Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Με αφορμή το χρώμα: Έκθεση στην Chili Art Gallery

Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Με αφορμή το χρώμα: Έκθεση στην Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Εμμανουέλας Πλατανιώτη με τίτλο «Με αφορμή το χρώμα» …

από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου 2013.

 

Η Εμμανουέλα Πλατανιώτη (1976), σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου,με καθηγητές τον ίδιο, καθώς και τους Μανώλη Μεραμπελιώτη και Αριστοτέλη Τζάκο. Παρακολούθησε το εργαστήριο σκηνογραφίας με καθηγητή τον Γιώργο Ζιάκα. Νωρίτερα σπούδασε στην Αθήνα Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (1995-1999) και εργάστηκε ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση  στις Μουσειακές  Σπουδές (2007-2009). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, (Τεχνοχώρος, Μήλο, Αλεξίου Art Gallery, The “Myrtis” Exhibition, ενώ το 2008 παρουσίασε με ομάδα καλλιτεχνών την performance «Ανάποδη κλωστή» στον πολυχώρο Bios.

 


Το ζωγραφικό της έργο έχει σαν κύρια  αναφορά τον άνθρωπο, ως σώμα και ως προσωπικότητα, ενώ δεν λείπει από την θεματολογία η τοπιογραφία και η νεκρή φύση. Εργάζεται συχνά σε μεγάλων διαστάσεων καμβάδες με λαδομπογιές και σπανιότερα ακρυλικά χρώματα, με μια μη περιγραφική γλώσσα αλλά εστιάζοντας στην δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ θεατή και θέματος μέσω της αίσθησης και του ενστίκτου.

 


Το χρώμα αποτελεί εδώ κύριο εκφραστικό μέσο λειτουργώντας με τρόπο ώστε συχνά να φτάνει στην  παραμόρφωση ή και την αποσύνθεση ακόμα του θέματος, επιτρέποντας συνεχώς διαφορετικές αναγνώσεις του.
Η θεματολογία είναι κυρίως ανθρωπομορφική (και όχι ανθρωποκεντρική), καθώς το ανθρώπινο σώμα δίνει ώθηση στην κινητοποίηση όλων των δράσεων, ως οικείο θέμα, παραπέμπει σε παρόμοιες  αλληλεπιδράσεις, επιτρέποντας πολλαπλές αναγνώσεις. Γενικότερα στη θεματολογία υπερισχύει η οικεία εικόνα-θέμα, πιστεύοντας ότι επιδέχεται περισσότερο τις  «αλλοιώσεις» που μπορεί να αποκαλύπτουν μη ορατές πτυχές του.

 


Η ίδια πιστεύει πως «ο ζωγραφικός χώρος αποτελεί ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο, που στην πραγματικότητα προβάλλει την οπτική του εκάστοτε θεατή, καθιστώντας τον έτσι συν-δημιουργό και συνομιλητή.»


  
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»,  με στόχο την προβολή του έργου νέων αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ.


Μια διοργάνωση της art-idea σε συνεργασία με την Chili Art Gallery και την υποστήριξη του www.artinfotoday.gr.
 

 

Σχετικές ειδήσεις
C-Thru-GEOMETRY: Έκθεση της Στέλλας Πυλαρινού στην Chili Art Gallery
27.12.2016 12:06
Μια ματιά μέσα από γραμμές και σχήματα παρουσιάζει η Στέλλα Πυλαρινού στην ατομική έκθεση Ζωγραφικής «C-Thru-GEOMETRY» ‘See through lines and shapes’, που φιλοξενείται στην Chili Art Gallery στο Θησείο.
Παραλογές 2016, ΞΕΝΙΩ: Ατομική έκθεση στην Chili Art Gallery
07.12.2016 14:36
Η Chili Art Gallery εγκανιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόλυς Γεωργακοπούλου ΞΕΝΙΩ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016.
Χρώμα: Έκθεση των μελών του f14-κοινόν φωτογράφων στην f14 gallery
23.05.2016 12:51
Κλείνοντας 10 χρόνια φωτογραφικής παραγωγής στην τοπική και διεθνή εικαστική σκηνή, το f14-κοινόν φωτογράφων παρουσιάζει την έκθεση “χρώμα” με έργα των μελών του στην f14 gallery, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016.
Emotions: Έκθεση της Natalia Vallianou Gourova στην Chili Art Gallery
16.05.2016 14:05
Η Chili Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση με τίτλο “Emotions” της ζωγράφου Natalia Vallianou Gourova. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.
Παιχνίδια του νου: Έκθεση της Έβης Λαλαπάνου Βώσσου στην Chili Art Gallery
25.04.2016 11:11
Η έκθεση Παιχνίδια του νου της Έβης Λαλαπάνου Βώσσου εγκαινιάζεται την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 και ώρα 8.00μμ στην Chili Art Gallery.