Η παράσταση “Χορεύοντας για τον Γιάννη Τσαρούχη…” απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και τους γονείς τους από το Θέατρο Κίνησης Avers εμπνευσμένη από τους πίνακες και τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη.

Μέσα από τα τραγούδια και τη μουσική εκείνης της εποχής και χρησιμοποιώντας την κίνηση, το Θέατρο Κίνησης Avers προτείνει στα παιδιά να δουν, να ακούσουν, να αισθανθούν και να κινηθούν στο υπέροχο ατελιέ του Τσαρούχη.

Μια εμπειρία ξεχωριστή που ωθεί τα παιδιά να σκεφτούν τη ζωγραφική με άλλο τρόπο, να σκεφτούν τη σημασία του ανθρώπινου έργου, της δημιουργίας και να συνεχίσουν την προσωπική τους αναζήτηση μαζί με τους γονείς για το έργο του Τσαρούχη.

Η παράσταση χτίζει με το κοινό μέσα από το σημερινό κόσμο, από το εδώ και το τώρα, από την ζωή μας, μια γέφυρα στον μοναδικό κόσμο της δημιουργίας του Γιάννη Τσαρούχη και μας χαρίζει στιγμές χαράς και κίνησης.

Το δρώμενο αποτελείται από μια τριαντάλεπτη παράσταση, μια διαδραστική κινησιολογική δράση με τα παιδιά και μια ανοιχτή συζήτηση στο τέλος της.

Το Θέατρο Κίνησης Avers ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2013 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων, ταινιών και δρώμενων σωματικού θεάτρου για παιδιά και ενήλικες. Έχει παρουσιάσει πληθώρα παιδικών παραστάσεων σε θέατρα και σχολεία στην Αθήνα, workshops για ενήλικους, και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα, (Balkan Can Kino Festival, Athens, Salamina Film Festival, Salamina & 2ο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μικρούς, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα) τον Καναδά (7th Siding Festival of Film, Creston B. C.) και την Κίνα (ONED International Film Festival, Beijing).

Το 1965 ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριο του, στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι. Το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμά του και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του, μέχρι και τον θάνατό του το 1989. Άφησε ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και βασισμένο σ΄αυτό, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του.

  • Σκηνοθεσία και παραγωγή – Sonia Avers
  • Χορεύουν – Anastasia Gartvik και Lydia Kuznetsova

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιάννης Τσαρούχης, Μακέτα σκηνικού για το Μπαλέτο Α (1971), Τέμπερα σε χαρτί, 14,05 × 34 εκ.