Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Βασιλική Τρουφάκου: 5 (και ακόμη πολλοί) λόγοι να είσαι ερωτευμένος με το θέατρο

Βασιλική Τρουφάκου: 5 (και ακόμη πολλοί) λόγοι να είσαι ερωτευμένος με το θέατρο

Είμαι ερωτευμένος με τη δουλειά μου. Να κάτι που αν κάνεις θέατρο δεν μπορεί να μην ισχύει. Το γιατί όμως δεν σχετίζεται ακριβώς με τη μεταφυσική του έρωτα.

 

Δανείζεται, ωστόσο, κάποια βασικά υλικά:

 

1) Είσαι all-in.

Οι χρόνοι της δουλειάς είναι όλες οι ώρες που είσαι ξύπνιος, και μερικές από αυτές που κοιμάσαι. Σκέφτεσαι και μιλάς για τα ίδια Παντελάκη μου. Μερικές φορές ξέρεις ότι πρέπει να αλλάξεις θέμα, αλλάζεις και μέσα στο επόμενο τέταρτο έχεις επιστρέψει στον καημό σου με φόρα. Όπως λένε για τους νέους γονείς, έτσι κι ένας ηθοποιός - και δη ηθοποιός σε πρόβες - είναι συχνά σαν να έχει καταπιεί κασέτα.

 

2) Νομίζεις ότι ανακάλυψες την πυρίτιδα.

Έχεις για – κάποια - δουλειά, για ένα προσωπικό εύρημα, για κάποιο έργο , για μία σκηνή τέτοιο ενθουσιασμό και έμπνευση και λες ΑΥΤΟ είναι. Εις μάτην. Η πυρίτιδα ωστόσο έχει ανακαλυφθεί, τα περισσότερα έχουν ειπωθεί, άσε τις κορώνες και δούλευε με χαμηλά bps.

 

3) Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί.

Εσύ κι η αγάπη σου θα επιβιώσετε όσο κι αν σας χτυπήσει η μαύρη μοίρα. Δεν πειράζει που χρωστάς της Μιχαλούς, που έχεις επικηρυχθεί από την πολυκατοικία για τα κοινόχρηστα, που ο παππούς που του νοικιάζεις στο σπίτι νομίζει ότι πέθανες γιατί δεν του σηκώνεις το τηλέφωνο και παίρνει στο πατρικό σου(!), δεν πειράζει καν που πληρώνεις τη ρακή σου με κέρματα. Έχεις βρει την αγάπη.

 

4) Έρχεται το τέλος.

Νομίζεις. Συνέχεια. Αλλά μπα. Κάτι δε σου πάει καλά, κάπου έχεις εκτεθεί, κάποιους θα έχεις φάει στη μάπα το δίχως άλλο, είσαι και δραματική προσωπικότητα και θέλεις να βάλεις ένα τέλος. Θα τα μαζέψω λες και θα φύγω. Μια χαρά άνθρωπος είμαι, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Εκτός όμως από δραματική προσωπικότητα είσαι κι εξαιρετικά αναποφασιστική. Άσε που δουλεύεις - λέμε τώρα - πόσο; 3; 7 χρόνια; Αυτή μόνον είναι η δουλειά σου, αυτήν ξέρεις να κάνεις και με αυτήν μόνο έχεις πορευτεί. Δεν είναι παίρνω των ομματιών μου. Θέλει κανονικό διαζύγιο.

5) Μείνε μαζί μου κι ας μη μ’ αγαπήσεις.

Εσύ την αγαπάς τη δουλειά σου, την θέλεις, «εκείνη όμως;». Αναρωτιέσαι τους μήνες που ανακαλύπτεις ότι σου αρέσουν τα πορτογαλικά και το τάι-τσι, ενώ κάνεις δωρεάν σεμινάρια στους αυτό-οργανωμένους, γιατί είπαμε είσαι και δραστήριος, έχεις κι ενδιαφέροντα και κάπως η μέρα πρέπει να γεμίσει τέλος πάντων. Και φυσικά δεν θα πας στις δουλειές που δεν πιστεύεις... Γιατί η ζωή είναι μικρή και καλύτερα τάι-τσι...
Αλλά, όπως είπαμε, το θέατρο είναι εποχικό επάγγελμα, σαν τους μελισσοκόμους, το λέει κι ο ΟΑΕΔ.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για άφθονους ακόμα, ηθοποιοί της Αθήνας και της ελληνικής επικράτειας του 2013 we are all entering a dangerous zone κι η Παναγία μαζί μας.

Σχετικές ειδήσεις
Μάνια Παπαδημητρίου: Μονόλογος
15.12.2016 12:11
H Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύει έναν συγκλονιστικό «Μονόλογο» στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας - Β’Σκηνή. Με αυτή την αφορμή γράφει στο Culture Now.
Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου
17.08.2016 10:40
Ασχολήθηκα με το θέατρο και την υποκριτική για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είχα ήδη τελειώσει το πολυτεχνείο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Δεν ήμουν ευτυχισμένος. Ένιωθα ελλιπής, ανάπηρος, ανολοκλήρωτος.
Αργύρης Πανταζάρας - Momentum: Οργανώνοντας την “ανταρσία των αγγέλων”
19.07.2016 13:57
Όλα ξεκίνησαν με την ερώτηση “Πού πάνε οι άγγελοι μετά την τραγωδία”; Κατά πόσο είναι εύκολο να συνεχίζεις να υπάρχεις σε μια κοινωνία εφόσον έχεις γίνει αυτόπτης μάρτυρας της φρίκης; Πολλοί από αυτούς αυτοεξορίζονται, μην αντέχοντας τις τραγικές συνέπειες πράξεων για τις οποίες δεν ευθύνονται, καλούνται όμως να αφηγηθούν με τρόπο τόσο ανάγλυφο που μπορεί εύκολα να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην τρέλα.
Ένκε Φεζολλάρι: Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε
24.06.2016 16:40
Δίψα. Δίψα για νερό. Για έρωτες και αέρα, στοργή και βλέμματα κρυμμένα πίσω από κλειστά πατζούρια. Φωνές, συχνά πνιγμένες στη σκόνη της Ανδαλουσίας και στο καμένο φως του ήλιου που σιγοκαίει τις ανύμφευτες ψυχές. Σάρκα και έρημος και η δίψα παρών. Αισθήματα και βεντάλιες, χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πέπε Ρομάνο που είσαι; Περνάς και αναζωπυρώνεις τις ανέγγιχτες σάρκες, τις καρδιές κατασπαράζεις.
Κωνσταντίνος Ντέλλας: Insomnia Greca: Ξαγρυπνώντας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
22.04.2016 14:32
Η δημιουργία της πλατφόρμας bouλouki project είναι αποτέλεσμα πολλών ιδεών και αναγκών προσωπικών των τελευταίων χρόνων. Το Insomnia Greca που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι, λοιπόν, το πρώτο project αυτής της πλατφόρμας όπου με τη σύμπραξη αγαπημένων φίλων που συστήνουν τη δημιουργική ομάδα (Ανδρέας Σκούρτης, Νεφέλη Σωτηράκη, Κωνσταντίνα Μαρδίκη), τη μουσική επιμέλεια (Αλέξανδρος Κτιστάκης), την επιμέλεια των φώτων (Παναγιώτης Λαμπής), αλλά και τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών, πήρε μορφή και ουσία.