Η ιδέα του «ένα μικρό βήμα» ξεκίνησε το 2009 με την πρόθεση δημιουργίας μιας πλατφόρμας προβολής του σύγχρονου χορού. Καθένας μας με την δική του άποψη στην τέχνη, την οργάνωση και την προώθησή της, θελήσαμε να δώσουμε το προσωπικό μας στίγμα σε αυτήν την καλλιτεχνική μας συνεργασία. Ως εν ενεργεία χορευτές και οι δυο, επιθυμούμε να μοιραστούμε πολλά στον χώρο της τέχνης του χορού. Να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να απολαύσει την μαγεία της τέχνης αυτής μέσα από την ματιά χορευτών.

Παρατηρώντας και βιώνοντας την πραγματικότητα του σύγχρονου χορού εντοπίσαμε μια απόσταση, ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό το είδος τέχνης και το ευρύτερο κοινό και η ιδέα ενός διεθνούς φεστιβάλ χορού που φέρνει τον χορό μέσα στην πόλη, σε μέρη που συχνάζουν οι πολίτες σκεφτήκαμε πως θα γεφύρωνε αυτή την απόσταση. Έτσι, παρότι αρκετά νέοι, αποφασίσαμε την ίδρυση Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού σε Αστικό Τοπίο από το μηδέν και πολύ γρήγορα μπήκαμε σε δράση χωρίς αντίστοιχη εμπειρία στο παρελθόν!

Το 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη χρονιά του εν λόγω Φεστιβάλ. Επιλέξαμε για την υλοποίηση του ονείρου μας αυτού το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα! Το «ένα μικρό βήμα» ξεκίνησε σαν μια τριήμερη δοκιμή παρουσίασης σύγχρονου χορού πραγματοποιώντας μια παράσταση και δύο σεμινάρια. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, οι καλεσμένοι μας ήταν από το εξωτερικό, με διεθνή φήμη και η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή. Αμέσως καταλάβαμε πως η διοργάνωση ενός φεστιβάλ είναι μεγάλη ευθύνη, απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς και σύντομα βεβαιωθήκαμε πως θέλουμε να συνεχίσουμε. Το «ένα μικρό βήμα» καλλιεργεί την εξέλιξή μας ως καλλιτέχνες και άνθρωποι και κάπως έτσι… φτάνουμε στην φετινή ένατη χρονιά!!

Το «ένα μικρό βήμα» κάνει μικρά και μεγάλα βήματα κάθε έτος, εξελίσσεται, αλλάζει, μεταμορφώνεται, μένει πάντα ανοιχτό στο καινούριο και έτοιμο να αφομοιώσει κάθε καινοτομία στον σύγχρονο χορό.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει δεκάδες καλλιτέχνες του χορού από όλο τον κόσμο, μετατρέποντας το νησί της Κέρκυρας σε ζωντανό πεδίο σύγχρονου χορού. Είτε έμπειροι είτε πρωτόβγαλτοι καλλιτέχνες, όλοι τους διαλεγμένοι με βάση την μοναδικότητά τους και την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς τους πλαισιώνουν το Φεστιβάλ. Έτσι το Φεστιβάλ παραμένει δυναμικό, φρέσκο, καινοτόμο και απολαυστικό.

Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος έρχονται στην Κέρκυρα από διάφορα μέρη του κόσμου, από  την Αυστραλία ως τον Καναδά, για να παρακολουθήσουν παραστάσεις, σεμινάρια, να έρθουν σε επαφή με την νέα καλλιτεχνική δημιουργία, να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους αλλά και να χαρούν τον υπέροχο ήλιο, τις δροσερές θάλασσες, τα μαγευτικά τοπία και τις ξεχωριστές  γεύσεις του νησιού.

Επιπλέον, πολλές συνεργασίες έχουν ήδη γίνει με ομάδες, πανεπιστήμια και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Anton Bruckner University της Αυστρίας και συνεργασίες με άλλα ελληνικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Καλαμάτας, καθώς και τοπικούς φορείς όπως τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το «ένα μικρό βήμα» διαρκεί πλέον δύο εβδομάδες και διοργανώνει δεκάδες σεμινάρια, παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών χορού και παράλληλες δράσεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

Το «ένα μικρό βήμα» μεγαλώνει. Μεγαλώνει πολύ, με δυνατά θεμέλια και αγάπη, σαν ένας ζωντανός οργανισμός με τεράστια δυνατότητα. Το ενδιαφέρον του κοινού και της χορευτικής κοινότητας είναι τόσο μεγάλο που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Πιστεύουμε βαθιά πως η Τέχνη μεταμορφώνει, βοηθά τους κοινωνούς της, να εξελίσσονται, να χαίρονται, να εκφράζονται, να ομορφαίνουν, να εμπλουτίζουν το πνεύμα τους. Η Τέχνη εκλεπτύνει τις ζωές των ανθρώπων. Μας δίνει κίνητρο, σκοπό, μας ταξιδεύει! Μετά από κάθε παράσταση δεν είμαστε πλέον οι ίδιοι, κάτι έχει κινηθεί… μέσα μας.

“Dance, my darling dance! If you dance then death can’t catch you! Nothing bad can touch you! Dance!” — Jackie French

No Land, Lucio Baglivo | Φωτογραφία: Bárbara Crosetti

Λίγα λόγια για τους Χριστίνα Μερτζάνη και Ευάγγελο Πουλίνα:

Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύουμε διαρκώς σε άλλες χώρες για να δημιουργήσουμε νέα έργα, να χορέψουμε, να διδάξουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες με άλλους καλλιτέχνες και να επιλέξουμε τα έργα για το «ένα μικρό βήμα».

Είμαστε ιδρυτές της ομάδας «free fall» από το 2014 και από τότε η ομάδα έχει παρουσιάσει πάνω από 10  έργα και 4 videodance σε Φεστιβάλ και θέατρα σε Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Καναδά και Ισπανία και έχει κάνει νέες συνεργασίες με καλλιτέχνες, αθλητές, φεστιβάλ και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Πρωτογνωριστήκαμε στις κοινές μας σπουδές στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (2001-2004). Η μεγάλη μας αγάπη για το χορό, η κοινή αισθητική και το κοινό όραμα για το σύγχρονο χορό μας οδήγησε πολύ σύντομα σε καλλιτεχνικές δράσεις/συνεργασίες με διαρκή έμπνευση και όρεξη.

Ήδη από το τρίτο έτος της φοίτησής μας βραβευτήκαμε από το Βρετανικό Συμβούλιο για την δημιουργία του video-dance «χωρίς ίχνος» με Χορογράφο την Χριστίνα Μερτζάνη και Σκηνοθέτη τον Ευάγγελο Πουλίνα, και με το που αποφοιτήσαμε επιχορηγηθήκαμε από το υπουργείο πολιτισμού δημιουργώντας ένα site specific έργο το «αθηναϊκό σπίτι».

Το έργο αυτό ήταν η πρώτη ενασχόλησή μας με την σύνδεση της τέχνης του χορού και του αστικού τοπίου που πολύ σύντομα μας οδήγησε στην δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ σε Αστικό Τοπίο «ένα μικρό βήμα» που έχει γίνει θεσμός στην Κέρκυρα για εννιά συνεχόμενα χρόνια!

To Φεστιβάλ «ένα μικρό βήμα» θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου 2018.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: alternative bodies free fall ©Karl-Heinz Mierke

Διαβάστε επίσης: 

Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «ένα μικρό βήμα» 2018 στην Κέρκυρα