«Στην υπογαία βάζουμε από πολύ παλιά ό,τι φοβόμαστε
και θέλουμε να το χάσουμε, κι ό,τι αγαπούμε
και θέλουμε να το φυλάξουμε…»

Η Υπογαία είναι μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων της Γης όπως απαντούν στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη γη την ίδια. Ο Robert Macfarlane μάς παίρνει μαζί του σ’ ένα εντυπωσιακό ταξίδι στη σχέση μας με το σκοτάδι, την ταφή και το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη μας.

Ταξιδεύοντας μέσα από τον «βαθύ χρόνο» –τις ιλιγγιώδεις εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου που απλώνονται μακριά από το παρόν–, κινούμαστε από την αρχή του σύμπαντος μέχρι μια μετα-ανθρώπινη Γη, περνώντας καθ’ οδόν από ταφικούς θαλάμους της Εποχής του Χαλκού, παρισινές κατακόμβες, τηκόμενους παγετώνες στη Γροιλανδία, «άναστρους» ποταμούς και αρκτικές θαλάσσιες σπηλιές, υπόγεια δίκτυα μυκήτων μέσω των οποίων επικοινωνούν τα δέντρα και μια βαθιά βυθισμένη «κρυψώνα», σχεδιασμένη για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων για 100.000 χρόνια.

Παγκόσμια στη γεωγραφία της και γραμμένη με λυρισμό και δύναμη, η Υπογαία μιλά με ρωμαλέο λόγο για την τωρινή μας στιγμή. Από τις εξαίρετες πρώτες της σελίδες ως το βαθιά συγκινητικό της τέλος, είναι ένα ταξίδι στο θαύμα, την απώλεια, τον φόβο, την ελπίδα. Η Υπογαία σηματοδοτεί μια νέα καμπή στη μακροχρόνια χαρτογράφηση των σχέσεων ανάμεσα στο τοπίο και την ανθρώπινη καρδιά που επιχειρεί ο Macfarlane.

Συνδυάζοντας ό,τι ανήκει στο μακρινό παρελθόν με ό,τι είναι επιτακτικό τώρα, αυτό το βιβλίο θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο.

Robert Macfarlane

Ο Robert Macfarlane είναι συγγραφέας βραβευμένων και ευπώλητων βιβλίων για τη φύση, τον τόπο και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Mountains of the Mind, The Wild Places, The Old Ways, Landmarks και (με την Jackie Morris) The Lost Worlds. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει διασκευαστεί σε ταινίες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, θέατρο και μουσική.

Το 2017 του απονεμήθηκε το βραβείο E. M. Forster από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων. Διδάσκει στο κολέγιο Emmanuel στο Κέμπριτζ. Η Υπογαία βραβεύτηκε με το βραβείο Wainwright το 2019, για το καλύτερο αγγλικό βιβλίο για τη φύση, με το NDR Sachbuchpreis το 2019 για τον σημαντικότερο μη μυθοπλαστικό τίτλο στη Γερμανία, ενώ η εφημερίδα Guardian τη συμπεριέλαβε στα 100 πλέον σημαντικά βιβλία που έχουν εκδοθεί ως τώρα στον 21ο αιώνα.