήματος να μεταφέρουν τους ελληνικούς μύθους στη σύγχρονη εποχή και να εξηγήσουν με το έργο τους, γιατί οι ελληνικοί μύθοι παραμένουν επίκαιροι και οικουμενικοί.


Την έκθεση πλαισιώνουν τα πορτραίτα διαπρεπών Ελλήνων και Γερμανών από τους τομείς της τέχνης, του εμπορίου, της επικοινωνίας, της πολιτικής. Φωτογραφίζονται φορώντας τα κοσμήματα της έκθεσης και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική δημιουργία.
 


Το κόσμημα δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για να μεταφέρει συναισθηματικά, κοινωνικά και μεταφυσικά μηνύματα. Ως τέχνη που φοριέται, το κόσμημα μπορεί - κυριολεκτικά- να μεταφέρει το μήνυμα ότι "η ελληνική δημιουργία παραμένει ανταγωνιστική στη διεθνή σκηνή!"
 


Η Ρίτσαρντς που ζει κι εργάζεται στο Αμβούργο είχε διαπιστώσει το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού για την ελληνική μυθολογία στις εκδηλώσεις "Βελονοδρομίες/Stitchathon" που πραγματοποίησε στη διετία 2011/13 στην Γερμανία και την Ολλανδία. Αλλωστε, ελάχιστοι καλλιτέχνες κατόρθωσαν να αντισταθούν στη μαγεία της ελληνικής μυθολογίας.


Από τον Τισιάνο, τον Ελ Γκρέκο και τον Κορό έως τον Πικάσο, τον Ντε Κίρικο και τον Πόλοκ η ιστορία της δυτικής τέχνης μαρτυρά ότι αναρίθμητες μεγαλοφυϊες αναζήτησαν την μούσα τους στο βασίλειο των ηρώων, των νυμφών, των ημιθέων και των αιμοσταγών Κυκλώπων.


Συμμετέχουν οι:
Κατερίνα Γλύκα, Θωμάς Θωμίδης, Χάρις Καμινάρη, Βούλα Καραμπατζάκη, Χριστίνα Καρακαλπάκη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδου, Λιάνα Παττίχη, Οτσις, Systemalab, Λουκία Ρίτσαρντς.

 
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
 
https://www.facebook.com/mythen.berlin.hamburg?ref=stream
 
http://www.apostolosjewel.gr/
http://www.pattihis.com/
http://karakalpaki.com/core/
http://www.vallykontidis.gr/
http: //www.systemalab.com
http://loukiarichards.net
 
http://www.claudiavonfuncke.de
http://www.hinterconti.de/blog/


Χορηγοί
Aria di Eleganza , Coco-mat Hamburg

Partners
The Needle Files, Penelope Ghandi , Drexel University, Beuatyfool.

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Τα πάντα ρεί ?: Έκθεση καλλιτεχνικού κοσμήματος της ομάδας J.A.W. στην Ena Art Gallery
23.06.2016 14:07
Η ομάδα καλλιτεχνικού κοσμήματος J.A.W. Jewellery Art Workers συμμετέχει στην 1st ΑTHENS JEWELRY WEEK με την έκθεση “Τα πάντα ρεί ?”, από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2016, στην Ena Art Gallery.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.
Plastisphere - Artecitya Residency #1: Έκθεση των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe στο Goethe-Institut Thessaloniki
30.03.2016 13:21
Το Plastisphere / Thessaloniki, των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe (*1972), καλλιτεχνών με έδρα το Αμβούργο, διερευνά την παρουσία του πλαστικού στην καθημερινότητά μας.