Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Mogwai (Opening Act: KWOON), FUZZ 21-01-2012

Mogwai (Opening Act: KWOON),  FUZZ 21-01-2012

Πρώτη διαπίστωση. Αν ξέρεις ότι ένα live θα ξεκινήσει στην ώρα του, θα είσαι εκεί. 20:30 άνοιξαν οι πόρτες στο Fuzz και 21:00 ξεκίνησαν οι Kwoon,

 

Από τον Μπάμπη Βασιλειάδη

 

με το μεγαλύτερο μέρος του συναυλιακού χώρου γεμάτο από κόσμο. Δεύτερη διαπίστωση. Δώσε στον Αθηναίο post-rock και πάρε του την ψυχή! Σε όσες συναυλίες παρακολούθησα που οι μπάντες έπαιζαν το εν λόγω είδος μουσικής, υπήρχε λαοθάλασσα! Και έχω την εντύπωση ότι είναι πάντα οι ίδιοι, οι ίδιες φάτσες που βλέπεις ξανά και ξανά, αλλά που είναι πιστοί στην μουσική που αγαπούν και την υποστηρίζουν έμπρακτα πηγαίνοντας στα live.

 

Μετά την ακύρωση της συναυλίας των Mogwai τον Οκτώβρη λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 20/01 στην Θες/νίκη και 21/01 στην Αθήνα. Πήγα λοιπόν στο Fuzz  για να παρακολουθήσω τους Σκωτσέζους post-rockers έχοντας στο μυαλό μου την προηγούμενη φορά που τους είχα δει live ( Gagarin 2009 ) και αναρωτιόμουν αν θα ήταν αντιστοίχως καλά, όπως και τότε.

 

Πρώτοι στην σκηνή ανέβηκαν οι Γάλλοι Kwoon, οι οποίοι για μία ώρα περίπου προσπάθησαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, παίζοντας κομμάτια από πρώτο δίσκο τους “Tales and Dreams”, αλλά και κομμάτια από το καινούριο τους EP με τίτλο “The guillotine show”. Κάτι από Explosions in the Sky και Godspeed You! Black Emperor υπήρχε στις συνθέσεις τους, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να φτάνει τα επίπεδα αυτά. Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν οι Έλληνες Misuse στην θέση τους, όπως γινότανε άλλωστε και στις προηγούμενες επισκέψεις των Mogwai στην χώρα μας.

 

Λίγα λεπτά μετά τις 22:30 ξεκίνησαν με πρώτο κομμάτι το “White Noise”, που είναι και το πρώτο στον τελευταίο δίσκο τους με τον (φοβερό είναι αλήθεια!!) τίτλο “Hardcore Will Never Die, But You Will”. Ακολούθησαν, όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά, τα “I’m Jim Morrison I’m Dead”, “Rano Pano”, “Mexican Grand Prix”, “Death Rays”, “2 Rights Make 1 Wrong”, “Aυτό Rock”, “How To Be A Werewolf”.

 


Το playlist που επέλεξαν να παρουσιάσουν δεν νομίζω ότι είχε και την καλύτερη συνοχή και αυτό γιατί έπαιξαν αρκετά κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο τους , ο οποίος διαφέρει στο ύφος των προηγούμενων album τους. Ο κόσμος βέβαια συμμετείχε και χειροκροτούσε καθ’ όλη την διάρκεια της συναυλίας. Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν το τεράστιο κομμάτι που ακούει στο όνομα “Fear Satan” και που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του Post-Rock.Η βραδιά έκλεισε με το “Glasgow Mega Snake”, και με τον κόσμο να αποχωρεί από τον χώρο , μάλλον ικανοποιημένος θα έλεγα. Εγώ πάλι, το περίμενα καλύτερο, πιο ταξιδιάρικο, πιο σκοτεινό.

 


Όπως και να έχει, οι Mogwai έχουν αποδείξει σχεδόν 20 χρόνια τώρα , ποιοι είναι και τι είναι ικανοί να κάνουν και το πιο σημαντικό για μένα ότι παρουσιάζουν μια συνέχεια στο έργο τους άκρως ικανοποιητική.


Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.