Πριν από λίγα χρόνια, προέκυψε μια βαθιά ανάγκη να συμφιλιώσω τον μέσα μου κόσμο με την καθημερινή πραγματικότητα. Προσπάθησα λοιπόν να φτιάξω μια συνθήκη, μέσα στην οποία θα μπορούσα να έχω το δικό μου φυσικό ρυθμό, ανεξάρτητα ή παράλληλα με την καταιγιστική πραγματικότητα. Θέλησα να αντισταθώ στο οτιδήποτε προσπαθούσε να με αποκόψει από αυτά που αγαπώ και να ενωθώ ξανά μαζί τους.

Είτε ήταν άνθρωποι, είτε ήταν μνήμες, είτε ήταν όνειρα. Θέλησα να φτιάξω μια συνθήκη, κατά την οποία  θα μπορούσα πιθανόν να μοιραστώ τις σκέψεις μου, να ακουμπήσω κάπου ήσυχα το βλέμμα και το συναίσθημα. Μια ανάγκη να συναντηθώ μ’ έναν τρόπο, με ανθρώπους κοντινούς και ξένους. Μια ανάγκη να ζήσω ξανά, ανενδοίαστα πια, τις περασμένες ηλικίες μου, τις ήδη γερασμένες και να ονειρευτώ αυτές που έρχονται, τις νεόκοπες και γι’ αυτό νεανικές. Μια απόπειρα να βρεθεί μια ειρήνη και μια ζεστασιά, μέσα στην πολύβουη πραγματικότητα. Αυτήν που βάλλεται από την πολυγνωμία και τη συνεχή αγωνία της ύπαρξης. Αυτήν που σε κάνει ενίοτε να σαστίζεις και να σωπαίνεις. Ή να τραγουδάς.

Κάπως έτσι προέκυψαν τα Δανεικά Παπούτσια. Μια συνθήκη που βασίζεται στην a cappella ερμηνεία και συνδυάζει το τραγούδισμα με αυτήν τη σιωπή. Μια συνθήκη που εύχομαι να αφήνει τον χώρο στους ακροατές/θεατές να βρουν αυτήν την ησυχία και ζεστασιά που κι εγώ αναζητούσα. Ένας χώρος που δημιουργήθηκε από τραγούδια, ποιήματα, αποσπάσματα κειμένων και λόγια της στιγμής. Ένας χώρος που ‘μεγάλωσε’ πολύ, χάρη στη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών της ελληνικής μουσικής και ασφαλώς χάρη στη ζεστή αποδοχή που δέχθηκε όλον αυτόν τον καιρό, σε Αθήνα, περιοδεία κι εξωτερικό.

Info:

Η Χριστίνα Μαξούρη είναι αριστούχος απόφοιτος της σχολής ‘Νέο Ελληνικό Θέατρο’ του Γιώργου Αρμένη. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί πάνω σε κείμενα της αρχαίας και σύγχρονης δραματουργίας κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες, στο Εθνικό Θέατρο, το ελεύθερο θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών. Υπήρξε 2 φορές υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την παράσταση ‘Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες’ σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Φοίβο Δεληβοριά, Γιώργο Ψυχογιό, Δημήτρη Καμαρωτό, Νίκο Ζούδιαρη, Απόστολο Ρίζο, Κώστα Μακεδόνα, Μαριώ, Γιάννη Μπέζο κ.ά. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Δανεικά Παπούτσια, στην Αθήνα και σε εκτενή περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2017 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος της προσωπικός δίσκος, σε μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου και στίχους Ελένης Φωτάκη, από τη Feelgood Records.