Η Γυναίκα και η εξέλιξή της τα τελευταία 200 χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση έως σήμερα κατόρθωσαν να εμπνεύσουν 113 σύγχρονους εικαστικούς από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες. Πως διαμορφώθηκε ή άλλαξε ο ρόλος της; Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα που προσπαθεί η Γυναίκα να υπερσκελίσει, να αμφισβητήσει ή να ανατρέψει; Εξακολουθεί να δέχεται «χτυπήματα» που οφείλονται στον τρόπο που ένας άντρας την αντιμετωπίζει; Έχει ίσα δικαιώματα; Ποιες γυναικείες προσωπικότητες αποτέλεσαν πρότυπα σε διαφορετικά πεδία δράσης στην Ιστορία των τελευταίων 200 ετών, ξεκινώντας από τις γυναίκες που ξεχώρισαν για τη δράση και το σθένος τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Antinea Boletsi – Katerina, 40 x 50, oil on canvas

113 έργα παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται το επίσημο βίντεο της έκθεσης στο κανάλι του Dimitris Lazarou, του ανθρώπου που οργανώνει το project.

Η βραβευμένη σκηνοθέτις και ηθοποιός Μαρία Κατσιώνη επιμελείται και επιλέγει ποιήματα για τη Γυναίκα τα οποία απαγγέλονται από την ίδια και την ηθοποιό και χορογράφο Γεωργία Καραμέρου. Ακούγονται ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, του Τάσου Λειβαδίτη, της Κικής Δημουλά, του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Ρίτσου, του Νίκου Εγγονόπουλου και του Γιώργου Παυλόπουλου.

Stella Sevastopoulos – Revolution / Evolution Dance

Στο κείμενο που έγραψε ειδικά για την έκθεση, η Μαρία Κατσιώνη σημειώνει:

«Μ΄ αρέσει που είμαι γυναίκα! Μια γυναίκα κάθεται δίπλα μου,μια άλλη περιμένει στην ουρά, μια γυναίκα πάει στο πάρκο με την κόρη της, κάποια άλλη ψάχνει να βρει δουλειά, κάποια άλλη δουλεύει, κάποια μαγειρεύει και κάποια κοιμάται γιατί δουλεύει το βράδυ.
Γυναίκες πρωταγωνίστριες της καθημερινής μας ζωής,πρωταγωνίστριες στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όχι μόνο βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων αλλά προκαλούν τα γεγονότα. Η κοινωνία όμως δεν έδωσε ποτέ τον ακριβή ορισμό για τη γυναίκα γιατί η ίδια ορίζει αυτό που είναι. Η ίδια ορίζει την ομορφιά της, έχει τη δικιά της φωνή και το δικό της εσωτερικό πάθος.»

Η έκθεση παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:.art-profiles.net

Κεντρικό έργο θέματος: Helen Mudie Ioannidou – Girls / Friends