Μετά την παράσταση του συναρπαστικού ψυχολογικού θρίλερ του Ροντόλφ Σιρέρα ΄΄Δηλητήριο΄΄, το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, στο θέατρο Αλκμήνη, ακολουθεί μια συζήτηση αφιερωμένη στο μεγάλο εγκυκλοπαιδιστή, φιλόσοφο και συγγραφέα του ‘Παραδόξου του ηθοποιού’ Ντενί Ντιντερό με αφορμη τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

 

΄΄Ο κύριος Ντιντερό δηλώνει και με απόλυτο τρόπο πως καλός ηθοποιός είναι εκείνος που διατηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από το πρόσωπο που υποδύεται. Εγώ από την πλευρά μου θα υπερασπιστώ το άλλο άκρο. Η καλύτερη δυνατή απόδοση είναι εκείνη όπου ο ηθοποιός βιώνει ολοκληρωτικά το πρόσωπο που υποδύεται, φτάνει στο σημείο να μην ξέρει ποιος είναι. Το θέατρο πρέπει να είναι συγκίνηση και πάνω απ΄όλα… η απόλαυση της παραβίασης των καθιερωμένων κανόνων. Στη σκηνή πρέπει να περιφέρουμε τις αθλιότητές μας, τους φόβους μας, τις ανομολόγητες φαντασιώσεις μας, τις αγωνίες μας, την αλήθεια μας. Αυτό που δεν τολμούμε ούτε να παραδεχτούμε ούτε να ομολογήσουμε στην καθημερινή μας ύπαρξη, αυτό ακριβώς μ΄ενδιαφέρει εμένα. Και χρειάζομαι κάποιον σαν και σας, φίλε μου, έναν άντρα θαρραλέο και γεμάτο φαντασία… διατεθειμένο να φτάσει ως τα άκρα΄΄.

Μια τέτοια απόλαυση ζητάει από τον ηθοποιό, ο επικίνδυνος Μαρκήσιος-θεατής στο ΄΄Δηλητήριο΄΄.

 

*Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Δεκέμβρη στο ρόλο του Μαρκήσιου ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Στο ρόλο του ηθοποιού Γκαμπριέλ ο Διονύσης Σάββας.