Χιούϊ, του Ευγένιου Ο Νηλ

Το Χιούϊ (Hughie 1941) του Ευγένιου Ο Νηλ, που γνώρισε την περσινή θεατρική περίοδο μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία στο Bios, σε σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη, μ…

Το Χιούϊ (Hughie 1941) του Ευγένιου Ο Νηλ, που γνώρισε την περσινή θεατρική περίοδο μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία στο Bios, σε σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη, μεταφέρεται από τις 9 Νοεμβρίου στο Altera Pars, όπου θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος στο ρόλο του Έρι, για τον οποίο απέσπασε θερμές κριτικές και ο Πέτρος Αλατζάς στο ρόλο του νυχτερινού ρεσεψιονίστ συνθέτουν το ντουέτο των παράδοξων ηρώων του Ο’ Νηλ ενώ ο Μίκυ Παντελούς τους συνοδεύει ζωντανά παίζοντας τρομπέτα και ηλεκτρική κιθάρα.

Η δράση ξετυλίγεται στη ρεσεψιόν ενός άθλιου ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης μια νύχτα του 1928, λίγο πριν το μεγάλο οικονομικό κραχ του ‘29. Ο Έρι, μόνιμος ένοικος του ξενοδοχείου, επιστρέφει μετά από πολυήμερο μεθύσι και αντικρίζει τον καινούργιο ρεσεψιονίστ. Του θυμίζει τον Χιούϊ, τον προηγούμενο ρεσεψιονίστ που ήταν φίλος του και πέθανε πρόσφατα. Μέσα στην ησυχία της νύχτας ξετυλίγονται απίστευτα κωμικές αφηγήσεις, καταθέτονται ψευδαισθήσεις και γίνονται δραματικές παραδοχές μέσα από την χυμώδη, πυκνή αργκό του Έρι, τις μονολεκτικές απαντήσεις αλλά και τις γεμάτες ένταση σιωπές του άλλου.

Ο Ο’ Νηλ περιγράφει έναν κόσμο που δεν διαφέρει πολύ από τον σημερινό. Με φονικό χιούμορ αλλά και βαθιά ανθρωπιά μας μεταφέρει στον χώρο του Αμερικάνικου Ονείρου και αποτυπώνει έναν κάλπικο κόσμο φούσκας και ψευτιάς. Το Χιούϊ -μέσα από τους κωμικοτραγικούς του ήρωες που σαν να βγαίνουν από την παράδοση του Αμερικάνικου μπουρλέσκ- είναι ένα καίριο σχόλιο για την Αμερική αλλά και για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο.

Το Χιούϊ είναι έργο για το θέατρο του μέλλοντος’ είχε πει ο Ο’ Νηλ αρνούμενος ενόσω ζούσε να το δώσει για παράσταση επειδή φοβόταν ένα συμβατικό ανέβασμά του. Προαναγγέλλοντας το θέατρο των πολυμέσων ο συγγραφέας είπε ότι το έργο χρειάζεται φιλμ, ειδικά επεξεργασμένα sound track και ηχογραφημένα για να λειτουργήσει σκηνικά.

Η παράσταση αυτή, που θεωρήθηκε μια από τις καλλίτερες του περυσινού χειμώνα, γνωρίζοντας στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό για πρώτη φορά αυτό το τόσο σημαντικό έργο του Ο’ Νηλ, επιχειρεί μια σύγχρονη προσέγγιση στο κείμενο μέσα από την ιδιαίτερη χρήση ήχου και εικόνας και εισάγοντας επί σκηνής έναν μουσικό που παίζει ζωντανά τρομπέτα και ηλεκτρική κιθάρα.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Άσπα Τομπούλη, Σκηνικά: Μαρία Κονομή, Κοστούμια: Κλερ Μπρέϊσγουελ, Μουσική: Πλάτωνας Ανδριτσάκης – Μίκυ Παντελούς, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Video: Γιώργος Παντελεάκης, Φωτογράφος : Κωστής Καλλιβρετάκης.

Διανομή: Έρι Σμιθ – Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νυχτερινός Υπάλληλος – Πέτρος Αλατζάς. Ο Μίκυ Παντελούς παίζει live στην παράσταση (ηλεκτρική κιθάρα και τρομπέτα).

Χιούϊ Του Ευγένιου Ο’ Νηλ

Το τελευταίο έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ Χιούϊ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στoν πολυχώρο BIOS, σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.
Ο Ευγένιος

Το τελευταίο έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ Χιούϊ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στoν πολυχώρο BIOS, σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ έλεγε ότι το Χιούϊ ανήκει στο θέατρο του μέλλοντος και ότι είναι ένα νέο είδος θεάτρου που το ανέβασμα του απαιτεί φιλμ και σημαντική τεχνική υποστήριξη. Ο Χιούϊ είναι ένα τολμηρό και εξαιρετικά προφητικό για τον σημερινό θεατή κείμενο.

Μας μεταφέρει στη  Νέα Υόρκη. Μεταξύ 3 και 4 το πρωί του 1929, λίγο πριν το μεγάλο οικονομικό κραχ. Στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης. Ο μικρο-τζογαδόρος Έρι επιστρέφει μετά από πολυήμερο μεθύσι και αντικρίζει τον καινούργιο ρεσεψιονίστ. Του θυμίζει τον Χιούϊ, τον προηγούμενο νυχτερινό υπάλληλο που πέθανε πρόσφατα. Μέσα στην ησυχία της νύχτας που διακόπτεται από τους ήχους της πόλης οι δυο μοναχικοί βρίσκουν τελικά σημείο επαφής μέσα από τις αφηγήσεις ξεκαρδιστικών ιστοριών, εξομολογήσεις αποτυχιών και καταθέσεις ψευδαισθήσεων.

Γραμμένο σε πυκνή αργκό του 1930, αποτυπώνει τον κόσμο των καιροσκόπων, των τζογαδόρων, της φούσκας και της ψευτιάς.

Παίχθηκε και σκηνοθετήθηκε από σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως ο Τζέισον Ρόμπερτς, ο Χοσέ Κουϊντέρο, ο Μάθιου Μπρόντερικ και πιο πρόσφατα ο Αλ Πατσίνο, ο Λωράν Τερζιέφ.

Παίζουν

Έρι : Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Νυχτερινός Υπάλληλος : Μάνος Σταλάκης

Ο Μίκυ Παντελούς παίζει ζωντανά στην παράσταση (ηλεκτρική κιθάρα)