Η Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος- ΜΑ Μουσειολόγος/Μουσειοπαιδαγωγός θα συντροφεύσει τους μικρούς μας φίλους σε μια πολύχρωμη περιήγηση στα κυκλαδίτικα νησιά και στα νέα έργα του μεγάλου ζωγράφου. Το μπλε, το κίτρινο και το λευκό, τα χρώματα που αγαπά ο Κοκκινίδης συνθέτουν την παλέτα μας και το ταξίδι στις Κυκλάδες ξεκινά!

Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τον ζωγράφο Δημοσθένη Κοκκινίδη και την επαφή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική του παραγωγή, πριν οι δημιουργίες της τελευταίας διετίας καταστούν αντικείμενα ιδιωτικών και μουσειακών συλλογών.

Οι μικροί επισκέπτες, με οδηγό τα χρώματα, τους ήχους και το φως θα περιηγηθούν στην έκθεση, ώστε να μεταφερθούν νοητά στις Κυκλάδες, να γνωρίσουν τα ζωγραφικά θέματα του καλλιτέχνη και να ανακαλύψουν την πηγή της έμπνευσής του. Η σχεδιασμένη διαδρομή στον εκθεσιακό χώρο θα τα βοηθήσει να ανιχνεύσουν τρόπους για την κατανόηση των εικαστικών έργων και να παρατηρήσουν το χρώμα και το φως, τα βασικά εργαλεία του δημιουργού. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα παιδιά θα είναι σε θέση να αντιληφθούν, ότι ο Κοκκινίδης είναι ένας ζωγράφος που αγαπά το χρώμα και αποδίδει, άλλες φορές ονειρικά και άλλες πραγματικά τις αγαπημένες του Κυκλάδες.

Παράλληλα, αξιοποιώντας βιώματα και εμπειρίες, οι μικροί μας φίλοι θα επεξεργαστούν σύγχρονα κυκλαδίτικα τοπία και θα τα αντιπαραβάλουν με τα τοπία του καλλιτέχνη, με στόχο να οδηγηθούν σε συμπεράσματα και κρίσεις για το έργο του, επικοινωνώντας ταυτόχρονα τα συναισθήματα που τους γεννώνται από την επαφή με τις δημιουργίες του.

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης μέσα από τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση ομαδικών δραστηριοτήτων. Θα νιώσουν όμως και χαρά και ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην έκθεση και από τη συμμετοχή τους σε κινητικά παιχνίδια και βιωματικά ηχητικά δρώμενα. Στόχος είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, όπου οι μικροί μας επισκέπτες θα αναπτύξουν τις πολλαπλές τους νοημοσύνες, θα ψυχαγωγηθούν, θα καλλιεργήσουν την οπτική τους αντίληψη και το αισθητικό τους κριτήριο.

Στο εικαστικό εργαστήρι, μέσω του πρακτικού πειραματισμού τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τον τρόπο δημιουργίας ενός έργου τέχνης. Με χρώματα και πινέλα θα δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό αναμνηστικό έργο, εμπνεόμενα από το ζωγραφικό ύφος του Κοκκινίδη, καλλιεργώντας τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, αναπτύσσοντας τη φαντασία τους και βιώνοντας πραγματικά την εικαστική δημιουργία.

Στο τέλος, χρώματα, καμβάδες, ζωγραφιές και συμμετέχοντες θα συνθέσουμε τη δική μας αποχαιρετιστήρια φωτογραφική ανάμνηση μέσα στην έκθεση, με συντρόφους μας τις Κυκλάδες του Κοκκινίδη!

Νικολέτα Ξυδέα – Αρχαιολόγος-ΜΑ Μουσειολόγος/Μουσειοπαιδαγωγός

Η Νικολέτα Ξυδέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσειακές Σπουδές» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με «Άριστα».

Στα χρόνια που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της Μουσειοπαιδαγωγικής, έχει εφαρμόσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερα από 10.000 παιδιά και εφήβους, ενώ έχει σχεδιάσει και συγγράψει περισσότερα από δέκα εκπαιδευτικά έντυπα, τα οποία έχουν εκδοθεί από Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά καιρούς. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της μουσειολογίας, της μουσειοπαιδαγωγικής και της αρχαιολογίας.


Διαβάστε επίσης:

Κυκλάδες: Έκθεση Ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη στον Εικαστικό Κύκλο Siant