Η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει, στα πλαίσιο του εορτασμού του έτους Νικηφόρου Βρεττάκου, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μεγάλο ποιητή…

… την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 στις 21.00, στο Ηρώδειο.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

Η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος, στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Νικηφόρου Βρεττάκου, παρουσιάζει σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για το μεγάλο Λάκωνα ποιητή, τμήμα της ποιητικής του δημιουργίας μέσα από τη μουσική του συνθέτη Νίκου Καλλίτση.

Η εκδήλωση, προβάλλοντας τον κεντρικό πυρήνα της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου- την αγάπη στον Άνθρωπο-, φιλοδοξεί να στείλει κάτω από το Φως της Ακρόπολης μήνυμα Ειρήνης και Αγάπης στον κόσμο, που, ολοένα και περισσότερο, αντιμετωπίζει αυξανόμενη τη βία και την απειλή. Το ποίημα «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», πατέρα της ατομικής βόμβας, μελοποιημένο σε μορφή ορατορίου, αποτελεί τον κεντρικό κορμό της εκδήλωσης. Πλαισιωμένος από έντονα ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία ο συγκινησιακά φορτισμένος, δυνατός ποιητικός λόγος αναδεικνύει τη χαρά της ζωής και το αίτημα ενός ειρηνικού κόσμου για τα παιδιά όλης της γης. Το έργο έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Μόντρεαλμε Γαλλοκαναδούς συντελεστές.

Παράλληλα θα ακουστούν τα έργα του συνθέτη «Αν δε μοὔ ‘δινες την ποίηση Κύριε» συμφωνικό ποίημα σε πρώτηεκτέλεση, και τα τραγούδια «Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα», «Της Σπάρτης οιπορτοκαλιές» και «Αγάπη». Την εκδήλωση πλαισιώνουν 200 εκτελεστές και ερμηνεύουν η μεσόφωνος Μαρία Ζώη, ο τενόρος Ιωάννης Φράγκος και ο βαρύτονοςΓιώργος Ματθαιακάκης. Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, την Παιδική Χορωδία ROSARTE και τη Χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.