Πώς είναι ο ήχος της μουσικής του μέλλοντος; ΤοBorderline Festival 2023 επιστρέφει για 12η χρονιά στην καρδιά της πόλης, με ένα τριήμερο φεστιβάλ που θα επαναπροσδιορίσει τον ρυθμό του αθηναϊκού κοινού. 29 διεθνείς και εγχώριοι καλλιτέχνες έρχονται, για 3 ημέρες, σε 3 διαφορετικά σημεία της πόλης. Πίσω από την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ για φέτος βρίσκουμε το Movement Radio, το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Στέγης, και πιο συγκεκριμένα τους Voltnoi & Quetempo.

Ακούστε ζωντανά το Movement Radio εδώ.

***

-Έχετε αναλάβει την επιμέλεια του Borderline 2023 ως Movement Radio. Θέλετε να μας συστήσετε αυτόν τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό και να μας πείτε για τη σύνδεσή του με το φεστιβάλ;

Το Movement Radio είναι μια πολιτιστική πλατφόρμα που εστιάζει στη νέα μουσική παραγωγή, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της, μοιράζεται από κοινού ιστορίες που δεν έχουν ακόμα ειπωθεί, μιλάει με ιδέες και ήχους, αφουγκράζεται την τρέχουσα πολιτική και κριτική σκέψη, διασχίζει ένα φανταστικό αρχιπέλαγος πέρα από γεωγραφίες και χρονολογίες, είναι μια πολιτιστική συγκολλητική ουσία μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ως Movement Radio, έχουμε κάνει μια σειρά από events που εστιάζουν στις μουσικές και πολιστικές κοινότητες της πόλης, όμως η κλίμακα του Borderline είναι διαφορετική. Χαρήκαμε ιδιαίτερα με την πρόσκληση, καθώς έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης μεταξύ των καλλιτεχνών που θα έρθουν από το εξωτερικό και της εξαιρετικά ζωντανής και πολυσυλλεκτικής μουσικής σκηνής της Αθήνας.

-Το Movement Radio, αλλά και το Borderline Festival δημιουργούν το σύγχρονο soundtrack της Αθήνας, παράλληλα όμως διατηρούν ένα διεθνές πρόσημο. Ποια πιστεύετε πώς είναι η σχέση του εγχώριου και του παγκόσμιου;

Κατά την άποψη μας, η σχέση του εγχώριου και του παγκόσμιου θα πρέπει να είναι μια σχέση διαλόγου, έμπνευσης, αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών. Αυτό ισχύει τόσο για την Αθήνα ως πρωτεύουσα με πολιτισμικό ενδιαφέρον για δημιουργούς από το εξωτερικό, όσο και για το φεστιβάλ συγκεκριμένα.

Η συνάντηση των μουσικών της Αθήναϊκής σκηνής με τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό, τόσο στη μεταξύ τους διάδραση όσο και ως προς τον τρόπο που θα αποτυπωθεί αυτή στο κοινό που θα παρακολουθήσει το φεστιβάλ, είναι για εμάς από τα πολυτιμότερα στοιχεία του να αναλαμβάνεις μια τέτοια διοργάνωση.

– Πρόκειται για τη 12η χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το Borderline. Τι παραμένει σταθερό στη διοργάνωση και πώς φιλοδοξεί να αποτελέσει «το μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής» εν έτει 2023;

Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς, ως προς την επιμέλεια, ήταν να διατηρήσουμε μεν τον πειραματικό χαρακτήρα του φεστιβάλ αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα: την επιρροή που ασκεί το avant-garde στα διάφορα είδη που ανθίζουν σήμερα, από τα διαφορετικά subgenres της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής μέχρι το hip hop, την trap και την pop.

Στόχος μας είναι να αποτυπώσουμε την ποικιλία και τη ζωτικότητα της πειραματικής/χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής, όπως τη βιώνουμε το 2023. Μας ενδιαφέρει το όραμα του κάθε καλλιτέχνη που προσκαλέσαμε, η ιδιαίτερη του γλώσσα, το πώς ο καθένας, με τον τρόπο του, διευρύνει και εμπλουτίζει τo πεδίο της μουσικής.

-Γιατί επιλέξατε το φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί σε 3 σημεία της πόλης και με ποιο σκεπτικό καταλήξατε σε αυτά;

Ένα φεστιβάλ, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αναπτύσσει οργανική σχέση με τους χώρους που διεξάγεται. Η Δημοτική Αγορά έχει στεγάσει και άλλα events του Movement Radio, και η θέση της ως τόπος συνάντησης στην καρδιά της Κυψέλης είναι ιδανική για την προσβασιμότητα και την ποικιλομορφία που θέλουμε να έχει το φεστιβάλ ως προς το κοινό του. Το Gagarin 205 είναι ένας ιστορικός χώρος που έχει στεγάσει live μέσα στα χρόνια, οπότε όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε κάποια συγκινητική ή συναρπαστική ανάμνηση από εκεί. Η Στέγη, τέλος, είναι φυσικά η βάση μας, το σημείο εκκίνησης μας.

-Την πρώτη μέρα του Borderline 2023 θα ακούσουμε μεταξύ άλλων την Marina Herlop, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Pripyat”. Οι περισσότεροι στίχοι στον δίσκο αυτό είναι σε μια επινοημένη γλώσσα. Για εσάς η μουσική έρχεται να υπερβεί τα γλωσσικά σύνορα;

Να τα υπερβεί, να τα μετασχηματίσει, να τα μεταμορφώσει ριζικά. Το Movement Radio ως πλατφόρμα στοχεύει στη σύνδεση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, μεταξύ των πολιτισμών, και η μουσική είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για αυτό. Γι’ αυτό το λόγο μας συγκίνησε τόσο και ο δίσκος της Marina Herlop, και ανυπομονούμε για την εμφάνισή της την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.

-Τη δεύτερη μέρα θα εμφανιστεί και το εμβληματικό συγκρότημα Esplendor Geometrico. Μπορείτε να μας πείτε τι να περιμένουμε από αυτό το live;

Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την εμφάνιση των Esplendor Geometrico, αφενός γιατί είναι κάτι που κάνουν σπάνια, αφετέρου γιατί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο Αθηναϊκό κοινό, και δεν νομίζουμε ότι πριν την ανακοίνωση περίμενε κανείς ότι θα τους έβλεπε ζωντανά. Το live αυτό, πιστεύουμε, θα αποτελεί ζωντανή ιστορία: την ιστορία του θορύβου και της industrial, από τα ‘80s μέχρι σήμερα, ενός ήχου που δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέει, να ‘ενοχλεί’, να δημιουργεί μικρές και μεγάλες εκρήξεις στο χάρτη της μουσικής.

-Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, θα δούμε και το περφόρμανς “Sama’: The Divine Listening Room”, στο οποίο το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει. Ο κόσμος που θα έρθει στο Borderline 2023 πιστεύετε θα ανταποκριθεί;

Το “Sama’: The Divine Listening Room”, εκτυλίσσεται ως ένα ηχητικό γλυπτό που επαναπροσδιορίζει ένα τεράστιο διεθνικό αρχείο λατρευτικών ύμνων και θρησκευτικών χώρων εντός διασπορικών κοινοτήτων. Το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει στη sama, την πράξη με την οποία τείνει κανείς να αφουγκραστεί το θείο μέσω βαθιάς ακρόασης και διαλογισμού, μια διαδεδομένη πρακτική στους ιερούς χώρους του σουφισμού. Πιστεύουμε ότι, και μέσα από τις υπόλοιπες ζωντανές εμφανίσεις της ημέρας, και μέσα από το συγκεκριμένο πρότζεκτ, θα δημιουργηθεί μια τέτοια ατμόσφαιρα εγγύτητας που το κοινό θα διαισθανθεί και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάδραση.

Photo Credit: DETACH (Voltnoi & Quetempo) © Daniel Peace

Διαβάστε επίσης: 

Borderline Festival 2023: Ένα φεστιβάλ από τη Στέγη για το μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής σε 3 σημεία της Αθήνας