Η Lola Nikolaou Gallery σε συνεργασία με το Kalos & Klio Showroom παρουσιάζουν τον διεθνή εικαστικό  Wolfgang Stiller, με νέα και παλαιότερα

έργα του σε μία έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 3 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει τη σειρά των “Ανθρώπων Σπίρτα”, η οποία έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές διεθνώς και έργα ζωγραφικής. Η τέχνη του εγνωσμένης αξίας εικαστικού δημιουργού αποτελείται από έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και εγκαταστάσεις, περικλείει ένα λεπτό ενδιαφέρον με ποικίλες προεκτάσεις στη σωματότητα και στου ζωντανούς οργανισμούς -τόσο στους ανθρώπους όσο και σε άλλα έμψυχα- σε συνεκτική σχέση με τη κλίμακα, το υποκείμενο και την υλικότητα.

Οι “Άνθρωποι Σπίρτα”, μία σειρά γλυπτών ηλικίας δύο ετών, πραγματεύεται τη θέση του εαυτού στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την εικόνα μας για τους άλλους, όπως προκύπτει από διαδεδομένα συμπεριφοριστικά πρότυπα, που σε διάδραση μεταξύ τους καταλήγουν να θυσιάζουν το “Είναι” στον βωμό του “Φαίνεσθαι”, καίγοντας το πραγματικό πρόσωπο του φορέα τους.

Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα κάποτε με αστείο και περιπαιχτικό βλέμμα, και κάποτε με σκωπτική διάθεση ο δημιουργός συνδιαλέγεται ουσιαστικά με τη γερμανική λέξη για το “καμένο σπίρτο”, που είναι Streichholzkopf, η οποία εμπεριέχει τη λέξη “κεφάλι” (kopf), προσδίδοντας μία χιουμοριστική αυτοαναφορική χροιά στα έργα. Στον αντίποδα, η σειρά γλυπτών έργων των “Διδύμων” διερευνά το θέμα των διδύμων, και περικλείει ιδιαίτερη αξία για τον καλλιτέχνη αφού ο ίδιος είναι “δίδυμος”.

Αν και τα τελευταία χρόνια τα γλυπτά του Wolfgang Stiller έχουν τύχει ιδιαίτερης αναγνώρισης, θα ήταν λάθος να αγνοήσει κάποιος το ζωγραφικό έργο του δημιουργού.  Έργα της σειράς “Πτυχές της ζωής”, που θα εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης -ενός διαρκούς project που ξεκίνησε το 2004 και περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 2000 κομμάτια-  είναι μικρά απεικονιστικά έργα κάθε ύφους και ποικιλίας θεμάτων, ενώ στη σειρά “Φόρος τιμής στο επέκεινα”, ο δημιουργός διαλέγεται με τη κινέζικη θρησκευτική παράδοση της καύσης προσευχών γραμμένες με κινέζικη καλλιγραφία πάνω σε χαρτί, αποτυπώνοντας πάνω σε αυτό ακριβώς το υλικό  μορφές, αντικείμενα και σύμβολα.

Ο εικαστικός ομολογεί συχνά πως, αν και στα γλυπτά του έργα κυριαρχεί η ακρίβεια αποτύπωσης της μορφής, ως αποτέλεσμα ενδελεχούς σχεδιασμού του έργου με ακριβή προσχέδια και υπολογισμούς, τα έργα ζωγραφικής του διακρίνονται για τον πιο αυθόρμητο χαρακτήρα τους.  

Ο Wolfgang Stiller γεννήθηκε το 1961 και προς το παρόν ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Έργα του έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο σε ομαδικές εκθέσεις και σε ατομικές στις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Αγγλία, τη Γερμανία την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Τουρκία, τη Κίνα και την Ιαπωνία.

Ο Wolfgang Stiller ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δίδαξε στο τμήμα του πανεπιστημίου στη Σανγκάη το 2007. Ο δημιουργός κατοίκησε στο εξωτερικό περισσότερα από 10 χρόνια, και συγκεκριμένα έζησε οκτώ χρόνια στη Νέα Υόρκη και δύο χρόνια στο Πεκίνο.