Το πρότζεκτ διαπραγματεύεται αυτοβιογραφικές ιστορίες από την Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Το θεατρικό έργο εμπνέεται από την ιστορία του δρ. Hans Löber, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός το 1943-44, για ενάμιση χρόνο, στη Μήλο. Στο διάστημα αυτό έστελνε κάθε Κυριακή μια επιστολή στη σύζυγο του στη Γερμανία. Συνολικά, 57 επιστολές. Στα γράμματα περιγράφει την καθημερινή του ρουτίνα στο νησί. Ο σημερινός, ωστόσο, αναγνώστης δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο συντάκτης των επιστολών ήταν κατακτητής σε μια κατεχόμενη χώρα. Πολύ σύντομα, ο δρ. Löber ανακάλυψε ότι οι ντόπιοι είχαν άμεση ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και φρόντισε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο για τους Μηλιούς, με την έγκριση των ανωτέρων του. Οι κάτοικοι που τον γνώρισαν εκείνη την εποχή μιλούν γι’αυτόν με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση ακόμα και σήμερα.

Το έργο βασίζεται εν μέρει σε αρχειακό υλικό, προσωπικές επιστολές, στρατιωτικά ντοκουμέντα, απομαγνητοφωνημένες διηγήσεις και μνήμες αυτόπτων μαρτύρων. Η σκηνοθέτις Ελισάβετ Χάσσε και ο συγγραφέας Jürgen Himmelsbach δημιουργούν μια παράσταση που συμπαρασύρει τον θεατή σε ένα συνειδησιακό ταξίδι σε ουδέτερο χωροχρόνο. Μέσω των τριών πρωταγωνιστών αναστοχαζόμαστε το νόημα της ευθύνης, του καθήκοντος και των ιδανικών. Επίσης, εννέα χορευτές πλαισιώνουν δραματουργικά την παράσταση.

Το έργο θα ανεβεί για πρώτη φορά επί σκηνής στην Αθήνα (ΒIOS) στις 10 και 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παραστάσεις σε Ελλάδα και Γερμανία.

Συντελεστές:

Ιδέα, σκηνοθεσία, παραγωγή: Elissavet Hasse
Κείμενο, σκηνική μουσική: Jürgen Himmelsbach
Μετάφραση από τα γερμανικά: Έλενα Παλλάντσα
Χορογραφία: Αιμιλία Μπουρίτη
Σχεδιασμός Αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Παίζουν: Martin Bretschneider, Ιωάννης Νικολάου, Ευτυχία Λιβανίου

Η παράσταση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.