Με χαρά αλλά και μετά από σκέψη επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε στο χειμερινό μας πρόγραμμα, στη Rembrandt and the Cat, μερικά από τα ζητήματα εκείνα που μας απασχολούν πολύ αυτή την εποχή αλλά και εκείνα που διαχρονικά αγαπάμε, που φωτίζουν τη ζωή μας και της δίνουν νόημα.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου
«Ο κόσμος του Κριστόφ Κισλόφσκι: πίσω από την κουρτίνα του ορατού»

Μια δίωρη διάλεξη από τον κριτικό κινηματογράφου, Γιώργο Παπαδημητρίου, για το έργο και την κοσμοθεωρία ενός σκηνοθέτη που πρόλαβε μας αποχαιρέτησε υπερβολικά νωρίς, φανερώνοντας μονάχα ένα τμήμα από το όραμά του και δείχνοντάς μας τον δρόμο για την κατανόηση του εαυτού. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου
«Το σοκ της πανδημίας»

Παρακολουθώντας στενά την εμφάνιση και την εξέλιξη της covid – 19 ο δημοσιογράφος Γιάννης Γορανίτης συνοψίζει σε μια διάλεξη- συζήτηση τους σταθμούς και τις διαστάσεις του γεγονότος που εκτός από τις ζωές μας αλλάζει και τον κόσμο με πρωτοφανή ταχύτητα σε βαθμό που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις αλλαγές. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Δευτέρα 24, 31 Ιανουαρίου και 7 και 14 Φεβρουαρίου
«Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή»

Με τον γνωστό τολμηρό αλλά και πάντα τεκμηριωμένο λόγο του ο καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Βλάσης Βλασίδης, εξετάζει ένα από τα πλέον τραυματικά γεγονότα της ιστορίας μας, κάτω από το φως της σύγχρονης ιστορικής και επιστημονικής έρευνας και βάζοντας σε νέο πλαίσιο μια μεγάλη συζήτηση. (19:00, συμμετοχή 35 ευρώ)

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου
«Ο πολύχρωμος κόσμος του Γκούσταβ Κλιμτ»

Με τον χειμαρρώδη λόγο του και τη χαρακτηριστική του αφήγηση ο αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Τάσος Παπαδόπουλος γίνεται ο οδηγός μας στον σύνθετο κόσμο του Γκούσταβ Κλιμτ, τη δημιουργική του πορεία, τις καινοτομίες του και τα εμβληματικά έργα που επηρέασαν την αισθητική ολόκληρου του δυτικού κόσμου.(19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Τετάρτη 2 και 9 Φεβρουαρίου
«Φασισμός και κινηματογράφος: πώς το σινεμά αντιμετώπισε το σκότος»

Ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο στάθηκαν απέναντι στο φασισμό, στον πώς τον επεξεργάστηκαν και πώς τον αποτύπωσαν εμβληματικές ταινίες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο σινεμά. (19:00, συμμετοχή 15 ευρώ)

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου
«Ντύλαν Τόμας: και ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία»

Η ποίηση του Ντύλαν Τόμας, συναρπαστική, γεμάτη δονήσεις, μια γέφυρα μεταξύ της ζωής και του θανάτου δεν άφησε απλώς έντονο το αποτύπωμά της στην λογοτεχνία της Ευρώπης αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να επηρεάζει την ποπ κουλτούρα. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη σκύβει πάνω από το έργο του και εντοπίζει τους λόγους που ακόμη είναι ζωντανό και παλλόμενο. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Δευτέρα 21 και 28 Φεβρουαρίου
«Παρατήρηση και δημιουργία: από τον Ε. Τ. Α. Χόφμαν στον Πέτερ Χάντκε»

Ο μεταφραστής Βασίλης Τσαλής εντοπίζει τη στιγμή που η παρατήρηση και όσα την τροφοδοτούν μετουσιώνεται σε λογοτεχνία ξεκινώντας από τον Ε.Τ.Α Χόφμαν, περνώντας από τον Μπαλζάκ, τον Πόε και μερικούς ακόμη δημιουργούς για να σταματήσει στον αληθινό μετρ της παρατήρησης, τον σπουδαίο Πέτερ Χάντκε. (19:00, συμμετοχή 15 ευρώ)

Παρασκευή 4 Μαρτίου
«Αρθούρος Ρεμπώ: η κολασμένη προσευχή των ανθρώπων»

Το «Μια εποχή στην Κόλαση» είναι κάτι περισσότερο από μια εμβληματική ποιητική συλλογή, είναι ένα σημείο όπου συναντώνται οι πλέον μύχιες σκέψεις των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας το «δηλητήριο» που γίνεται ποίηση η οποία ποτέ δεν σταματά να τροφοδοτεί τις εμπνεύσεις και τα όνειρα των ανθρώπων. Η Εύη Καρκίτη σε μια διάλεξη επιχειρεί μια καταβύθιση στη ζωή και το έργο του Αρθούρου Ρεμπώ και στις εξαίσιες σκοτεινές αλήθειες του. (19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Κεντρική εικόνα θέματος: Η Διπλή Ζωή Της Βερόνικα (1991) – Κριστόφ Κισλόφσκι