Το Χρυσό παιδί είναι ένα έργο κοινωνικού αναστοχασμού και μυστηρίου: μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο μ ̓ ένα βαθιά ηθικό δίλημμα, όπου κάθε απόφαση είναι λανθασμένη και κάθε αποτέλεσμα αβέβαιο. Στη γραμμική ανάπτυξη της ιστορίας συναντάμε εμβόλιμα κεφάλαια που παρουσιάζουν το παρελθόν και σταδιακά εδραιώνουν την ταύτιση του αναγνώστη με τους ήρωες. Οι χαρακτήρες είναι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι που άλλοτε έρχονται αντιμέτωποι με πολύ κοινά προβλήματα (π.χ. οικονομική δυσχέρεια) και άλλοτε με απροσδόκητες καταστάσεις. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που το μυθιστόρημα αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη· το απίθανο συναντάει το απόλυτα ρεαλιστικό και πεζό, και με αυτόν τον τρόπο το απίθανο καθίσταται όχι πιθανό, μα δυνατό.

(Από την εισαγωγή του μεταφραστή)

Ο Πίτερ και ο Πολ, δίδυμα δεκατριάχρονα αδέλφια, κάτοικοι του αγροτικού Τρινιντάντ, παρά την εξωτερική τους ομοιότητα, διαφέρουν τελείως στην ψυχική και νοητική τους συγκρότηση: ο πρώτος θεωρείται ιδιοφυΐα προορισμένη για λαμπρό μέλλον, ο άλλος είναι «παράξενος». Όταν ο Πολ πέφτει θύμα απαγωγής, ο πατέρας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα: να τον σώσει δίνοντας για λύτρα τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει για τις σπουδές του «χαρισματικού» του παιδιού ή να τον θυσιάσει;

Το Χρυσό παιδί είναι το πεζογραφικό ντεμπούτο της Κλερ Άνταμ, η οποία μεγάλωσε στο Τρινιντάντ της δεκαετίας του 1980. Το BBC News έχει κατατάξει το βιβλίο στα 100 πιο συναρπαστικά αγγλόφωνα μυθιστορήματα.

(Από το οπισθόφυλλο)

Έργο εξωφύλλου: Νίκος Βαβάτσης