Με μεγάλη χαρά η ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε ανακοινώνει την πρόκριση δύο ταινιών της για τις υποψηφιότητες των φετινών Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023. Οι δύο ταινίες που προκρίθηκαν είναι: η πολυβραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου, «Πίσω από τις Θημωνιές», με παραγωγούς τους Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschnmidt, Vladimir Anastasov και Angela Nestorovska και η πολυταξιδεμένη μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου, «AirHostess- 737», με παραγωγούς τους Ιωάννα Μπολομύτη και Δημήτρη Τσακαλέα.

Πίσω από τις Θημωνιές

Η ταινία είναι στη λίστα με τις 19 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που πρότεινε σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου στα μέλη της, για τις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων της φετινής χρονιάς. Η ταινία έχει ήδη κατακτήσει τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας δέκα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Κέρδισε ακόμη έξι βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας. Η ταινία έχει επίσης κερδίσει κριτικούς και κοινό, παραμένοντας στις Ελληνικές αίθουσες για πάνω από 28 συνεχείς εβδομάδες.

Σύνοψη ταινίας «Πίσω από τις Θημωνιές»

Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

AirHostess-737

Η ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας από την πρεμιέρα της στο 75o φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνεχίζοντας με την τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο, το βραβείο υποκριτικής στο Clermont-Ferrand και στο Sundance για την Λένα Παπαληγούρα, το βραβείο καλύτερές ταινίας στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στο φεστιβάλ του Σιάτλ (Oscar Qualifying) και συνολικά πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας) σε περισσότερα από 80 διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως.

Σύνοψη ταινίας «AirHostess- 737»

Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023

Τις επόμενες εβδομάδες, τα 4.600 μέλη της Ακαδημίας θα ψηφίσουν τις επιλεγμένες ταινίες για να καθορίσουν τις υποψηφιότητες (5 ταινίες ανά κατηγορία), ενώ τις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής.

Οι επιλεγμένες ταινίες για την κατηγορία Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασία, θα ληφθούν επίσης υπόψη για τα βραβεία στις ακόλουθες κατηγορίες: φωτογραφία, μοντάζ, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μακιγιάζ και κομμώσεις, πρωτότυπη μουσική, σχεδιασμό ήχου και οπτικά εφέ. Η απόφαση γι’ αυτές τις κατηγορίες θα ληφθεί από οκταμελή κριτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των διαφορετικών αυτών ειδικοτήτων. Για τις κατηγορίες αυτές, δε θα υπάρξουν υποψηφιότητες.