Η έκθεση «Ταξιδεύοντας στο Περού» (“Recorriendo Perú”) αποτελείται από μια σειρά τοπίων, τα οποία η Χιμένα Χεράουδ (Ximena Heraud) εμπνεύστηκε από τα ταξίδια της σε όλο το Περού. Τα τοπία που παρουσιάζονται δείχνουν την μοναδική ομορφιά του εξωτικού Περού. Θάλασσες, βουνά, ζούγκλα, σημεία δύσκολα προσβάσιμα στον κόσμο, καθώς και μέρη με μεγάλες διαδρομές σε αφιλόξενα σημεία αποτελούν το βασικό στοιχείο της “Recorriendo Perú”.

Θα περιπλανηθούμε, μεταξύ άλλων, στο δάσος της Πούγια Ραΐμόντι (Puya Raimondi), που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και διαθέτει τη μεγαλύτερη ανθοφορία στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο κάθε 100 χρόνια και προσελκύει το γιγαντιαίο κολίμπρι των Άνδεων.

Η έκθεση στόχο έχει να μεταφέρει στον κόσμο τη μοναδική αρχιτεκτονική που χάρισε η φύση στο ιστορικό Περού. Πρόκειται για μια γνωριμία των θεατών με τα τοπία της πατρίδας των Ίνκας μέσα από τη ζωγραφική της Χιμένα Χεράουδ.

Χιμένα Χεράουδ

Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της καλλιτέχνη, όπου στη ζωγραφική της πρωταγωνιστεί η γεωμετρική αφαίρεση, το χρώμα και ο συμβολισμός. Η Χιμένα Χεράουδ γεννήθηκε στη Λίμα του Περού και σπούδασε στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και από τότε πραγματοποιεί εκθέσεις σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο.

Το 2015 ξεκίνησε το ταξίδι της σε όλο το Περού. Επέστρεψε στη Λίμα και ξεκίνησε να ζωγραφίζει τα πιο ενδιαφέροντα μέρη των περιηγήσεών της. Ορισμένοι από τους πίνακές της περιλαμβάνουν μέρη με δύσκολη πρόσβαση που απαιτούν έρευνα και μεγάλη πεζοπορία σε αφιλόξενα μέρη.

Η σειρά τοπίων της Αρεκίπα (Arequipa) αφηγείται πώς η καλλιτέχνης έφτασε, περπατώντας μέσα σε τοπία με κόνδορες και κίτρινα χρώματα, σε ένα μικρό απομονωμένο ανάμεσα σε λόφους χωριό που ονομάζεται Ταπάι (Tapay) και βρίσκεται στο φαράγγι Κόλκα (Cañón Colca).

Οι γραμμές Νάζκα (Nazca) που βρίσκονται στην Ίκα (Ιca) του Περού αποτελούν μέρος ενός αστικού μύθου, που λέει ότι έγιναν από εξωγήινους. Η Χεράουδ πέταξε πάνω από τις γραμμές με ένα μικρό αεροπλάνο για να τις ζωγραφίσει. Αυτή η εικόνα δείχνει το κολίμπρι.

Οργάνωση και επιμέλεια έκθεσης: Κέντρο Τέχνης – ΜΑ Ιωάννης Πανταζίδης

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της ΛΕΑ-Λογοτεχνία Εν Αθήναις.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Χιμένα Χεράουδ, Tarata

Διαβάστε επίσης: 

14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Το πρόγραμμα στην Αθήνα