Ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου η βραχεία λίστα του Βραβείου Booker 2023! Η λίστα περιλαμβάνει έξι βιβλία συγγραφέων που ποτέ πριν δεν είχαν φτάσει στη shortlist του θεσμού, συμπεριλαμβανομένων δύο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.

Η μυθιστοριογράφος Esi Edugyan, δύο φορές προεπιλεγμένος για το Βραβείο Booker, είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το 2023 και μαζί της είναι η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Adjoa Andoh, τ@ ποιητ@, λέκτορ@, εκδότρι@ και κριτικ@ Mary Jean Chan, ο Καθηγητής Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ειδικός του Σαίξπηρ, James Shapiro, και ο ηθοποιός και συγγραφέας Robert Webb.

Οι κριτές αναζητούν το καλύτερο έργο μυθοπλασίας μακράς μορφής, γραμμένο στα αγγλικά, επιλεγμένο από συμμετοχές που δημοσιεύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2022 και 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Η σύντομη λίστα των έξι βιβλίων ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, στην National Portrait Gallery στο Λονδίνο. Ο νικητής του βραβείου των 50.000 λιρών θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση στο Old Billingsgate του Λονδίνου, στις 26 Νοεμβρίου 2023.

Η βραχεία λίστα για το Βραβείo Booker 2023

  • Πολ Μάρεϊ (Paul Murray) – The bee sting
  • Πωλ Λιντς (Paul Lynch) – Prophet song
  • Τζόναθαν Εσκόφερι (Jonathan Escoffery) – If I survive you
  • Τσέτνα Μαρού (Chetna Maroo) – Western lane
  • Πολ Χάρντινγκ (Paul Harding) – This other Eden
  • Σάρα Μπερνστάιν (Sarah Bernstein) – Study for obedience

Κανένας από τους έξι συγγραφείς δεν είχε προηγουμένως επιλεγεί για το βραβείο. Υπάρχουν δύο ντεμπούτα στη σύντομη λίστα. Ανάμεσα τους συναντάμε έναν Βρετανό, έναν Καναδό, δύο Ιρλανδούς και δύο Αμερικανούς συγγραφείς. Αν και γεμάτα ελπίδα, χιούμορ και ανθρωπιά, τα βιβλία αναφέρονται σε πολλές από τις πιο έντονες ανησυχίες του 2023: κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, οικονομικές δυσκολίες, διώξεις μειονοτήτων, πολιτικός εξτρεμισμός και διάβρωση των προσωπικών ελευθεριών. Οι κεντρικοί χαρακτήρες αναζητούν τη γαλήνη και την αίσθηση του «ανήκειν» ή θρηνούν χαμένους έρωτες. Τα βιβλία στηρίζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, ρίχνουν φως σε επαίσχυντα επεισόδια της ιστορίας και σκιαγραφούν ένα τρομακτικό μέλλον.

Πηγή: thebookerprizes.com

Διαβάστε επίσης: 

Βραβείο Booker 2023: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των υποψηφίων