Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας στη γκαλερί Μ55

Έκθεση φωτογραφίας στη γκαλερί Μ55

Η γκαλερί M55 projects παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας των Ελένη Ανυφαντάκη, Άκη Δέτση, Δημήτρη Μυτά και Βασίλη Πρωτοπαπά …

με τίτλο "4(In)Visible Cities, 4(Α)ΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ,  η ποίηση της καθημερινότητας".

 


Τέσσερεις πολίτες, τέσσερεις «πόλεις», τέσσερεις διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις συγκροτούν το υλικό αυτής της έκθεσης με τίτλο (Ιn)Visible Cities.

 

Οι μεταφυσικές εικόνες της Ελένης Ανυφαντάκη, ένα φαντασμαγορικό ταξίδι-περιήγηση μέσα στη νύχτα, ισορροπούν σε μια λεπτή γραμμή που χωρίζει ή συνδέει  το όνειρο με την πραγματικότητα. Για την Ελένη η πόλη δεν είναι κάτι ακίνητο και χειροπιαστό, κάτι συγκεκριμένο και απόλυτο, αλλά μια οντότητα με συγκεχυμένες όψεις, παράξενες νεφελώδεις σκιές, σώματα άυλα και ακέφαλες μορφές. Η Ελένη μας λέει ότι «στον κόσμο των ονείρων είμαστε όλοι ξένοι. Και μόνοι».

 

Η εικονογραφία του Άκη Δέτση συγκροτεί ένα μελαγχολικό περίπλου σε βιωμένους χώρους˙ χώρους οικείους μα ταυτόχρονα απόμακρους και μυστηριώδεις, βυθισμένους στο φως της ερημιάς, της σιωπής: παράθυρα μισάνοιχτα σε σπίτια μάλλον ακατοίκητα, άδειοι δρόμοι, πόρτες ερμητικά κλειστές, φυλλώματα που λικνίζονται στον αέρα και η μόνη ανθρώπινη παρουσία που διακρίνεται είναι και αυτή βυθισμένη σε ένα σύννεφο καπνού. Η μοναξιά εδώ είναι αποκαλυπτική, μοιάζει με ανεκπλήρωτη και ανέκφραστη ομιλία.

 

Με το τοπίο της πόλης φαινομενικά ασχολείται ο Δημήτρης Μυτάς. Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις μεταμορφώσεις του έντονου ασπρόμαυρου, δουλεύει πάνω σε ένα λεπτοπλεγμένο καμβά με κόκκο και έντονο κοντράστ, και μας οδηγεί σε ένα περίπατο ανάμεσα από μορφές που εμβαπτίζονται εναλλάξ στο φως και στις σκιές: λευκές γραμμές  πάνω σε έναν άδειο σκοτεινό δρόμο, ενώ ο ρημαγμένος κορμός δένδρου παίζει φορμαλιστικά παιχνίδια με φόντο έναν εκτυφλωτικά άσπρο τοίχο.

 

Με συνεχή διφορούμενα σχόλια ξεδιπλώνεται η πόλη του Βασίλη Πρωτοπαπά. Ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες συμπλέκονται και συγκροτούν μια ενιαία υφολογική σύνθεση . Ο Βασίλης αποκαλύπτει τις κρυφές απολαύσεις της πόλης και μας καλεί να την εξερευνήσουμε με την ίδια αργή σιωπή που επιβάλλει η δική του περιήγηση ανάμεσα σε διαιρεμένους και απομακρυσμένους χώρους γεμάτους με φευγαλέες παρουσίες, πρόσωπα απροσδιόριστα και φόρμες συγκεχυμένες, μια πόλη γεμάτη ερωτήματα και πολύσημες απαντήσεις.
 

Επιμέλεια: Νίνα Κασσιανού

 

Σχετικές ειδήσεις
Consanguinity, έκθεση φωτογραφίας της Πόπης Τσουκάτου στη γκαλερί 7
29.12.2016 10:17
Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 η γκαλερί « 7 » παρουσιάζει την πέμπτη ατομική έκθεση φωτογραφίας της Πόπης Τσουκάτου με τίτλο “ C o n s a n g u i n i t y ”.
ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
12.09.2016 14:34
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.
Everything is the same but everything is different: Έκθεση της Έφης Χαλιορή στη γκαλερί Μορφές
30.06.2016 12:20
Το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας Medphoto Festival – «Borders/Crossroads», σε συνεργασία με την Γκαλερί «Μορφές», παρουσιάζουν από τις 5 Ιουλίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας της Έφης Χαλιορή, “Everything is the same but everything is different”.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.