Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης. Οι σπόροι που σαν άλλες Περσεφόνες επιβίωσαν υποχθόνια του χειμώνα ανατέλλουν σαν πράσινο γρασίδι. Η μέρα μεγαλώνει, ο ουρανός φοράει το πιο όμορφο γαλάζιο του.

“You can cut all the flowers but you can’t stop spring from coming”– Pablo Neruda

Οι οκτώ σύγχρονες εικαστικοί, που παρουσιάζουν την δουλειά τους στην έκθεση “You can cut all the flowers”, ανταποκρινόμενες σε αυτή την φυσική πορεία των πραγμάτων, σε ταύτιση με τις αυθόρμητες τάσεις τους, παρουσιάζουν έργα που αντανακλούν την χαρά της άνοιξης και την λύτρωση της αναγέννησης και της μεταμόρφωσης. Η ζωή δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία αλλά ένα πλέγμα από μονοπάτια με διακλαδώσεις.

Η κάθε μία μέσα από την μοναδική οπτική της γλώσσα προσφέρει μια εκδοχή αυτής της διαδικασίας.

Οι Γιαννοπούλου Ανδρομάχη, Μπονάτσου Ισμήνη, Μπουζίκα Ιωάννα, Πανταζή Βασιλική, Ρουσιώτη Μαίρη, Φερεντίνου Βούλα και Βρυττιά Γρηγορία, δημιουργούν έργα που επαναοικιοποιούνται την σημασία της λεπτομέρειας. Παρατηρούν ενδελεχώς το περιβάλλον τους και παράγουν έργα γεμάτα αμφισημίες και ανοιχτά σε πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Μέσα από αυτά καλούν τους επισκέπτες να ανοίξουν αισθητηριακά, να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους ουσιαστικά. Μέσα από οπτικές αφηγήσεις στο όριο του παράλογου ή του μη αναμενόμενου μας οδηγούν να χρησιμοποιήσουμε το βλέμμα και την αφή για να αποσαφηνίσουμε το νόημα πίσω από την καλλιτεχνική δήλωση. Όπως λέει και ο Roudolf Arnheim η όραση (αλλά και οι άλλες αισθήσεις θα ήθελα να προσθέσω) είναι ενεργητική διαδικασία. Ο εγκέφαλός μας δέχεται μυριάδες ερεθίσματα ανά πάσα στιγμή αλλά επιλέγουμε ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες και ποιες αδιάφορες. Η συλλογή έργων που παρουσιάζεται εδώ, πέρα από την οπτική ευαρέσκεια της ομορφιάς, προκαλεί όξυνση των αισθήσεων και προσφέρει στους θεατές τον χρόνο να σκεφτούν γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Έτσι ικανοποιείται η βασική προϋπόθεση ενός αντικειμένου τέχνης: μια πορεία προς την αυτογνωσία.

Επιμέλεια: Γρηγορία Βρυττιά

Κεντρική εικόνα θέματος: Πανταζή Βασιλική, Λεπτομέρεια έργου.