Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά με 5 παραστάσεις με ζωντανή μουσική και θέματα που αντλούνται από τη λαϊκή μας παράδοση με φρέσκια ματιά, μεγάλη εμπειρία, γνώση και πολλή αγάπη.

“Πριν από έξι χρόνια δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος” αναφέρει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας “από την ανάγκη μου να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε παραστάσεις για παιδιά όπως τις ονειρευόμαστε!

Η ομάδα αντλεί έμπνευση και θέματα από την ανεξάντλητη δεξαμενή του λαϊκού μας πλούτου, από ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους του Αισώπου και τα μεταφέρει στη σκηνή με σύγχρονη ματιά. Διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, χιούμορ, συγκίνηση, ζωντανή μουσική, διάδραση είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των παραστάσεών της.

“Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας που είχαν για αιώνες διασωθεί και αποτελούσαν όχι μόνο πηγή πολύτιμων αξιών και πληροφορίας για το ποιοι είμαστε, αλλά και πηγή ψυχαγωγίας και αφορμή συνεύρεσης όλης της οικογένειας”, συμπληρώνει η Χρύσα Διαμαντοπούλου.

Ο στόχος μας είναι διπλός. Από τη μία τα παιδιά να γνωρίσουν όλον αυτόν τον πλούτο και μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια αυτά να αρχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους και μετά τον κόσμο γύρω τους και να βρουν το δικό τους χώρο και τη δική τους θέση σε όσα συμβαίνουν μέσα και έξω τους.”

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού προσφέροντας έμπνευση και εργαλεία. Χρησιμοποιεί τις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αποσκοπώντας στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και η τέχνη του θεάτρου συναντιούνται. “Όπως λέμε στις παραστάσεις μας απευθυνόμενοι στα παιδιά: ‘εσείς καταλαβαίνετε καλύτερα τις ιστορίες και γι’ αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, για να καταλάβουμε τι σκέφτονται οι ήρωές μας και ποιες αλήθειες κρύβουν οι ιστορίες μας'”, λέει η Χρύσα Διαμαντοπούλου.

Η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο θέατρο στην Εκπαίδευση και μόνιμη συνεργάτιδα της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, οργανώνει, σχεδιάζει και διδάσκει στους ηθοποιούς όλες τις ουσιαστικές διαδραστικές δράσεις που συμβαίνουν μέσα στις ιστορίες, στοχεύοντας στην ολόπλευρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Μιλώντας για τους συνεργάτες της, η Χρύσα Διαμαντοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της. Ο Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης και μελετητής των λαικών παραμυθιών, ο Πέτρος Δαμουλής, μουσικός-σκηνοθέτης, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο θέατρο στην Εκπαίδευση είναι τρεις μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται με μεράκι και φροντίδα αλλά και βαθιά γνώση κι εμπειρία. Η ομάδα αποτελείται επίσης από έμπειρους ταλαντούχους ηθοποιούς, που συστηματικά επιμορφώνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες -με σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, εμψύχωσης μάσκας, εκμάθησης μουσικών οργάνων, φωνητικής, κινησιολογίας κ.ά- προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα θέατρο ιδιαίτερων και υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι το θέατρο για παιδιά. Το “μάτι” και την καλλιτεχνική διεύθυνση, τις νέες ιδέες και την μεγάλη φροντίδα της ομάδας έχω αναλάβει εγώ και είμαι πολύ υπερήφανη για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει αλλά και που ονειρευόμαστε για το εγγύς μέλλον”.

Η νέα σεζόν βρίσκει την θεατρική ομάδα Μικρός Νότος με 5 παραστάσεις σε διαφορετικούς χώρους της Αθήνας. Είναι παραστάσεις που έχουν αγαπηθεί όλα αυτά τα χρόνια και φέτος είναι η τελευταία χρονιά που το κοινό θα μπορεί να τις απολαύσει. Για του χρόνου, η ομάδα σχεδιάζει ήδη ένα ολόφρεσκο ρεπερτόριο με πολλές εκπλήξεις.

Info:

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος

Πτυχιούχος στην Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών κι έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο στη RADA (2001-2002), στη σκηνοθεσία θεάτρου. Το 2014 ολοκλήρωσε το διετές σεμινάριο στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Δούλεψε στο θέατρο ως υπεύθυνη παραγωγής, ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτις με τους Γιώργο Μιχαηλίδη, Τάσο Μπαντή, Βικο Ναχμία, Κώστα Καζάκο, Τάσο Ράτζο, Βίκτωρα Αρδίττη κ.ά, με πολλά ΔΗΠΕΘΕ, με το ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο.

Το 2012 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, που υλοποιεί δράσεις για παιδιά.

Η ομάδα Μικρός Νότος έχει στο ενεργητικό της 6 παραστάσεις: την Μυλωνού, το Αισώπου Κόμιξ!τον Κουκουμπλήτο Γύρω Γύρω μήνες, το Αισώπου …φίλοι και το Το πιο γλυκό ψωμί.


Διαβάστε επίσης:

Αισώπου φίλοι, από τον Μικρό Νότο στο Θέατρο Σταθμός